Uluslararası Piyasalar - Günlük Rapor (İş Yatırım)

Eurotahvil Piyasaları
ABD hazine tahvilleri tarım dışı istihdam verisine kadar yatay işlem gördü. Zayıf veriye tepki olarak alım ABD hazine tahvilleri, yeni hazine ve şirket ihraçlarının yaratacağı arz üzerinden yapılan fiyatlamalar ile satıcılı işlem gördü. On yıl vadeli kıymet tekrar %1,38 seviyesine genişlerken, bu seviye bir kez daha direnç olarak yukarı hareketin önüne geçti. Yapılan üç yıl vadeli hazine ihracına güçlü talep olurken, $58 milyarlık borçlanma %0,447 seviyesinden gerçekleşti. Otuz yıl vadeli kıymette değer vadelere paralel satış görerek %2 seviyesini test etti.
Türk hazine eurotahvilleri karışık işlem gördü. Yerli ve yabancıların kısa vade kıymetlere kuvvetli talebi olurken, orta vade daha iki yönlü işlem gördü, uzun taraf ise, Asya fonlarının satış ilgisi nedeniyle daha zayıf performans gösterdi. Beş ve on yıl vadede getiriler %4,75 ve %6 seviyesinde kapanış yaparken, ülke risk primi 367 seviyesinde günü noktaladı.
Şirket tarafında bankalara talep yine öne çıktı. Kısa vadeli kıymetlere güçlü talep yine fiyatları desteklerken, Senior kıymetlere ilgi, zayıf likiditenin de etkisiyle genele yayıldı. Uzun vade sermaye benzeri kıymetler de düşük likidite ile işlem görmeyi sürdürdü, bireysel yatırımcı ilgisi devam ederek gelen ufak miktarlı satışların karşılanmasını sağladı.
ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Dünkü tatilin ardından ABD hisse senedi endeksleri yeni haftaya zayıf bir başlangıç yaptı. Dow Jones ve S&P günü kayıpla tamamlarken Nasdaq yatay-artı kapandı.
S&P 500’de yer alan on bir sektörün sekizinde değer kaybı yaşandı. Sanayi %1,77, altyapı %1,37 kayıpla endeksi aşağı çeken sektörler oldu. İletişim sektörü ise %0,45 primle kayıpları sınırladı. Dow Jones endeksinde %2,4 gerileyen sanayi en zayıf sektör olurken onu %1,18 kayıpla sağlık sektörü takip etti. %1,15 yükselen iletişim ise düşüşü sınırlayan sektör oldu. 3M %4,53, Amgen %2,22, Honeywell %2,38 kayıpla endeksin en fazla değer kaybeden şirketleri oldu. Walt Disney ise %1,85 primle endeksin en çok yükselen şirket oldu.
FAANG hisselerinde; Facebook %1,57, Apple %1,55, Amazon %0,9, Netflix %2,74, Google %0,38 yükseldi.
%0,53 kayıpla kapanan İngiltere FTSE 100 endeksinde yatay artı kapanan iletişim dışında tüm sektörlerde gerileme kaydedildi. Sağlık %1,66, finans %0,76, altyapı %0,74 kayıpla endeksi aşağı çeken sektörler oldu. AstraZeneca %2,02, GlaxoSmithKline %1,17 kayıpla dikkat çekti. Endekste en yüksek ağırlığa sahip olan şirketlerden Unilever %0,32, HSBC %1,23 geriledi. %0,56 gerileyen Almanya Dax endeksinde tercihe dayalı tüketim ve iletişim dışında tüm sektörlerde değer kaybı yaşandı. %1,44 kayıpla ham madde ve %1,18 kayıpla altyapı en zayıf sektörler oldu. Linde %2,18, Merck %1,89kayıpla endeksin en zayıf şirketleri olarak göze çarptı.
ABD’de ekonomik veri açıklaması olmayan günde Çin ticaret dengesi öne çıktı. Dolar bazında 58,34 milyar ile beklentinin yaklaşık $5 milyar üzerinde açıklandı. Ağustos ayında ihracat %25,6 artışla %17,3 olan beklentiyi aştı. İthalat da %33,1 artışla %26,9 olan beklentinin üzerinde açıklandı. Önceki ay %1 gerileyen Almanya sanayi üretimi Temmuz ayına %1 artarak %0,8 olan beklentiyi aştı. Zew beklenti endeksi 26,5 ile geçen aya göre yaklaşık 14 puan geriledi. Mevcut durum endeksi ise yaklaşık 2,5 puan artarak 31,9 olarak açıklandı. Ancak her iki veri de beklentilerin altında kaldı. Euro Bölgesi 2 çeyrek büyüme verisi %2 olan beklentinin üzerinde %2,2 olarak açıklandı.
Yarınki takvimde ABD MBA Mortgage başvuruları dışında dikkat çeken ekonomik veri açıklaması bulunmuyor. TSİ 21:00’da Fed Bej Kitap açıklaması takip edilecek.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
USD endeksi gün genelinde alıcılı işlem gördü. Güne 92,200 seviyesinde başlayan USD endeksi Asya seansı başında 92,100’e çekildikten sonra seans geneline yayılan alımlarla 92,500 seviyesine ulaştı. ABD hazine tahvil getirilerinde yükseliş ve reel getirilerin son birkaç seansta 5-6 bps yukarı gelmesi USD talebinde etkili olurken, daha çok CAD ve AUD gibi emtia para birimleri başta olmak üzere, G-10 para birimleri değer kaybı ile günü noktaladı.
Tarım dışı istihdam verisi sonrası $1835 seviyesine yükselen spot altın, bugün USD’de yaşanan primlenme sonrası sert değer kaybı yaşadı. ABD’de reel getirilerin yükseliş göstermesi altın fiyatlarını baskılarken, ABD açılışı sonrası hızlanan satışlarla spot altın $1792 seviyesine kadar geriledi. Günü $1800 seviyesinin altında noktalayan altın 1,5% bölgesinde değer kaybederek son bir aylık süreçte en kötü günlük performansı sergiledi.
Petrol fiyatları da güçlü USD’nin etkisiyle satıcılı işlem gördü. ABD tarafında fırtına kaynaklı arz sıkıntısına rağmen, Asya tarafında talebin delta kaynaklı azalacağı beklentisi de satışlarda etken olurken, Suudi Arabistan’ın Asya bölgesine satılan petrolün fiyatını aşağı çekmesi petrol fiyatları için bir diğer negatif oldu. Gün içinde $67,65’e gerileyen Ekim vade WTI petrol kontratı günü $68,40 bölgesinde tamamlarken, günlük kayıp %1,25 oldu.



İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BİST 100 ENDEKSİ BUGÜN % 1.35 GERİLEDİ (1454), TOPLAM GÜNLÜK İŞLEM HACMİ 19 MİLYAR 674 MİLYON TL OLDU
ABD'DE AĞUSTOS AYI İSTİHDAM EĞİLİM ENDEKSİ: 110.37 (ÖNCEKİ: 109.8)
FAİZ DIŞI DENGE OCAK-AĞUSTOS DÖNEMİNDE: +66.63 MİLYAR TL (OCAK-TEMMUZ: -10.06 MİLYAR TL) - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
NAKİT DENGESİ OCAK-AĞUSTOS DÖNEMİNDE: -42.09 MİLYAR TL (OCAK-TEMMUZ: -106.27 MİLYAR TL) - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
NAKİT DENGESİ AĞUSTOS AYINDA: +64.3 MİLYAR TL (ÖNCEKİ: -67.93 MİLYAR TL) - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
FAİZ DIŞI DENGE AĞUSTOS AYINDA: +76.83 MİLYAR TL (ÖNCEKİ: -46.31 MİLYAR TL) - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
Facebookta Paylaş