USDTRY Analizi (İkon Menkul)

USDTRY
USDTRY - TÜFE'nin Sorumlusu Tüketim Değil Maliyet...
Haftanın ilk işlem gününde 4.6300 bölgesinin üzerine çıkamayan USDTRY paritesi, bugün saat 10:00'de TÜFE ve ÜFE oranlarının beklentilerden çok daha kötü bir tablo çizmesinin ardından 4.68xx bölgesinin üzerine yükseldi.

TÜFE Haziran ayında %2.61 oranında artarak son zamanların en yüksek "aylık bazlı" sıçrayışını gerçekleştirdi. Aylık sıçrayışın etkisiyle yıllık TÜFE'de %15.39'e gelerek yine son dönemin en ivmeli artışını yaşadı.

Üretici Fiyat Endeksi tarafında ise durum daha da kötüye gidiyor. Aylık ÜFE %3.03 oranında artarken, yıllık bazda ise %23.71'e gelindi. Yıllık ÜFE artışı yaklaşık 4 aydan bu yana sert bir ivmeyle yükseliyor. Öyle ki, ÜFE'nin detaylarına baktığımızda özellikle ara malı fiyatlarının yıllık bazda %28'in üzerinde arttığını görmekteyiz. Peki burada şu soruyu sormakta fayda var. Herkesin baktığı TÜFE, tüketim kalemiyle mi daha fazla yükseliyor yoksa maliyet etkisiyle mi?

TCMB'nin 7 Haziran 2018 tarihli PPK karar açıklamasında; talep koşullarının yılın ilk zamanlarına oranla "ılımlı" düzeye gerilediğini ve enflasyondaki yükselişin temelde maliyet yönlü gelişmelerden kaynaklandığını belirtmişti. Talepteki ılımlı görünüme rağmen, enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışlarında risk oluşturmaya devam ettiğini vurgulamıştı.

Günün sonunda rakamlara baktığımızda TCMB bu görüşünde haklı çıkıyor. ÜFE tarafı durdurulamayan şekilde yükselmeye devam ediyor ve görüntü şu ki aslında tüketim tarafında kısmaya gidilse bile işletmeler, üst düzeyde artan bu maliyetleri tüketici tarafına yansıtmakta çok gecikmeyeceklerdir. Bu sebeple, enflasyondaki yükseliş eğiliminin ilerleyen zamanlarda artmaya devam etmesini bekleriz. TCMB'nin de bunu öngördüğünü ve sıkı para politikasına devam edeceğini hatta belki sıkı duruşunu daha da arttırabileceğini düşünüyoruz. Maliyetlerin temel yükseliş sebebinin kur artışı olduğu varsayıldığında, Temmuz sonunda yapılacak bir sonrraki PPK toplantısına kadar döviz kurunu arttırıcı politikalardan, söylemlerden ve "iletişimsizlikten" kaçınılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz.

Enflasyon görünümünü açıkladıktan sonra USDTRY paritesine teknik olarak baktığımızda, bugün test edilen 4.6875 direncinin kritik olduğunu görmekteyiz. 4.6875 direncinin önemli aynı zamanda, grafikte de görülen daralan üçgenin üst bandına yakın olmasından gelmekte. 4.6875 direnci üzerinde dört saatlik ya da günlük mum kapanışı olması durumunda, daralan üçgenden yukarı yönlü bir kopma yaşanacak ve budur teknik olarak Türk Lirası'ndan çıkışları daha da arttırabilir. Böyle bir durumda 4.7750 seviyesi haftalık ana direnç olarak izlenebilir. Dört saatlik periyottaki RSI(14) indikatörünün kendi downtrendini yukarı yönde kırdığını belirtmek isteriz.

Olası kar satışlarında 4.6875'in altında Türk Lirası'ndaki baskının bir miktar zayıflayabilmesi için 4.6070 desteğinin aşağısına gelinmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Destekler: 4.6560 - 4.6300 - 4.60700

Dirençler: 4.6875 - 4.7350 - 4.7750



 İkon Menkul
 www.İkonmenkul.com.tr

***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş