Vestel Beyaz Eşya
Vestel Beyaz Eşya, 2022/Q4’de geçen yılın aynı çeyreğine(2021/Q4) göre; satış gelirini %107,6 oranında artırırken, FVAÖK rakamı %65,0 ve net kârı %103,6 oranlarında azaldı. Şirketin satış gelirlerinde yaşanan güçlü artışta; güçlü fiyatlama disiplini, yeni ihracat modeli kapsamındaki alternatif pazar kontratları ve TL’nin değer kaybetmesi destekleyici olurken, yine yeni ihracat modeli kapsamında artan maliyet ve faaliyet giderleri ise; net kâr ve FVAÖK’ü baskıladı.
Yeni İhracat Modelinin Finansallara Etkisi Güçlü Oldu
2022/Q4’de, satış gelirleri içerisindeki ihracatın payı; Avrupa’nın 5 büyük pazarındaki zorlu talep koşullarına rağmen, diğer pazarların etkisi ile %79 seviyesine yükseldi. Şirketin net YPP pozisyonundaki açık; önceki iki çeyreğin üzerinde gelirken, geçen yılın aynı dönemine(2021/Q4) göre 1.187 Mn. TL azalarak; -750 Mn. TL oldu. Ciro içerisindeki yurt dışı satışların payının yükselmesinde, iç pazardaki zayıf tüketici talebi de etkili oldu. Buna karşın, iç pazarda maliyetlerinin fiyatlara aktarımı konusundaki güçlü disiplin; yurt içi satış hacmini destekledi. 309 Mn. TL olarak açıklanan FVAÖK ve -15 Mn. TL olarak açıklanan net kâr(zarar) rakamlarının piyasa beklentilerinin de altında kalmasında ise; artan maliyetler kaynaklı SMM oranının 89,80’e kadar yükselmesi ile brüt kâr marjı üzerinde oluşan sert baskı önemli rol oynarken, ayrıca faaliyet giderleri çerçevesinde özellikle Pazarlama, Satış ve Dağıtım Giderlerinde; nakliye, komisyon, dağıtım ve depolama giderleri üzerinde görülen yükselişler de FVAÖK ve Net Kâr marjlarını baskı altına aldı. 2022’Ocak ayında devreye alınan ‘aracılı ihracat modeli’ çerçevesinde; Vestel Beyaz Eşya’nın yurt dışı satış işlemlerinde Vestel grubu şirketlerinden Vestel Ticaret A.Ş.’nin ‘aracılık’ faaliyeti üstlenmesi, Vestel Beyaz Eşya’nın nakliye, dağıtım ve depolama ücretlerini ödüyor olmasının yanı sıra; Vestel Ticaret A.Ş.’ye komisyon ödemesi de doğurarak, giderleri yükselten faktörler arasında yer almıştır. Öyle ki, 2022 yılında faaliyet giderlerinin yaklaşık %85’i ihracat modeli değişikliği kapsamında; ihracatla ilgili nakliye, sigorta ve komisyon giderlerinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca, yükselen enflasyon oranları ve kurlara bağlı olarak da nakliye ve personel giderlerinde artış yaşanmıştır. Hakim ortaklık Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin bulunan ve Vestel Beyaz Eşya’nın ‘kiracı’ sıfatıyla kullanmakta olduğu Manisa ilindeki arsa ve taşınmazın 674 Milyon TL+KDV bedelle Aralık ayında satın alınması nakit çıkışına neden olmuştur. Şirketin, özsermaye kârlılığı ise; 2021/Q2’deki 58,9 seviyesinden başlayan gerileme serisinin devamı ile 2022/Q4’de 25,8 düzeyinde, görece oldukça zayıf gerçekleşme gösterdi.
Değerlendirme
Şirketin açıklamış olduğu bilanço göz önünde bulundurulduğunda, Çarpan Analizi ve İNA yöntemine göre 12 aylık dönem boyunca AL tavsiyesi ile 16,10 TL hedef fiyat belirliyoruz.
https://www.galatamenkul.com/ssr/vesbe-2022-4-ceyrek-bilanco-degerlendirme-raporu/
Galata Menkul Değerler
www.galatamenkul.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.