Uluslararası Piyasalar - Günlük Rapor (İş Yatırım)

Eurotahvil Piyasaları
Haftaya %1.34 seviyelerinden başlayan ABD on yıllık getirileri, %1.31-1.35 bandında işlem görmeyi sürdürürken, gün içinde dalgalı bir seyir hakimdi ve %1.32 seviyesinden ABD seansını noktaladı. Avrupa bölgesi tahvillerinde karışık seyir hakimdi. Almanya 10 yıllık tahvilin getirisi yatay seyrederek -%0.33 seviyesinden günü kapatırken, Fransa on yıllık tahvilin getirisi de yatay seyretti ve -%0.003 seviyesinden, İngiltere on yıllık tahvilin getirisi ise bir baz puan daralarak %0.74 seviyesinden günü sonlandırdı.
Gelişmekte olan ülke kıymetlerinde karışık seyir hakimdi. Türk hazine eurotahvilleri geçtiğimiz hafta genelinde satıcılı işlem gördükten sonra, bugün de satıcılı seyrine devam etti. Hazinenin $2 milyar büyüklüğündeki Ekim 2028 vadeli kıymetine ek olarak $750 milyon büyüklüğünde %5.70 kupon oranıyla ihraç gerçekleşirken, yeni 2033 vade için ise %6.50 faiz oranının $1.5 milyarlık ihraç gerçekleşti. Hazine, toplamda $2.25 milyarlık borçlanma gerçekleştirdi. Beş ve on yıl vade kıymetler sırasıyla 4.92% ve 6.10% seviyelerinde işlem görürken, uzun tarafta ise 6.79% seviyesinden günü sonlandırdı. Getiri eğrisi genelinde 5-15 baz puan genişleme görülürken, beş yıllık risk primi beş baz puan artarak 370 seviyesinden günü noktaladı.
Şirket tarafı hazine kıymetlerine göre güçlü kalarak hafif pozitif seyir izledi. İş Bankası 2024 vadeli senior kıymet %4.23 getiri seviyesinden işlem gününü sonlandırırken, Akbank 2031 vadeli sermaye benzeri kıymet %6.35 getiri seviyesinden günü noktaladı. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen Vakıf Bankası 2026 vadeli eurobond ihracı, hafif primlenerek 99.85-100 bandında fiyatlanırken, aynı şekilde geçtiğimiz hafta gerçekleşen Kuveyt Türk’ün 2031 vadeli sukuk ihracı, $3.5’dan fazla primlenerek 103.50-104.00 bandında işlem gününü kapattı.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
13 Eylül Pazartesi günü ABD piyasaları karışık seyretti. Petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisi endekslere pozitif yansıdı ancak Nasdaq tarafında zayıflık izlendi. Dow Jones endeksi 261 puan yükselişle 34869 seviyesinden, S&P 500 endeksi 10 puan primle 4468 puandan ve Nasdaq 10 puan gerileyerek 15105 seviyesinden günü sonlandırdı. Endeksler güne artıda başlayıp yönünü aşağı çevirdi. Ancak seansın son saatinde toparlanma görüldü. Dow Jones endeksinin 100 günlük ortalamadan destek bulması dikkat çekti.
Dow Jones endeksinde enerji, finans ve sağlık sektörleri %1.5-2 arası primlerle en çok kazandıran sektörler olarak izlendi. Diğer tüm sektörlerde de pozitif kapanış gerçekleşti. United Health, Intel, Boeing, Chevron ve American Express endekste en çok yükselen hisseler oldu. Nike şirketinin hisseleri üretim problemi yaşadığına dair haberler sonrası %2.5 değer kaybetti ve endekste en çok gerileyen hisse oldu. S&P 500 endeksinde enerji sektörü %3’e yakın primle öne çıktı. Finans sektörü %1.1 primle onu izledi.
Avrupa piyasaları özellikle petrol ve doğalgaz gibi emtia fiyatlarında izlenen sert yükselişin sektör hisselerine yansımasıyla pozitif bir seans geçirdi. Ana endekslerde %0.5-1 civarı değer kazançlarıyla kapanış gerçekleşti. DAX endeksinde takdirsel tüketim, alt yapı, ham madde ve telekom sektörleri %1 ve üzeri primlerle endeksi yukarı taşıyan sektörler oldu. Bilgi teknolojileri ve temel tüketim sektörleri %0.5 civarı değer kayıplarıyla en zayıf sektörler olarak izlendi. Endekste en çok kazandıran hisseler arasında otomotiv şirketleri Continental, Daimler ve BMW %3’ün üzeri primlerle başı çekti. FTSE 100 endeksinde petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle enerji sektörü hisseleri %2.3 değer kazanarak dikkat çekti. Onu, alt yapı ve finans sektörleri takip etti.
Bugün, ekonomik veri takviminde çok önemli bir veri bulunmazken yarın ABD’de Ağustos ayı enflasyon yakından takip edilecek. Yarınki enflasyon verisi özellikle son dönemde önem kazanan tapering konusu için kritik olacak.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Güne 92.61 seviyesinden başlayan Dolar Endeksi 92.90 yakınlarına kadar yükseldikten sonra ABD seansının açılmasıyla gerileyerek 92.65 etrafında işlem gördü. Geçtiğimiz hafta G10 para birimlerinin tamamı USD karşısında haftalık bazda ekside kapanış yaparken haftanın ilk işlem gününde karışık seyir vardı. G10 para birimlerinden USD’ye karşı en çok değer kazananlar ise sırasıyla NOK ve SEK olurken, en çok değer kaybedenler sırasıyla CHF ve NZD oldu. Güne 1.1817 seviyesinde başlayan EURUSD paritesi ise ABD seansını 1.1805 seviyelerinde sonlandırırken, gün içerisinde son iki haftanın en düşük seviyesi olan 1.1770 seviyesi test edildi. GBPUSD paritesi yatay seyrederek 1.3830 yakınlarından işlem gününü sonlandırdı.
Güne $1788 seviyesinde başlayan spot Altın, Salı günü açıklanacak olan ABD enflasyon verisi öncesinde hafif alıcılar karşılaşırken gün içerisinde 1798 seviyesine kadar yükselse de 50 günlük hareketli ortalamasının bulunduğu $1798 seviyesi önemli direnç seviyesi olarak öne çıkıyor. Güne 23.75 seviyesinden başlayan spot Gümüş ise 23.38’e kadar gerileyerek son iki haftanın dip noktalarını test etmesinin ardından açılışı yaptığı seviyelere toparlanmayı başardı. LME metallerinden genelinde satıcılı seyir hakimdi; alüminyum %0.94, nikel %3.27 ve bakır %1.36 değer kaybetti. Ekim vadeli WTI petrol yaklaşık %1.4 değer kazanarak $70.70 seviyelerinden seansı kapatırken Kasım vadeli Brent petrol %1 değer kazanarak $73.70 seviyelerinden seansı sonlandırdı. Yükselişte OPEC’ten gelen bu yıl ve gelecek yıl petrol talebinde artış bekledikleri açıklaması etkili oldu.




İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş