Ekonomi gazetesinde yayınlanan habere göre; Bulut bilişim eylem planına göre bulut hizmeti sunumunu teşvik için yeni yasa çıkarılacak. Taslakta her bir müşteri için veri merkezinde harcanan elektriğin yarısının karşılanması ve barındırma bedeli tutarının yüzde 30’unun 11 yıl boyunca geri ödenmesi öngörülüyor.
Kamu kurum ve kuruluşlarının sayısal olarak verdiği hizmetlerde bulut bilişim teknolojilerini kullanması için geliştirilen Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından hazırlanan strateji ve eylem planının temel unsurları belli oldu. Uygulamayla, kamuya hizmet vermek isteyen şirketlerin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, sadece kamu hizmeti sunmayı kapsayacak şekilde sertifikalandırılması öngörülüyor.
Etkinliğin artırılması, mükerrer bilişim yatırımının önlenmesi, kamunun aldığı hizmetten memnun olmadığında daha iyi servise geçebilmesi gibi yatırım etkinliği yanında, kamu hizmetine talebin zirve yaptığı nokta için yatırım yapılması nedeniyle atıl kapasite oluşmasının önlenmesi de hedefler arasında. Strateji planına göre, teknik, ekonomik, yasal zorunluluk harici bütün kurumların veri merkezi kurması durdurulacak. Bilişim teknolojileri altyapısı için özel sektörden “bulut hizmet sağlayıcısı” hizmeti alınacak. Bunun dışında ulusal güvenlik, istihbarat-asayiş kurumları düzenleme dışında kalacak. Özel sektörde kamuya bulut hizmeti vermek isteyen kuruluşların Türk hukukuna göre kurulmuş, altyapıları Türkiye sınırları içinde olacak. Belirlenecek standartlara da uyum şart olacak. Sertifikalandırma ve belgelendirme Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yapılacak. Belirli şartlarda yabancı ülkedeki şirketten hizmet alınabilecek. Strateji, henüz hiçbir standart bulunmayan yedeklemeye de kamu kuruluşları için standart öneriyor. Buna göre, acil ihtiyaçta hızla ayağa kaldırılabilmesi için en az 1 farklı bulut hizmet sunucusunda yedekleme yapılacak. Bu yedekleme fiziki olarak ilk yedeklemeden uzakta bir noktada seçilecek. Stratejiyle kamu hizmetinin bulut servise geçişi için; her bir kurum yol haritası da oluşturacak. Etkin ve güvenilir bir hizmet alımı için; hizmet sunucuların belgelendirme ve yetkilendirilmesi, sayısal pazar yeri oluşturulması, örnek sözleşmeler, mevzuat güncellemesi, toplu satın alma, kaynak kullanımı etkinlik raporları hazırlanması eylemleri yapılacak.
Teşvik için yasa taslağı hazırlandı
Öte yandan liberalleşme olarak nitelenen bu alanda temel altyapı olan veri merkezi kurulumu ve alınacak hizmetin de teşvik edilmesi planlanıyor. Bu yolla sadece kamu değil, özel sektöre de bulut hizmeti sunumu teşvik edilmiş olacak. Teşvik için yeni bir yasa çıkarılması öngörülüyor. Yasa taslağına göre, bulut hizmet sunucusu müşterilerinin her biri için veri merkezinde harcanan elektriğin yüzde 50’si 11 yıl boyunca karşılanacak. Müşterilerin veri merkezinden aldığı barındırma hizmetinin bedelinin yüzde 30’u 11 yıl boyunca geri ödenecek.