19 Kasım Salı günü ABD piyasaları güne negatif bölgede başladı ancak seans boyu toparlanma eğilimi gösterdi. Ukrayna’nın ABD füzeleri ile Rusya’ya saldırdığı haberleri ile jeopolitik gerginlik seviyesinin artması endeksleri negatif etkiledi. Yarın açıklanacak olan Nvidia bilançosu öncesi teknoloji hisselerindeki pozitif havanın endeksleri desteklediği takip edildi.
Dow Jones endeksinde temel tüketim ve bilgi teknolojileri sektörleri %1 primle kapanış kaptı. Sağlık ve iletişim sektörleri ise %1 civarında kayıplarla en çok gerileyen sektörler oldu. S&P 500 endeksinde bilgi teknolojileri ve iletişim sektörleri %1’in üzerinde primlerle endeksi desteklerken enerji, finans ve sağlık en zayıf sektörler olarak izlendi. Super Micro Computer şirketinin geciken yıllık raporlamaları için yeni bir denetçi ile anlaşması şirket hisselerinin Nasdaq’ta kote olma şartlarını sağlamaya devam edeceğine dair beklenti yarattı ve şirket hisseleri günü %31 değer kazancıyla sonlandırdı. Nvidia %4,9, United Airlines %4,3, Crowdstrike %3, Netflix %2,9, Carnival %2,5 ve Tesla %2,1 primle en çok yükselen hisseler arasında yer aldı.
Avrupa endekslerinde Ukrayna-Rusya savaşında yeni gelişmelerle artan gerginlik negatif yönde fiyatlandı. Rusya’nın nükleer silah adımına yaklaşan adımları endeksleri aşağı çekti. Seans sonunda gelen hafif toparlanma sonrası %0,50-1 civarı değer kayıplarıyla kapanışlar görüldü. DAX endeksinde gayrimenkul ve bilgi teknolojileri hafif primli kapanış yaparken diğer tüm sektörlerde negatif kapanış görüldü. Endüstri ve tüketim sektörleri en çok kaybettiren sektörler oldu. Artan Rusya-Ukrayna tansiyonu ile birlikte birçok endekste savunma sanayi hisseleri öne çıkarken DAX endeksinde Rheinmetall şirketi bugün açıkladığı 2027 tahminlerinden de destek alarak %4’e yakın prim kaydetti. Bank of America’nın notunu düşürdüğü Siemens şirketinin hisseleri %3,4 değer kaybıyla endekste en çok kaybettiren hisse oldu. Banka ve otomotiv sektörü hisseleri de en çok gerileyen hisseler arasında yer aldı. İngiltere FTSE 100 endeksinde gayrimenkul ve sağlık sektörleri pozitif kapanış yaptı ancak enerji, finans ve endüstri sektörlerinin endeksi aşağı çektiği görüldü.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Başkanlık seçiminden sonra 52 haftalık zirve seviyelerine erişen DXY endeksi, Salı günü yatay bir seans geride bıraktı. Dolar endeksi %0,07 değer kaybederek 106,20 seviyelerinde fiyatlandı. Veri takviminin sakin olduğu seansta EURUSD ve GBPUSD paritesi de DXY’ye benzer bir görünümle yatay bir seans geçirdi. EURUSD %0,04 değer kaybederek 1,0594 seviyesinde işlem görürken GBPUSD ise değişiklik göstermeyerek 1,2680 seviyesinde kaldı. G-10 ülkesi para birimlerinden Dolar karşısında en çok değer kazanan para birimleri %0,34 ile Kanada Doları, %0,32 ile Avusturalya Doları ve %0,29 ile Yeni Zelanda Doları olurken en çok değer kaybedenler -%0,11 ile İsviçre Kronu, -%0,04 ile Euro ve -%0,04 ile Danimarka Kronu oldu.
Ukrayna’nın ABD’den balistik füzeleri kullanmak için izin almasının ardından Putin yönetimi ise nükleer silah kullanımı doktrinlerini güncelleyerek böyle bir durumda nükleer güç ile karşılık vereceklerini açıkladılar. Küresel gerilim tırmanırken emtia fiyatlarına etkisi ise kısıtlı kaldı. Seans başında yön bulmakta zorlanan değerli metaller seans sonu itibariyle cüzi değer artışları gerçekleştirdi. Ons altın %0,77 primlenerek $2.632 seviyesine yükselirken ons gümüş ise %0,34 primlendi ve $31,28 seviyesinden alıcı buldu. 2025 talep ve fiyat beklentilerinin aşağı yönlü revize edildiği ve tüm hareketli ortalamalarının altında işlem gören petrol piyasaları ise yön bulmakta zorlandığı seansı küçük primlenmelerle tamamladı. WTI aktif vade %0,62 primlenerek $69,59 seviyesine yükselirken Brent petrol aktif vade ise %0,15 primlendi ve $73,41 seviyesinde işlem gördü. Londra Metal Borsasında ise bakır %0,17 ve alüminyum %1,42 değer kazanırken çinko seansı %0,02 kaybederek yatay sonlandırdı.
Eurotahvil Piyasaları
Ukrayna’nın balistik füze kullanma izni alması ve ardından Putin rejiminin bu senaryoda nükleer silah kullanacakları yönünde açıklamalarıyla artan jeopolitik riskler sonrasında ABD tahvilleri alıcılı bir seans geride bıraktı. ABD 2 yıllık tahvil getirisi 0,6 puan azalarak %4,274 seviyesine gerilerken 5 yıllık tahvil getirisi 2,3 puan azaldı ve %4,252 seviyesine çekildi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi ise 2,7 puan azaldı ve %4,386 oldu. Gelişmiş ülke tahvillerinde de benzer bir görünümle genele yayılan alıcılı bir seans geride kaldı. İngiltere 10 yıllık tahvil getirisi 2,3 puan, Fransa 10 yıllık tahvil getirisi 2 puan, Almanya 10 yıllık tahvil getirisi 3,4 puan ve İtalya 10 yıllık tahvil getirisi 1,7 puan azaldı. Türkiye 5 yıllık CDS risk primi 0,87 puan azalarak 260,33 olurken Türk tahvilleri de alıcılı bir seans geride bıraktı.
Detaylı bilgi almak, İş Yatırım’ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
https://arastirma.isyatirim.com.tr/2024/11/20/uluslararasi-piyasalar-kapanis-raporu-19-11-2024/
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.isyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.