Uluslararası Piyasalar Kapanış Raporu (İş Yatırım)

3 Eylül Salı günü ABD piyasalarında özellikle teknoloji hisselerinde görülen sert satışla negatif bir seyir takip edildi. ISM imalat verisinin beklentinin altında kalması son dönemde piyasada endişe yaratan resesyon beklentilerini tekrar gündeme taşımış oldu. Endekslerde Nasdaq öncülüğünde bir sert satış dalgası dikkat çekti. S&P 500 endeksi 50 günlük ortalamanın bulunduğu 5504 seviyesinde destek buldu. Nasdaq endeksi ise son iki haftanın en düşük seviyesine gerileyerek 100 günlük ortalamanın bulunduğu 17100 seviyelerinde destek buldu.

Dow Jones endeksinde endüstri, ham madde ve enerji sektörleri en çok gerileyen sektörler olurken temel tüketim ve sağlık sektörleri pozitif ayrışmayı başardı. Morgan Stanley’ninyayınladığı raporda Verizon için temettü artışı beklentisinden bahsetmesi ile Verizon hisseleri günü %3’e yakın primle tamamladı. P&G ve United Health %1,5 civarı primlerle pozitif kapanış yapan hisseler arasında yer aldı. Intel %8,8, Boeing %7,3, Goldman Sachs ve Caterpillar %4,5 değer kayıplarıyla endekste en çok gerileyen hisseler oldu. S&P 500 endeksinde ise bilgi teknolojileri, enerji ve telekom sektörleri en çok değer kaybıyla günü kapatırken temel tüketim ve gayrimenkul sektörleri hafif primle kapanış yapmayı başardı.En çok değer kaybeden hisseler arasında Monolithic Power, Nvidia, ON Semiconductor, Micron, AMD gibi yarı iletken sektörü hisseleri %6-10 arası kayıparla başı çekti. En çok işlem gören hisseler arasında Apple %2,7, Tesla %1,6, Amazon %1,3, Alphabet %3,7 ve Walgreens %3 değer kaybıyla günü sonlandırdı.

Avrupa piyasaları güne pozitif bölgede başladı ancak günün büyük çoğunluğu satıcılı seyretti. Özellikle ABD seansının açılışıyla birlikte artan satış baskısıyla majör endekslerde %1civarı değer kayıplarıyla kapanış gerçekleşti. Özellikle petrol ve metal fiyatlarındaki sert düşüşle birlikte enerji ve madencilik hisselerinin endeksleri aşağı çektiği görüldü. DAX endeksinde temel tüketim ve alt yapı sektörleri hafif yatay kapatmayı başardı ancak diğer tüm sektörler satış baskısı hakim oldu. Endüstri, bilgi teknolojileri ve ham madde en çok gerileyen sektörler oldu. Infineon Tech, Daimler Truck, Porsche ve Siemens Energy hisseleri en çok kaybettiren hisseler olarak izlendi. İngiltere FTSE 100 endeksinde de temel tüketim ve alt yapı sektörleri satış baskısından sıyrılmayı başardı. Ham madde ve enerji sektörü hisseleri ise en sert gerileyen sektörler olarak dikkat çekti.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Dün tatil sebebi ile kapalı olan ABD piyasaları ekonomik takviminin yoğun olduğu haftaya başlarken Salı günü ISM ve imalat PMI verilerinin beklentilerin altında kalması ile riskli varlıklarda genele yayılan satıcılı bir görünüm hakimdi. DXY endeksi seansı yataya yakın bir görünümle %0,17 değer kazanarak 101,82 seviyesinden tamamladı. Verilerin ardından satıcılı görünümün hakim olduğu EURUSD paritesi 1,1026 seviyesinde gün içi dip seviyesini oluştururken kapanış itibariyle %0,29 değer kaybederek 1,1039 seviyesinden günü sonlandırdı. GBPUSD paritesi de benzer bir görünümle verinin ardından gün içi dip seviyesi olan 1,3088’i test ederken seansı %0,34 kayıpla 1,3101 seviyesinden tamamladı. G-10 ülkesi para birimlerinden sadece %0,79 ile Yen ve %0,15 ile İsviçre Frangı USD karşısında değer kazanırken en çok değer kaybedenler -%1,13 ile Avusturalya Doları, -%1,07 ile Norveç Kronu ve -%0,74 ile Yeni Zelanda Doları oldu.

Risk iştahının azaldığı dönemlerde güvenli liman olarak ortaya çıkan ons altın da Salı gününü değer kaybı ile sonlandırdı, değerli maden %0,30 değer kaybederek $2,491 seviyesinden seansı sonlandırırken ons gümüş ise %1,77 değer kaybederek $28,04 seviyesine geriledi. Libya’da iki hükümet arasında tırmanan siyasi gerilim neticesinde bir sonraki duyuruya kadar petrol üretimi ve ihracatının durdurulacağı haberlerinin ardından geçtğimiz hafta bir miktar primlenen petrol piyasaları bugün açıklanan ISM verilerinin ve Çin’de yavaşlama eğilimini sürdüren imalat verilerinin ardından talepte daralma yaşanmaya devam edeceği endişesi ile Salı gününü sert satıcılı tamamladı. WTI aktif vade %4,39 değer kaybederek $70,32 seviyesine gerilerken Brent petrol aktif vade kontratı ise %4,88 değer kaybederek $73,74 seviyesine geriledi. LME tarafında baktığımızda ise alüminyum %0,68, bakır %2,49 ve kurşun %0,49 değer kaybederken çinko %0,18 değer kazandı.



Eurotahvil Piyasaları

Riskli varlıklardaki satıcılı seyir gözlemlenirken tahvil piyasaları ise Salı gününü alıcılı tarafta geçirdi, uzak vadelerdeki fiyat hareketleri biraz daha sert gerçekleşti. ABD 2 yıllık tahvil getirisi 3,7 puan azalarak %3,88 seviyesine gerilerken, 5 yıllık tahvil getirisi 5,4 puan azaldı ve %3,649 10 yıllık tahvil getirisi ise 6,3 puan azalarak %3,84 seviyesinde seyrini sürdürdü. İngiltere 10 yıllık tahvil getirisi 6,3 puan, Fransa 10 yıllık tahvil getirisi 3,6 puan, Almanya 10 yıllık tahvil getirisi 5,9 ve İtalya 10 yıllık tahvil getirisi ise 3,3 puan azaldı. Türkiye 5 yıllık CDS puanı ise 6,9 puan artarak 282 seviyesine yükseldi.

 Detaylı bilgi almak, İş Yatırım’ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

 https://arastirma.isyatirim.com.tr/2024/09/04/uluslararasi-piyasalar-kapanis-raporu-03-09-2024/
 
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş