Yapı Kredi Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Kaan Şakul, kurumsal bankacılık tarafında önümüzdeki dönemde pek çok ürün ve hizmetin dijital alana taşınacağını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Şakul, mümkün olan her ürün ve hizmeti regülasyonun da desteği ile ilerde çok farklı boyutlarda görüleceğini ifade etti. Regülasyon değişiminden sonra da kurumsal bankacılık tarafında müşterilerin hesap açmasının çok kolaylaşacağını belirten Şakul, “Dijital çek cüzdanı çalışmamız var. Bu, firmaların çek portföylerini dijital ortamda yönetmelerini, takibini ve ihtiyaçları olduğu zaman bu çekleri teminata verip ihtiyaçları olduğu zaman bu çekleri teminata verip kredi kullanabilmelerini sağlayacak. Yılın ikinci yarısında kurumsal müşteriler için nakit akışı izleme platformunu hizmete sunacağız. Burada çift taraflı bir avantaj yaratmayı hedefliyoruz. Burada firmalar hem bizde olan nakit akışların platform üzerinden takip edebilecekler, ileride ihtiyaç duyabilecekleri kredileri burada öngörebilecekler, biz de onların ihtiyaçlarını önceden tespit edip zamanında onlara doğru ürünü doğru fiyatla sunma imkanına erişeceğiz” diye konuştu.
Sektörde ilk elektronik teminat mektubu veren özel banka olduklarını vurgulayan Şakul, “Bu konuyu önemsiyoruz. Teminat mektubu değerli bir kağıt, fiziki ortamda basılıyor ve bunun pek çok sakıncası olabiliyor. Ama elektronik ortamda verilen teminat mektubunu alan taraf da çok rahat yönetiyor. İşi bittiği zaman yine elektronik ortamda serbest bırakıyor, otomatik riskten çıkıyor gibi pek çok yeniliği var. Sürdürülebilirlik kısımda ise biz e-dekonta geçerek ilk adımları atmıştık. Şu anda yine regülasyonun da desteği ile pek çok yerde e-dekont hem kabul ediliyor hem de etki alanı genişliyor” dedi.
‘Bireysel bankacılıktaki pek çok yenilik kurumsal dünyaya da taşındı’
Pandeminin bir çok mecburiyetten yenilikleri de beraberinde getirdiğini ve hem firmaların hem de bankaların iş yapış şekillerini değişime zorladığını belirten Şakul, “Bunun artıları da oldu. Yıllardır biz daha hızlı hizmet verebilmek ve operasyon hatalarının minimize edildiği ortama taşımak için hep müşteriyi dijital kanallara çekmeye zorluyorduk. Pandemiyle beraber firmalar bu sefer bizi dijital kanallardaki ürün çeşitliliğimizi artırmaya teşvik ettiler. Bu da hem ülkemizi hem de dünyayı farkında olmadan pilot bir çalışmaya itti” dedi. Bu dönemde kurumsal bankacılık müşterilerinin hem mobilden onay verme anlamında hem de ürünlere erişim anlamında oldukça mesafe kat ettiğinin altını çizen Şakul, bireysel bankacılıkta olan pek çok yeniliğin kurumsal dünyaya da taşındığını vurguladı. Artık müşterilerin senetlerini, çeklerini, takiplerini, tahsilat durumlarını, SGK gibi kurum ödemelerini dijital kanallardan yaptığına dikkat çeken Şakul, “Düzenleyici kurumlar da aldıkları ödemeleri dijital kanallara yönlendirerek hem firmaların hem de bankaların işlerini kolaylaştırdılar” diye konuştu.
bloomberght.com internet sitesinde yayınlanan sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.bloomberght.com/kurumsal-bankacilikta-pek-cok-urun-ve-hizmet-dijitale-tasinacak-2305098