Uluslararası Piyasalar Kapanış Raporu (İş Yatırım)

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Enerji fiyatlarındaki artış, enflasyon baskılarının geçici mi yoksa uzun vadeli mi olacağı konusundaki yoğunlaşan tartışmaları arttırırken ABD hisse endeksleri karışık seyirlerini sürdürdüler. Üçüncü çeyrek kazanç sezonu, finans şirketlerinden alınan sonuçlar ile bu hafta başlıyor. Makroekonomik endişelerin, şirket değerlemelerinin daha fazla uzatılıp uzatılamayacağına dair şüphe uyandırmaya başladığı bugünlerde yapılacak olan bilanço açıklamaları, analistler tarafından hisse senedi piyasası için bir sonraki tehlikeli sınav olarak görülüyor.

Bilanço açıklamalarının başlayacağı haftaya kötü bir başlangıç yapan endeksler 30 günlük ortalama hacimlerinin %16.5 ila %19.5 altında işlem gördüler. Dow Jones endeksi %0.72, S&P500 %0.69 ve Nasdaq %0.64 oranında değer kaybederek günü sonlandırdı. Dow Jones endeksinde temel tüketim ürünleri %0.16 değerlenerek en iyi performansı sergilerken iletişim servisleri %1.86 ve finans %1.56 oranında düşüş yaşayarak en kötü performansı sergilediler. ABD ordusu ile PAC-3 füze üretimi için yapılan anlaşmasını 1.1 milyar dolara çıkardığını açıklayan Boeing yatay pozitif şekilde günü sonlandırırken lojistik sıkıntısını çözmek için kendi gemilerini kiralayacağına dair haberler yapılan Home Depot %0.8 oranında primlendi. Endekste en çok değer kaybeden hisseler arasında ise %2.24 ile Visa, %2.1 ile JP Morgan ve kurumsal harcamaları sebebiyle hedef fiyatı Barclays tarafından $56’dan $55’a çekilen Verizon %2 oranındaki düşüşü ile yer aldı. S&P500 endeksinde %0.17 oranında değerlenen gayrimenkul ile günü yatay pozitif kapatmayı başaran hammadde sektörleri en çok değer kazananlar olurken iletişim servisleri %1.45 ve alt yapı %1.34 oranında değer kaybederek en çok düşüş yaşayan sektörler oldular. Endekste artan bakır fiyatlarına paralel olarak %3.2 oranında yükselen Freeport McMoran dikkat çekerken Barclys tarafından $34 hedef fiyatı $30’a düşürülen AT&T %2.76 oranında düşüş yaşadı. Kuzey Amerika’nın en büyük ileri düzey plastik geri dönüşüm merkezini inşa etmeye hazırlanan Exxon Mobil %1 değer kaybederken ABD tarafında geliştirdiği Covid-19 ilacı için kullanım izni isteyen Merck %0.9 kayıp yaşadı. Dikkat çeken bir diğer gelişme ise 11 milyar dolarlık bir anlaşma ile AspenTech’in Emerson tarafından satın alınması oldu. Yatırımcılar tarafından pahalı olarak görülen anlaşma sonrasında Emerson Electric hisseleri %2.55 oranında değer kaybetti. Vietnam fabrikasında sorunlar devam eden Nike ise Kara Cuma taleplerini karşılamakta zorlanacağı beklentisi ile %1.44 oranında kayıp yaşadı. Raymond James tarafından $65 olan hedef fiyatı $60’a çekilen Comcast %4.5 oranında düşerken hedef fiyatın düşürülmesinin sebebi sektörün önümüzdeki 4 yıl içinde 11 milyon abone kaybedeceğini tahmin etmeleri oldu.

Avrupa endeksleri haftanın ilk iş günü karışık seyretti. Euro Stoxx 50 ve DAX endeksleri günü yatay negatif olarak sonlandırırken FTSE100 %0.72 oranında değerlendi. FTSE100 endeksinde artan emtia fiyatlarına paralel olarak %2.46 oranında değerlenen hammadde en çok primlenen sektör olurken enerji %1.69 ve finans %1.14 oranında yükseldi. Temel ve takdirsel tüketim ürünleri ise %0.25 oranında değer kaybederek endeksin en zayıf performans gösteren sektörleri oldular. DAX endeksinde ise gayrimenkul %0.63 ve takdirsel tüketim %0.5 oranında değerlenerek dikkat çekerken alt yapı, E.ON’un %4.24 lük kaybıyla en kötü performans gösteren sektör oldu. Renault, Tokyo’daki ortağı Nissan’ın hisselerindeki artışa paralel olarak, otomobil sektöründe kazanımlara öncülük ederek %3.4 oranında primlendi. TUI’nin, seyahat hisseleri arasında sert bir darbe alarak %5.36 oranında değer kaybetmesinin ardından tur operatörü, geçen hafta elde ettiği kazançların bir kısmını geri vermiş oldu. Boeing ve Airbus tedarikçisi Senior’un, bazı hava ve kara araçları pazarlarındaki talebin yeniden canlanmasının tedarik zinciri kısıtlamalarına neden olduğunu söylemesi dikkat çekti.

Bugün önemli bir ekonomik veri açıklanmazken yarın İngiltere işsizlik rakamları ve Almanya ile Avrupa Bölgesi Ekim ayı ZEW beklenti anketleri takip edilecek.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Ekonomik veri takviminin zayıf olduğu işlem gününde Dolar endeksi yükselişini sürdürdü. 94 puan seviyesi üzerinde kalıcılık sağlayan endeks kapanış öncesinde yaklaşık %0.30 primle 94.33 seviyesinde fiyatlanıyor. Hafta genelinde FED toplantı tutanakları ve ABD’de açıklanacak enflasyon rakamları piyasalar tarafından takip edilecek önemli veriler olarak öne çıkıyor. Cuma günü açıklanan tarımdışı istihdam verisi ardından 50 günlük ortalamayı test eden altın bu seviyede kalıcı olamadı ve yeniden $1750 desteğine geriledi. Bugün dar bantta hareketini sürdüren altın kapanış öncesinde yaklaşık %0.10 düşüşle $1755 seviyesine yakın fiyatlanıyor. Aşağıda $1750 ilk destek olarak öne çıkarken olası yükselişlerde $1780 seviyesi direnç olarak takip edilebilir. EURUSD paritesinde de 1.16 altında kalıcılık devam ediyor. Güniçi test edilen en yüksek seviye 1.1587 olurken parite yaklaşık %0.10 düşüşle 1.1560 seviyesinden fiyatlanıyor.

Haftanın ilk işlem gününde gündem artan enerji fiyatları olmaya devam ediyor. Enerji fiyatlarındaki yükselişin sürmesiyle arz sorunu yaşanabileceği beklentisi metal fiyatlarında da yükselişi tetikledi. LME metallerinde 3 ay vadeli bakır %1.94, çinko %2.51 ve alüminyum %3.30 yükseldi. Petrol fiyatlarında da arz talep dengesizliğinin yarattığı fiyat artışı devam ediyor. Güniçi en yüksek $84.60 seviyesini test eden aktif vade brent petrol kontratı kapanış öncesinde yaklaşık %1.45 primle $83.60 seviyesinde fiyatlanırken, WTI kontratı %1.45 yükselişle $80.50 seviyesinden alıcı buluyor. Tarımsal emtialarda kakao %2.47, pamuk %0.73 geriledi. Kahve %1.44, mısır ise %0.47 oranında değer kazandı.

Eurotahvil Piyasaları

Haftanın ilk işlem gününde Columbus Day sebebiyle ABD kıymetleri işleme kapalıydı. Avrupa’da ise tahvillerde satıcılı seyir hakimdi. 10 yıl vadeli Almanya kıymetinde getiri 3 baz puan artışla -%0.12 olurken benzer vadeli İngiltere kıymetinde getiri 3.1 baz puan yükselişle %1.18 seviyesinde oluştu.

Yurtiçinde 5 yıl vadeli CDS 6 baz puan yükselişle 443.23 puan seviyesinde oluştu. ABD tatili nedeniyle yurtiçi kıymetlerde hacim düşük kaldı. 2024 vadeli İş Bankası kıymeti $0.13 artışla $103.80 seviyesinde fiyatlanırken, 2026 vadeli Vakıfbank kıymetinde yaklaşık $0.10 düşüş görüldü.


İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.