Uluslararası Piyasalar - Günlük Rapor (İş Yatırım)

Eurotahvil Piyasaları
ABD hazine tahvilleri, tarımdışı istihdam verisi sonrası yakın dönemde Fed’in tahvil alımlarında azaltma açıklamayacağı beklentisi ile alım görürken, bugün alımlar daha kuvvetli oldu. Özellikle vadeli kontratlar üzerinden varlık ve emeklilik fonlarının güçlü talep göstermesi ile getiriler aşağı gelirken, on yıl vadeli tahvil getirisi 1,51% seviyesine kadar daralma göstererek Nisan ayından bu yana en düşük seviyesini gördü.

Türk eurotahvilleri oldukça kuvvetli bir seans geçirdi. Açılış itibariyle hazine kıymetlerinde alımlar yaşanırken, seansın büyük kısmında yedi sene vadeye kadar olan alımlar, ABD açılışı sonrası genele yayılarak getirileri 9-10 baz puan aşağı çekti. Beş ve on yıl vadeli kıymetlerde getiriler 5,05% ve 6,25% olurken, Cuma günü 413 baz puana yükselen beş yıl vadeli risk primi 393 baz puana kadar geriledi.

Şirket kıymetlerinde de, hazine tahvil fiyatlamalarının pozitif etkisi öne çıktı. Kısa tarafta lokallerin güçlü talebi devam ederken, 2023-25 bandında da fiyatlar 25-50 ct yukarı geldi. Satıcılar daha çok 2026 vadeli kıymetlerde olmaya devam etti, uzun sermaye benzeri kıymetlerde de fiyatlar tekrar önceki zirvelere ulaştı.
ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
08 Haziran 2021 Salı günü majör Avrupa endekslerinde karışık kapanışlar gerçekleşirken, ABD endekslerinde ise genel olarak yataya yakın pozitif seans izlendi ve Nasdaq bugün de diğer endekslerden ayrıştı ve primli sonlandı. Perşembe günü açıklanacak olan tüketici enflasyon verisi öncesinde yatay hareketler izlenirken, gelecek olan veriye göre FED’in faiz politikasına yönelik adımlar atacak olması piyasanın yönünü gösterecek. Genel olarak aşı faaliyetlerin hızla yürütülmesiyle ve ekonomilerin açılıyor olması endeksleri taşıyan etkenler arasında yer alıyor. ABD dışındaki gelişmiş ülke piyasalarının bu dönemde geride kalmasından dolayı bu piyasalara doğru rotasyon biraz daha belirgin diyebiliriz.

ABD tarafında ekonomik veri olarak NFIB Küçük işletme Optimizm verisi 101 beklenirken 99,6, Tticari Denge açığı 68,7 Milyar gerilmesi beklenirken 68,9 Milyar olarak açıklandı. JOLTS açık İş pozisyon verisi ise 8,2 Milyon beklenirken 9286 bin olarak gerçekleşti.

S&P 500 endeksinde Takdirsel Tüketim ve Gayrimenkul sektörü öncülüğünde 0,97%’e yakın primlenme görülürken, altyapı ve Temel tüketim -0,97% ve -0,75%’luk gerileme ile en çok değer kaybeden sektör oldu. S&P 500 endeksinde işlem hacimleri 30 günlük ortalamanın -5,8% altında gerçekleşti. Endekslerdeki yatay hareket sonrasında Volatilite endeksi VIX de 4% artışla 17,09’e ulaştı. FAANG hisselerine baktığımızda; Facebook -0,86%, Apple 0,67%, Amazon 2,07%, Netflix -0,46% ve Google 0,68% performans ile günü sonlandırdı.

Avrupa tarafında ise Perşembe günkü ECB’nin faiz kararı öncesinde seyahat hisselerinin öncülüğünde alımlar görüldü. Yatırımcı iyimserliğinde değişimin göstergesi olan işlem hacimlerinde son 30 günlük ortalamanın yaklaşık -0,7% altında gerçekleşti. DAX endeksi -0,23% yakın kayıpla negatif alanda kapatırken, temel tüketim 1,10% gerileyerek endeksi en çok aşağı çeken sektörden olurken, altyapı sektörü ise 0,98% ile en çok kazandıran sektör oldu. Endekste yer alan 9 hisse değer kazanırken 21 hisse de değer kaybetti.

Yarın ABD tarafında MBA Mortgage Başvuruları ve Toptan Envanter rakamları açıklanacak. Perşembe günü faiz politikasının seyri açısından enflasyon tarafında CPI-Tüketici enflasyonu en önemli veri olarak karşımıza çıkacak.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Tarımdışı istihdam verisi sonrası talep gören Euro, ay başında bulunduğu zirvelere ulaşmakta zorlanmaya devam ediyor. Dün 1.22 seviyesini kısa süreliğine test eden EUR/USD buradan satış görürken, bugün ABD hazine tahvil getirilerinde düşüşe rağmen, yükselişler yine kısa ömürlü oldu ve kapanış 1.2180 seviyesinden gerçekleşti. Cuma günü veri öncesi 90,600’e kadar yükselen USD endeksi, yaşanan satışların sonrası 89,900’e çekilse de, reel getirilerin bulunduğu seviyelerin önemli değişim göstermemesi USD’yi destekleyerek 90 bandında tutunma yarattı.

Spot altın yukarı hareket momentumunu sürdürse de, $1,900 seviyesi üzerine tutunmakta zorlanıyor. Geçtiğimiz hafta tarımdışı istihdam verisi öncesi yaşanan satışlar ile $1,860’a kadar yaşanan hızlı düşüş alım fırsatı yaratırken, istihdam verisi sonrası tahvil getirilerinin aşağı gelmesi ile altın tekrar $1,890 bölgesine yerleşti. Perşembe günü açıklanacak ABD enflasyon verisi öncesinde pozisyonlanma daha çok kısa süreli ve kar realizasyonlarının öne çıkması nedeniyle yükselişlerde satış olarak değerlendirilerek altının $1,900 bölgesinden satış görmesinde etkili oluyor.

Petrol fiyatlarında güçlü seyir, satış yaratacak haberlerin kısa süreli etkisi haricinde, devam ediyor. Güne satışlarla başlayan ve Çin’in son beş aylık süredeki en düşük petrol ithalatını gerçekleştirmesi, Asya tarafına dair düşük talep beklentileri ve İran’ın petrol arzına dair fiyatlamalar gibi etkenlerle $68.50 seviyesini ABD açılışına kadar birkaç sefer test eden Temmuz vade WTI kontratı, akşam saatlerinde oldukça güçlü alımlarla $70.25 seviyesine yükselerek yeni zirve yaptı ve kapanış gün içi zirve seviyelerden gerçekleşti.

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.