Yaptırımların Blokaj Etkisi (Enver Erkan/Tera Yatırım )

https://terayatirim.com/arastirma/makro-perspektif/010320221606

Yaptırımların Blokaj Etkisi

Yaptırımların konusu ve hedefi… Rusya’yı finansal sistemden soyutlamaya ve özellikle çoğunluğunu emtia ihracatından elde ettiği gelirleri sınırlamayı hedefleyen yaptırımların boyutları, SWIFT ve Rusya Merkez Bankası’nın rezerv erişilebilirliğinin engellenmesine ilişkin adımlarla yeni bir boyut geliştirdi. Rusya'nın Ukrayna'da devam eden askeri operasyonu nedeniyle yaptırımlarını sürdüren ABD ve müttefikleri, bazı Rus bankalarının ek cezalarla uluslararası ödeme sistemi SWIFT'den çıkarılması kartını devreye sokarken, Büyük gaz ve petrol ödemeleri yapan Gazprombank ve bazı Rus bankaları şimdilik tam bloke edici yaptırımlara konu değil. Buna karşılık, enerji konulu fon transferlerinin kapsamın genele yayılması durumunda Rus sistemine veya eski teknolojiye kayması maliyetleri artıracak ve ticari işlemlerin karşı tarafı açısından kullanışlı olmayacaktır. Dolayısıyla, mevcut hali bile Rus bankaları ve ticari sistemi açısından, ihracat gelirlerine önemli bir etkide bulunacak.

Enerji, metal, hammadde... Rusya dünya emtia ticaretinde çok belirleyici bir konumda bulunmaktadır. Dünya doğal gaz rezervlerinde %19'luk paya sahip olan Rusya, Avrupa'nın ithal ettiği doğal gazda da yarıya yakın (%41) bir paya sahiptir. Ayrıca Rusya, dünya petrol üretiminin %13'ünü elinde bulunduruyor ve tarım ürünlerinden buğday üretiminde ve dünya alüminyum üretiminde üçüncü sırada yer alıyor. Tahıl, gübre, paladyum, nikel, çelik, kömür, odun gibi birçok materyal hem sanayi, hem yapıda, hem de tarımsal üretimde girdi olarak kullanılması bakımından oldukça stratejik öneme sahipken, Rusya bu girdi kalemlerinin ticaretinde lider küresel oyunculardandır. Bu da, Rusya’daki durumun küresel çapta hem girdi enflasyonunu, hem enerji enflasyonunu, hem de gıda enflasyonunu doğrudan etkileyeceğini gösteriyor.

Petrol ve gaz ticaret akışlarında, eğer alternatif arz kaynakları Rusya’yı ikame etmezse önemli bir açık meydana gelebilir. Kritik bir enflasyon sürecinde iken, yüksek enerji fiyatlarından kaynaklı etkinin katmanlanması ihtimalinden söz etmek durumundayız. Bu, aynı zamanda küresel ekonomik büyüme açısından önemli bir risk, bir kriz potansiyeli ve aynı zamanda da 2022 küresel stagflasyonuna zemin hazırlayan bir olgu.


 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANI, UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI İLE KONUŞTU - DEVLET MEDYASI
İEA, RUSYA'NIN UKRAYNA'YI İŞGALİNİN PETROL PİYASASINA ETKİSİ KONUSUNDAKİ OLAĞANÜSTÜ BAKANLIK TOPLANTISINA BAŞLADI
UKRAYNA/ARETOVYCH: KHERSON'DA ÇATIŞMALAR YAŞANIYOR
UKRAYNA DEVLET BAŞKANLIĞI DANIŞMANI ARESTOVYCH: UKRAYNA, RUS BİRLİKLERİNİN ÇEKİLMESİNİ VE DÜŞMANLIKLARIN SONLANDIRILMASINI TALEP EDİYOR
RUSYA SAVUNMA BAKANI, MİLLİ SAVUNMA BAKANI AKAR İLE UKRAYNA'DAKİ DURUMU GÖRÜŞTÜ - RIA
RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: AYRILIKÇI DONETSK GÜÇLERİ DONETSK BÖLGESİ SINIRINA ULAŞTI VE RUSYA KUVVETLERİNE KATILDI
RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: DONETSK CUMHURİYETİ İLAN EDEN GÜÇLER BÖLGE SINIRINA ULAŞARAK RUS KUVVETLERİNE KATILDI
RUSYA'NIN UKRAYNA İŞGALİ ŞU ANA KADAR OPEC+ANLAŞMASININ İŞLEYİŞİNİ ETKİLEMEDİ - KAYNAKLAR
RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: UKRAYNA ORDUSU AZOV DENİZİNE ARTIK GEÇEMEYECEK
OPEC+'IN TOPLANTIDA MEVCUT POLİTİKAYA BAĞLI KALMASI MUHTEMEL - KAYNAKLAR
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 13,8854 Satış: 13,9104 Euro Alış: 15,5556 Satış: 15,5836
Facebookta Paylaş