(Yenileme) Katar, Kuzey Sahasındaki doğalgaz kaynakları için yeni projeye başlıyor

12 yıllık moratoryumdan sonra Katar Petrol (QP) Kuzey Doğalgaz Sahasında yeni bir proje geliştirmeye hazırlanıyor. Katar, 2005 yılında ilan ettiği moratoryum ile Kuzey Sahasında yeni geliştirme projeleri yapmayacağını duyurmuş ve bu güne kadar da bu politikasında bir değişikliğe gitmemişti. Kuzey Sahası rezervlerinin bir kısmı İran’a ait bulunuyor ve Güney Pars bölgesi olarak adlandırılıyor. Söz konusu rezervuarın güney kısmında kullanılacak olan alanın günlük 2 milyar kübik feet ya da 400.000 varil petrole eşdeğer bir kapasitesi olması ve üretimin 5-7 yıla kadar başlaması bekleniyor. İhracatın LNG veya GTL şeklinde mi yoksa boru hatları yoluyla mı yapılacağı henüz belirlenmiş değil.

Küresel petrol talebinin 2030 ya da 2042 yılında en üst düzeye ulaşması beklenirken doğalgaz talebinin sürekli ve düzenli bir artış gösterdiği değerlendiriliyor. QP’nin söz konusu girişimi de beklenen talep artışına paralel olarak LNG üretim kapasitesini arttırma planlarına işaret ediyor. Wood Mackenzie şirketi araştırma müdürü Giles Farrer, bu durumun QP’nin düşük üretim maliyetleri ile rekabet edemeyen diğer LNG üreticileri açısından olumsuz olacağını belirtiyor.

Bir kısmı İran sınırlarında yer alan Kuzey Sahası dünyadaki en büyük doğalgaz rezervini içeriyor. QP, buradaki gazı İran’dan daha hızlı çıkartarak dünyadaki en büyük LNG ihracatçısı ve en büyük dördüncü enerji firması olmayı başarmış durumda. İran da bu alandan çıkardığı doğalgazı iç tüketim için kullanıyor.

 -Ekonomi Bakanlığı Bülteni-



Facebookta Paylaş