Uluslararası Piyasalar (İş Yatırım)


Eurotahvil Piyasaları
ABD hazine tahvillerinde Fed sonrası yaşanan hızlı yükseliş bugün de devam etti. Enflasyon beklentilerinin yükselmesi ve Fed üyelerinden gelen açıklamalarda, iyi verilerin yakın zamanda varlık alımlarının yavaşlatılmasına etki edeceğinin belirtilmesi getirilerde genişlemenin devamını sağladı. On yıllıklar 1,56% ile Haziran ortasından bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, otuz yıl vadede getiri 2,10%’a kadar genişledi. Yedi yıl vadede yapılan $62 milyarlık tahvil ihracına, artan getirilere rağmen, güçlü talep gelirken, ihraç 1,33% seviyesinden gerçekleşti.
Türk hazine eurotahvilleri yine oldukça sert satışlarla güne başladı. USD’de yaşanan pozitif seyir EM genelinde satışlar yaratırken, Türk hazine kıymetleri 5-15 bps aralığında genişleme ile açılış yaptı. Öğlen saatlerinde kıymetlere talep oluşmaya başlarken, günlük kaybın bir kısmı geri alındı. Yakın vadede kayıplar yine öne çıkarken, uzun tarafta daha önce açılan kısa pozisyonların kapatılması adına bazı vadelerde yabancı ilgisi fiyatları destekledi. Beş ve on yıl vadede getiriler sırasıyla 5,75% ve 6,85% bölgesinde kapanış yaptı, ülke risk primi de günü 437 seviyesinde noktaladı.
Şirket tarafında yabancı arzı devam etti. Daha kısa vade kıymetlerde lokal ilgisi satışların bir kısmını karşılarken, daha uzak vadelerde ilgi daha sınırlı kalmaya devam etti. Aktivite daha çok 2022 vadeli sermaye benzeri kıymetlerde yoğunlaşırken, uzun vade kıymetlerde fiyatlar aşağı gelmeyi sürdürdü.
ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
28 Eylül Salı günü yükselen ABD faizleri endekslere satış getirdi, işlem hacimleri son bir ayın ortalamasının %20 ile %30 üzerinde seyretti. Senato Bankacılılık komitesinde konuşan Yellen ve Powell, cari enflasyonun tedarik zincirindeki sıkıntılardan kaynaklandığını ve bunlar çözüldüğünde normal seviyelere döneceği görüşlerini yinelediler, ayrıca borç tavanının kaldırılmaması ya da mevcut tavanın yükseltilmemesi durumunda, çok ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalınacağını belirterek, kongrenin bu konuda aksiyon alması gerektiğini belirttiler. Senator Elizabeth Warren’ın FED başkanı Powell’ı “tehlikeli bir adam” olarak nitelendirmesi ve yeniden adaylığına karşı çıkacağını belirtmesi haberlerde en çok konuşulanlar arasına girdi. Günün ilk saatlerinde açıklanan ağustos ayı Çin sanayi karlılığının ivme kaybetmesi, ABD konut fiyatları verisinin yüksek seviyelere işaret etmesi ve eylül ayı tüketici güven endeksinin 115 beklentisine karşılık 109.3 seviyesinde açıklanması da günün takip edilen açıklamaları arasındaydı.
Seans içinde değer kaybı %2.2 seviyesine kadar çıkan S&P 500 endeksi %2 değer kaybıyla 4353 seviyesinde kapanış yaptı. Mayıs ayından bu yana en fazla günlük düşüşü kaydeden endekste, 4346 ile 100 günlük hareketli ortalama desteğinden dönüldü. %0.5 primlenen enerji sektörü istisna olmak üzere, tüm sektörlerde satış vardı. Teknoloji ve komünikasyon yaklaşık %3, keyfi tüketim %2, sağlık %1.7 geriledi. Applied Materials %7, Etsy %6, AMD %6 değer kaybıyla endekste en fazla satış gören hisseler arasında yer aldı. %1.6 değer kaybeden Dow Jones endeksi 34300 seviyesinde kapanış yaptı. Bu endekste de enerji hariç, tüm sektörlerde eksi bölgede kapanış yapıldı. Teknoloji %2.3, keyfi tüketim ve finansallar %2 değer kaybetti. CAT ve Chevron %0.4 ve %0.3 primlendi, Microsoft %3.6, Salesforce %2.7, Goldman Sachs %2.6 geriledi. Nasdaq comp. endeksi %2.8 değer kaybıyla 14547 seviyesinde kapanış yaptı.
Avrupa tarafında da satıcılı bir seans geride kaldı. İşlem hacimleri son bir ayın ortalamasının %50 üzerindeydi. DAX endeksi %2 değer kaybıyla 15249 seviyesinde işlem gününü sonlandırdı. Temel tüketimdeki yatay artı kapanış hariç olmak üzere, tüm sektörler satıcılı kapanış yaptı. Teknoloji %3.8, endüstriyeller %2.9, gayrimenkul %2, hammadde %1.9 geriledi. Endeksteki 40 hisseden yalnızca 5’i primli kapanış yapabildi. DPA raporuna göre, Covestro, şirketin daha önce açıkladığı görünümün üst bandında ya da daha üzerinde performans göstermeyi bekliyor, bu haberle hisse %1.5 yükselerek, endekste en fazla alım gören hisse oldu. Infineon %5.9, Adidas %4.3, Airbus %3.6 geriledi. FTSE 100 endeksi %0.5 değer kaybıyla 7028 seviyesinde kapandı. Enerji %2.2, temel tüketim %0.5 primlenirken, teknoloji %3.3, gayrimenkul %2.2, keyfi tüketim %1.8 satış gördü. 100 günlük hareketli ortalama desteğine tutunamayan CAC40 endeksi, %2.2 değer kaybıyla 60507 seviyesinde işlem gününü sonlandırdı.
Yarın İngiltere ve ABD mortgage başvuruları, ABD Ağustos ayı ikinci el konut satışları, ve haftalık petrol stokları açıklamaları takip edilecek. Ayrıca TSİ 18:45’te İngiltere MB Başkanı Bailey, Japonya MB Başkanı Kuroda, AMB Başkanı Lagarde ve FED Başkanı Powell, Avrupa Merkez Bankasının Merkez Bankacılığı forumunun son panelinde birlikte tartışacak.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
USD endeksinde yükselişin devamı ile Kasım 2020’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşıldı. ABD tahvil getirilerinde genişlemenin devamı, faiz fiyatlamalarında yükseliş, borç tavanına dair gelişmeler ve emtia fiyatlarında yükselişin EM ve DM üzerinde yarattığı baskı USD’yi destekleyerek 93,800’e yükselişe etki etti. G-10 ve EM para birimleri USD karşısında zayıf seyir izlerken, EUR/USD Ağustos dibi olan 1,1660 bölgesini tekrar test etti. Eylül ayına zayıf başlangıç yapan USD daha sonra gelen alımlar ile aylık bazda 1,25% primlendi.
Artan ABD tahvil getirileri ve USD’de izlenen güçlü seyir altın fiyatlarına negatif yansıdı. ABD’de nominal ve reel getirilerde yükselişin devamı ve faiz artış beklentilerine dair fiyatlamalar altın üzerinde baskı yaratırken, Fed üyelerinin varlık alımlarının yakında azaltılabileceğine vurgu yapması satışları hızlandırdı. Fiziksel talebe rağmen, ETF’lerden çıkışın da olumsuz etkisi satış yaratarak spot fiyatı $1,728 ile Ağustos ortasından bu yana en düşük seviyeye çekti.
Petrol fiyatları güne alıcılı başlayarak yeni zirveler yaptı. Kasım vade Brent kontratı Avrupa açılışı ile $80,75’e yükselerek Ekim 2018’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Petrol stoklarının önümüzdeki dönemde oluşacak talebi karşılamak için yeterli olmadığı ve özellikle Avrupa’da enerji fiyatlarında yaşanan yükseliş analistlerin beklentilerini yukarı revize etmesini sağlayarak fiyatları destekledi. USD’de izlenen güçlü seyir ve ABD’de borç tavanına dair kaygılar ise, emtia fiyatlarında baskı yarattı ve petrolün zirve seviyelerden satış görmesinde etkili oldu. $78,50’ye kadar gerileyen Brent kontratı günü 1% kayıpla $78.70 seviyesinden kapattı.

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BİST 100 ENDEKSİ BUGÜN % 0.57 GERİLEDİ (1383), TOPLAM GÜNLÜK İŞLEM HACMİ 19 MİLYAR 558 MİLYON TL OLDU
OPEC/BARKINDO: PETROL TALEBİNDE TOPARLANMANIN DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR, İNİŞLİ ÇIKIŞLI OLABİLİR
OPEC/BARKİNDO: SALGINDA EN KÖTÜ SONA ERDİĞİNDEN PETROL TALEBİ ARTIYOR
OPEC/BARKİNDO: OPEC+ PİYASANIN NASIL DENGEDE TUTULACAĞINA ODAKLANACAK
ABD/YELLEN : BORÇ TAVANININ YÜKSELDİĞİNİ GÖRMEYİ İSTİYORUM
YELLEN: BORÇ TAVANINI YÜKSELTMEK İKİ TARAFIN DA ORTAK SORUMLULUĞU
YELLEN: ENFLASYONUN YIL SONUNDA % 4'E YAKIN OLMASINI BEKLİYORUM
YELLEN: (BORÇ TAVANI ARTIRILMAZSA) REZERV PARA BİRİMİ OLARAK DOLARA OLAN GÜVENİN SARSILABİLECEĞİNDEN ENDİŞE DUYULUR
ABD/YELLEN: ÇİN'İN KENDİ PARA BİRİMİNİN DOLARA RAKİP OLMASINDAN ÖNCE MALİ PİYASALARINI REFORME ETMESİ İÇİN DAHA ALACAĞI ÇOK YOL VAR
ABD/YELLEN: ENFLASYON YIL SONUNA DOĞRU %4'E YAKLAŞACAK
ABD/YELLEN: ABD, TOPARLANMA YOLUNDA, BORÇ TAVANI KRİZİ DEVASA PROPORSİYONLARIN KENDİ AÇTIĞI YARA OLABİLİR
Facebookta Paylaş