Uluslararası piyasalar kapanış raporu (İş Yatırım)

ABD hisse senedi endeksleri küresel ekonomik haber akışının yoğun olduğu haftanın ilk işlem gününde yatay kapanışlar gerçekleştirdi. Yapay zeka trendinin oyuncuları ve düşük piyasa değerli şirketler güçlü performans gösterirken, ‘Magnificent Seven’ olarak adlandırılan mega-cap teknoloji hisseleri Nvidia haricinde zor bir gün geçirdi. Gün içinde önemli bir ekonomik veri akışı bulunmazken, hafta boyunca istihdam verileri takip edilecek, Cuma günü ise Tarım Dışı İstihdam verisi bulunuyor.

S&P500 Endeksi %0.12 değer kaybıyla 5130 puan seviyesinde günü tamamladı. Sektörel performanslarda altyapı %1.65, gayrimenkul % %1.10, ham madde %0.70 primlerle öne çıktılar. Super Micro Computer, S&P500 endeksine katılacağı haberinin ardından %18 değer kazanımıyla günü tamamladı. Nvidia %3.5, Intel %4., AMD %1.3 oranlarında primlenirken, ‘Muhteşem Yedili’ olarak bilinen hisse senetlerinden Apple -%2.5, Amazon -%0.4, Microsoft -%0.18, Meta -%0.87, Google -%2.82, Tesla -%7.17 oranında performanslar gösterdiler. Otomotiv sektörü hisseleri Çin EV şirketlerindeki fiyat indirimi haberlerinin artmasının ardından sert değer kayıpları yaşadılar; Çinli EV üreticilerinden XPeng %8, Nio %7.8, Li Auto %13.7 değer kayıplarıyla günü tamamladılar. Altın ve gümüş madencilerinde güçlü primlenmeler görüldü, sektör hisseleri %4.82 değer kazand; bakır madencilerinde %1 prim izlenriken, demir-çelik üreticilerinde %2 değer kaybı takip edildi.

Dow Jones Endeksi %0.25 değer kaybıyla günü tamamladı. Endekste Intel %4 primle günün en başarılı şirketi olurken, IBM %2.58, Dow %2.24 primlendi. En zayıf tarafta Chevron %2.57 değer kaybıyla yer alırken, Apple %2.54, Nike %2.3 değer kaybetti.

Avrupa Endeksleri karışık fiyatlandı. Euro Stoxx50 %0.37, Cac40 %0.28 değer kazanırken; Ftse100 %0.55, Dax %0.11 değer kaybetti.

Salı günü dayanıklı mal siparişleri ile PMI verileri takip edilecek.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)



ABD Doları yeni haftaya yatay bir başlangıç yaptı. Dolar endeksi %0.05 değer kaybı ile 103.83 seviyesinde kapadı. G10 para birimleri ise ABD Dolarına karşı karışık seyir izledi. G10 para birimlerinin önemli bir kısmı ABD Dolarına karşı değer kaybederken, sepet ağırlığı yüksek olan İngiliz Pound’u, Euro ve Danimarka Kronu %0.29, %0.19 ve %0.19 değer kazandı. Haftanın ilk işlem gününde EUR/USD paritesi 1.085, GBP/USD paritesi ise 1.269 seviyesinden işlem gördü. Japon Yeninde hafif değer kaybı gözlemlenirken USD/JPY paritesi Şubat ayının ilk yarısından beri yatay bir bantta işlem görüyor. 150 seviyesi paritede önemli bir destek olarak takip edilirken 150.75 de direnç olarak takip edilebilir. Yarın BoJ Başkanı Ueda’nın konuşması piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Altın fiyatları tekrar rekor seviyelerine yaklaştı. Ons altın %1.65 yükselişle 2117 seviyesine yükseldi. Son iki günde sert yükselen altın geçtiğimiz Cuma açıklanan pozitif veriler ve İsrail-Gazze arası ateşkes anlaşması konusundaki olumsuz seyir sebebi ile bir süredir aşmakta zorlandığı 2035 direncini aştıktan sonra sert yükseliş gerçekleştirdi. Spot gümüş de altındaki sert yükselişe eşlik etti. %3.42 yükselen gümüş 23.91 seviyesinden işlem gördü. Hafta sonu gelen OPEC ülkelerinin arz kısıntısına devam edeceği açıklaması ile güne hafif yükseliş ile başlayan petrol vadelileri günü değer kaybı ile tamamladı. Aktif WTI kontratı günü %1.51 değer kaybı ile 78.77, Brent kontratı ise %0.86 değer kaybı ile 82.83 seviyesinde tamamladı.

Eurotahvil Piyasaları

ABD tahvilleri, yeni haftanın ilk işlem gününde satıcılı bir seyir izledi. Verim eğrisi boyunca negatif bir görünüm hakimken kısa vadeli tahviller negatif ayrıştı. Son dönemde, FED faiz indirimine yönelik beklentiler piyasada volatilite yaratırken faiz hareketlerine daha hassas 2 yıllık tahvil getirilerinde daha büyük volatilite gözlemledik. 2 yıllık ABD tahvil getirileri 6.8 baz puan artarak %4.60 seviyesine yükseldi. 10 yıllık getirileri 2.5 baz puan yükselerek %4.21, 30 yıllıklar ise 2.4 baz puan yükselerek %4.35 seviyesinden işlem gördü. Gün içerisinde önemli bir veri akışı karşılamadık. Bununla birlikte hafta boyunca S&P PMI, JOLTS açık iş pozisyonları ve Cuma günü tarım dışı istihdam verisini karşılayacağız. Gelecek veriler FED’in faiz indirim patikasını öngörmek açısından oldukça önemli olacaktır. Veri akışı başta ABD tahvilleri olmak üzere diğer tahvil piyasalarında da volatilite yaratabilir. Avrupa tarafı satış tarafında ABD’ye eşlik etmedi. Fransa 10 yıllıkları 4 baz puan gerileyerek %2.86, Almanya 10 yıllıkları ise 2.2 baz puan gerileme ile %2.38 seviyesinden işlem gördü.

Gelişmekte olan piyasalarda da ABD tarafına paralel satış baskısı gözlemlendi. Ancak satışlar ABD’ye göre daha hafifti. Türkiye eurotahvilleri ise gelişmekte olan piyasalardan negatif ayrıştı. Beklenti üstü gelen enflasyon rakamı satış baskısına sebep oldu. %3.85 gelmesi beklenen şubat ayı enflasyonu %4.53 olarak açıklandı. Enflasyon verisi ile birlikte gelen satışlar ile 5 yıllık CDS 10 baz puan yükselerek 308 seviyesinden işlem gördü. Getiri eğrisi boyunca sert satışlar gözlemlenirken kısa vade negatif ayrıştı. 2 yıllık getirileri 19.4 baz puan, 10 yıllıklar ise 13.4 baz puan artış gösterdi.

 Detaylı bilgi almak, İş Yatırım'ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

 https://arastirma.isyatirim.com.tr/2024/03/05/uluslararasi-piyasalar-kapanis-raporu-04-03-2024/

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

           ***
           Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş