Uluslararası piyasalar kapanış raporu (İş Yatırım)

ABD hisse senetleri, FED’in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağına dair beklentilere rağmen tahminlerin üzerinde gelen bilanço sezonunun piyasayı desteklemesiyle haftaya pozitif başlangıç yaptılar.

Nisan ayının büyük bir bölümünde geri çekilen hisse senetleri ay sonuna doğru bir toparlanma gösterdi. Bilanço sezonundan gelen ilk sonuçlar, ABD şirketlerinin %80’inden fazlasının beklentileri aştığını gösteriyor. Bloomberg Intelligence tarafından derlenen verilere göre, ilk çeyrek şirket kazançları sezon öncesi tahmin olan %3,8’e kıyasla bir yıl öncesine göre %4,7 artış gösterme yolunda ilerliyor.

Seans başlangıcında pozitif olan ABD endeksleri seans sonunda kazançlarının bir kısmını geri vermelerine rağmen günü pozitif sonlandırdılar. Dow Jones %0.38, S&P500 %0.32 ve Nasdaq %0.35 oranında değerlendi. Dow Jonesn endeksinde sanayi %1.68 ve hammadde %0.89 oranında değerlenerek en iyi performansı gösterirken sağlık %0.03 ve iletişim servisleri %0.16 oranında değer kaybederek en kötü performansı sergileyen sektörler oldular. S&P500 endeksinde takdirsel tüketim %2.03 ve altyapu %1.39 oranında primlenerek en çok yükselen sektörler olurken iletişim servisleri %2.06 ve finans %0.19 oranında değer kaybederek en çok düşüş yaşayan sektörler oldular

Kurumsal gelişmelere baktığımızda Tesla tam otonom sürüş sistemini dünyanın en büyük otomobil pazarında kullanıma açmak için Çinli yetkililerden prensip onayı aldıktan sonra %15.31 yükseldi. Apple Bernstein’ın Çin’de yaşanılan düşüşün döngüsel olduğunu ve hedef fiyatını yükselttiğini söylemesinin ardından %2.48 primlendi. Boeing ihtiyaç duyduğu likidite artışı için $10 milyar tahvil sattığını açıklamasının ardından %3.75 değerlendi. Domino’s Pizza şirketinin ABD’deki mağaza satışları ilk çeyrek beklentilerini aşarak şirketin devam eden geri dönüşü için umut verici bir işaret oldu. Açıklama sonrasında %5.62 oranında değerlendi. SoFi Technologies ikinci çeyrek gelir ve kazançları için analistlerin beklediğinden daha düşük bir öngörüde bulunmasın ardından %10.55 oranında değer kaybetti. Çinli otomobil üreticisi BYD’nin ilk çeyrek geliri, ürün gamının çoğunda agresif fiyat indirimlerinin finansal performansını etkilemesi nedeniyle tahminleri kaçırdı.

Avrupa endekslerinde ise karışık seyir hakimdi. Euro Stoxx 50 endeksi %0.51 ve DAX %0.24 oranında değer kaybederek günü sonlandırırken FTSE100 %0.09 oranında değerlendi. FTSE100 endeksinde hammadde %1.23, altyapı %0.51 ve sağlık %0.46 oranında değerlenerek en iyi performansı gösterirken enerji %0.47, sanayi %0.45 ve iletişim servisleri %0.25 oranında düşüş yaşayarak en kötü performansı sergileyen sektörler oldular. Dax endeksinde ise altyapı %1.4, gayrimenkul %1.08 ve sağlık %0.69 oranında primlenerek en çok yükselen sektörler olurken IT %1.33, finans %1.08 ve iletişim servisleri %0.27 oranında değer kaybederek en çok düşüş yaşayan sektörler oldular.

Bugün ABD tarafında önemli bir veri açıklaması olmazken yarın ABD Nisan ayı tüketici güveni ve MNI Chicago PMI verileri yakından takip edilecek.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Ekonomik veri takvimi açısından haftaya zayıf bir başlangıç yapılsa da Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam ve saatlik ücretler verisi bu haftanın en önemli gelişmesi olarak takip edilecek. FED’in faiz indirim fiyatlamaları sene sonuna doğru kayarken Çarşamba günü yapılacak olan FED toplantısından herhangi bir adım beklenmiyor ancak önümüzdeki döneme ait ipuçları aranabilir. Dolar endeksi hafif kayıpla 105.60 seviyelerinden işlem gününü sonlandırdı. G10 para birimlerinin tamamı dolara karşı değer kazanırken Yen %1.45 ile dolara karşı en çok değer kazanan para birimi konumunda. Japonya tatili nedeniyle Yen’de sert kazanımların müdahale işaretini olarak gören piyasa oyuncuları var. Tatil sonrası hareketin devamı önemli olacaktır. EURUSD paritesi ise yaklaşık %0.20 primle 1.0720 seviyelerinden işlem gördü. Yukarı yönlü hareketin devamı durumunda 1.08 seviyesinin hemen üzerinde kesişen 50 ve 200 günlük ortalamalar önemli direnç noktaları olacaktır. Altın hem dolar endeksindeki hem de tahvil faizlerindeki geri çekilmeyle gün içerisinde $2346 seviyesine kadar yükselse de FED öncesi kazanımlarını koruyamadı ve yatay hareketle $2336 seviyesinden işlem gününü sonlandırdı. $2320 ve $2300 seviyeleri takip edilecek önemli destek noktaları konumunda. Aktif vade ham petrol %1’in üzerinde kayıpla $83 seviyesinin altına gelirken Brent petrol tarafında da yaklaşık %1 kayıp var. Çarşamba günü açıklanacak olan petrol stokları bu haftanın bir diğer önemli verisi olacak.

Eurotahvil Piyasaları

Almanya enflasyon rakamları ile ABD Dallas FED imalat endeksi dışında piyasaların takip edeceği önemli bir verinin olmadığı işlem gününde tahvil piyasaları alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yaklaşık 4 baz puan gerileyerek %4.62 seviyelerinden işlem görürken 2 yıl vadeli tahvil getirisi ise %5 seviyesinin hemen altında. FED’in faiz indirim fiyatlamaları sene sonunu işaret ederken 6 ay vadeye kadar olan ABD tahvilleri faiz indirim beklentilerinin de ötelenmesiyle hala %5.30 seviyesine yakın işlem görüyorlar. Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam ve saatlik ücretler verisi bu haftanın en önemli gündem maddesi olacak. Avrupa tahvillerinde de genel olarak iyimser bir hava vardı. Fransa, Almanya ve İngiltere 10 yıllık tahvil getirileri ortalama 5 baz puan geri gelirken Almanya 10 yıllık getirisi %2.53, İngiltere 10 yıllık getirisi ise %4.30 seviyelerinden işlem gördü. Avrupa ve ABD tahvil piyasalarında yaşanan iyimser hava gelişmekte olan ülkelerde de hissedildi. Türkiye 5 yıllık risk primi 8 puan gerilemeyle tekrar 300 seviyesinin altına gelirken getiri eğrisinin tamamında ortalama 10 baz puanlık geri çekilmeler gördük. Gösterge 10 yıllık tahvili %7.65 seviyelerinden işlem görürken şirket ve banka kıymetlerinde de benzer kazanımlar söz konusuydu. Geçen hafta ihraç olan 2029 ve 2032 vade SISE kıymetleri ihraç fiyatı üzerine $2’lık primle işlem görürken 2034 vade sermaye benzeri TCZIRA kıymeti de ihraç fiyatına göre yaklaşık 50c primli işlem görüyor.


 Detaylı bilgi almak, İş Yatırım’ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

https://arastirma.isyatirim.com.tr/2024/04/29/uluslararasi-piyasalar-kapanis-raporu-29-04-2024/
 
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Japonya'da istihdam/iş başvuruları rasyosu Mart ayında 1.28 (Beklenti: 1.26 Önceki: 1.26)
Japonya'da işsizlik oranı Mart ayında 2.6% (Beklenti: 2.5% önceki: 2.6%)
Japonya'da MD geçici sanayi üretimi Mart ayında aylık 3.8% (Beklenti: +3.5%, önceki: -0.6%)
Japonya'da MD geçici sanayi üretimi Mart ayında yıllık -3.6% (Önceki: -6.8%)
Japonya'da perakende satışlar Mart ayında yıllık +1.2% (Beklenti: +2.2%, önceki: +4.6%)
Japonya'da geniş perakende satışlar Mart ayında yıllık +7% (Önceki: +8.0%)
Japonya'da Nisan ayı sanayi üretimi tahmini +4.1% (Önceki: +4.9%)
Japonya'da gelecek ayın sanayi üretimi tahmini Mayıs için +4.4% (Önceki: +3.3%)
Çin'de NBS imalat PMI Nisan ayında 50.4 (Beklenti: 50.3 Önceki: 50.8)
Çin'de NBS Bileşik PMI Nisan ayında 51.7 (Önceki: 52.7)
Çin'de NBS İmalat Dışı PMI Nisan ayında 51.2(Önceki: 53.0)
Çin'de Caixin nihai imalat PMI Nisan ayında 51.4 (Beklenti: 51.0 önceki: 51.1)
Facebookta Paylaş