üresel piyasalar ekonomik verilerin ardından volatilitenin gözlemlendiği haftanın son işlem gününde artan jeopolitik riskler neticesinde değer kayıpları kaydetti. İsrail Savunma Bakanlığı X üzerinden yaptığı açıklamada Lübnan üzerinden 40 saldırı gerçekleştirildiğini belirtirken, ABD haftasonu İran’ın İsrail’e ait bir hükümet binasına saldırı yapma ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirtti. Wall Street korku endeksi olarak da adlandırılan VIX volatilite endeksi ise %20 artarak en son Ekim ayında bulunduğu 18 seviyelerine yükseldi. Artan jeopolitik risklerle haftasonu riski eşliğinde Cuma günü tahvil, Dolar ve petrol piyasalarında alıcılı bir seans geride kaldı. Boston FED başkanı Susan Collins yüksek enflasyon ortamı ve güçlü istihdam piyasası sebebi ile yakın dönemde faiz indiriminde herhangi bir acelelerinin olmadığını belirtti. Chicago FED başkanı Austan Golsbee ise FED’in %2’lik enflasyon hedefine yaklaşabilmesi için konut enflasyonunun dizginlenmesi gerektiğini belirtti. Michigan Üniversitesi’nin açıkladığı Nisan ayı öncü verilerine göre tüketici güveni 79 olarak açıklanması beklenirken 77,9 olarak kayda geçti, ayrıca tüketicilerin şuanki finansal koşullara yönelik değerlendirmeleri 79,3 olarak açıklanırken beklenti 81,9 olması yönündeydi; veriler Mart ayı için sırası ile 79,4 ve 82,5’ti. Enflasyon beklentilerinde ise 5-10 yıl enflasyon beklentisi %2,8 seviyesinde sabit kalması beklenirken %3 seviyesine yükseldi. Kısa dönem 12 aylık enflasyon beklentisi ise %2,9 seviyesinde sabit kalması beklenirken %3,1 olarak kayda geçti.
Avrupa endekslerinde FTSE 100 haricinde yatay negatif bir Cuma günü geride kaldı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,23 değer kaybederek 4.955 seviyesinden haftayı tamamlarken CAC 40 %0,16 ve DAX %0,13 değer kaybetti, öte yandan FTSE 100 ise %0,91 değer kazandı. Mart ayı için Almanya’da TÜFE önceki aya göre %0,3 gerileyerek %2,2 olarak açıklandı ve veri 2021 Mayıs ayından beri en düşük seviyesinde kayda geçti. İngiltere ekonomisi ise Şubat ayında beklentilere paralel %0,1 büyüdü, Ocak ayında ise GSYİH %0,3 büyüme gerçekleştirmişti. Fransa’da ise TÜFE rakamı Mart ayı için %0,2 olarak kayda geçerken Şubat ayında veri %0,9 olarak kayda geçmişti, enflasyondaki yavaşlamanın gıda, servis, enerji ve işlenmiş ürünlerin fiyatlarındaki aşağı yönlü hareketlere bağlı olduğu belirtildi. Avrupa İlaç Ajansı intihar riskini arttırdığı yönündeki raporların ardından Novo Nordisk’in popüler diabet ve kilo kaybı ilaçları Wegovy ve Ozempic üzerinde yürüttüğü çalışmalar sonucunda ilaçların intihar riskini arttırmadığını belirtirken şirket %1,23 değer kazandı. Avrupa tarafında enerji şirketleri oldukça aktif bir seansı geride bıraktı; Londra’da BP ve Shell %3,67 ile %2,8 primlenirken, Paris’te Total Energies %2,05 ve Milan’da Eni %2,69 değer kazandı.
Piyasa oyuncularının faiz indirimi beklentilerini son ekonomik verilerin ardından ötelemeleri ve küçültmeleri ile artan jeopolitik riskler eşliğinde ABD endekslerinde haftanın son işlem gününde satıcılı bir seans geçirdi. S&P 500 endeksi %1,46 değer kaybederek 5.123 seviyesine geri çekilirken Dow Jones %1,24 ve Nasdaq ise %1,62 değer kaybetti. S&P 500 endeksinde işlem gören on bir sektörün tamamı değer kaybederken en çok değer kaybedenler -%1,77 ile hammadde, -%1,64 ile bilgi teknolojileri ve -%1,61 ile takdirsel tüketim oldu. S&P 500 yıl sonu beklentilerini açıklayan UBS, Haziran ayı için 5.100 seviyesini hedeflerken ve sene sonu beklentisi ise 5.200 seviyesinde; enflasyon baskılarının daha hızlı sakinleştiği veya şirketlerin beklenenin oldukça üzerinde büyüme gerçekleştirdiği senaryoda ise sene sonu beklentileri 5.500 seviyesine işaret ediyor. Nippon Steel Corp. tarafından teklif edilen $14,1 milyar satın alım teklifi hissedarları tarafından kabul edilen Steel Corp. %2,13 değer kaybetti. Guyana’daki altıncı petrol projesini resmi olarak onaylayan Exxon Mobil ülkeyi OPEC üyesi Venezuela’dan daha büyük bir üretici konumuna getirecek, şirket seansa pozitif tarafta başlangıç yapsa da kazanımlarını koruyamadı ve %1,17 değer kaybetti. Bugün finansal şirketler Citigroup, JPMorgan ve Wells Fargo ile başladığımız bilanço dönemi karışık bir başlangıca imza attı. JPMorgan ve Wells Fargo net faiz gelirlerinde analist beklentilerini karşılayamadı ve artan maliyetleri dikkat çekti, şirketler sırası ile %6,47 ve %0,39 değer kaybetti. JPMorgan’daki sert geri çekilmenin bir diğer sebebi ise sene sonu net faiz geliri beklentilerinde yukarı yönlü güncelleme yapmamaları oldu. Citigroup ise analist beklentilerini aşan net faiz geliri açıklarken seansa pozitif tarafta başlangıç yapsa da kazanımlarını koruyamadı ve günü %1,7 değer kaybı ilet sonlandırdı. FAANG hisselerinin günlük performansları: Meta -%2,15, Apple %0,86, Amazon -%1,54, Netflix -%0,95 ve Google -%1,05 oldu.
Detaylı bilgi almak, İş Yatırım’ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
https://arastirma.isyatirim.com.tr/2024/04/12/uluslararasi-piyasalar-kapanis-raporu-12-04-2024/
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.isyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.