Uluslararası Piyasalar - Günlük Rapor (İş Yatırım)


Eurotahvil Piyasaları
Haftaya %1.28 seviyelerinden başlayan ABD on yıllık getirileri, hafta boyunca %1.26-1.33 bandında işlem görmeyi sürdürürken, gün içinde dalgalı bir seyir hakimdi. Güne %1.31 seviyesinden başlayan getiriler, %1.33 seviyesine kadar yükseldikten sonra, %1.30 seviyesinden günü noktaladı. Avrupa bölgesi tahvillerinin genelinde satıcılı seyir hakimdi. Almanya 10 yıllık tahvilin getirisi bir baz puan genişleyerek -%0.50 seviyesinden günü kapatırken, Fransa on yıllık tahvilin getirisi de bir baz puan genişleyerek -%0.03 seviyesinden, İngiltere on yıllık tahvilin getirisi ise iki baz puan daralarak %0.69 seviyesinden günü sonlandırdı.
Gelişmekte olan ülke kıymetlerinde karışık seyir hakimdi. Türkiye hazine eurotahvilleri satıcılı seyretti. Özellikle uzun vadeli kıymetlerde kar satışları gerçekleşti. Beş ve on yıl vade kıymetler sırasıyla 4.82% ve 5.95% seviyelerinde işlem gününü sonlandırırken, uzun tarafta ise 6.68% seviyesinden günü kapattı. Getiri eğrisi genelinde 3-6 baz puan genişleme gerçekleşti. Beş yıllık risk primi yatay seyrederek 366 seviyesinden günü sonlandırdı.
Şirket tarafında hazine kıymetlerinin aksine yatay seyir hakimdi. Bireysel yatırımların yüksek getiri arayışı ile uzun vade sermaye benzeri kıymetlere olan talebi devam ederken, son zamanlarda 27-31 vadelerdeki sermaye benzeri kıymetlerde satıcı bulunmaya başladı. Exim Bankası 2026 vadeli senior kıymet 5.50% getiri seviyesinden işlem gününü sonlandırırken, Akbank 2031 vadeli sermaye benzeri kıymet %6.40 getiri seviyesinden seansı kapatmıştır.
ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
1 Eylül 2021 Çarşamba günü majör Avrupa endekslerinde iyimser hava eşliğinde alımlar gözlenirken, ABD endekslerinde karışık fakat alım yönlü hareketler izledik. ABD tarafında JH sempozyumu ve enflasyon verisi sonrası gözler bu hafta açıklanacak olan, FED’in hem taperingin zamanlaması hem de faiz artışı için yakından takip ettiği istihdam verilerine odaklanılacak. Kuvvetli toparlama gelmesi durumunda 22 Eylül FED toplantısında tapering’in başlaması güçlenecek ve muhtemelen FED önümüzdeki yıl tahvil alımlarını azaltmaya başlayacak. Bu durumda dün Avrupa tarafında yüksek gelen enflasyon verisi sonrası haftaya ECB’nin ne yapacağı ayrı önem kazanmış oldu. Ayrıca, ABD verileri dışında Delta varyantının seyri ve ekonomiye yansımaları da faiz kararlarında en büyük risk etkeni olarak yer alıyor. Delta varyantının daha da etkisini artırarak yayılmasıyla beraber tüketim harcamalarına olan etkisi vedüşük talep dolayısıyla istihdamın da bundan etkilenecek olması piyasada risk iştahını kesebilecek en büyük etken. Verilerin ve Delta varyantının gidişatı önümüzdeki dönemde volatiliteye yol açmaya devam edecek düşüncesindeyiz.
ABD tarafında ekonomik veri olarak MBA Mortgage Başvuruları bu hafta 2,4% gerileme gösterirken günün en önemlisi verileri olan özel sektör istihdam ADP verisi 625 bin olarak beklenirken 374 bin olarak açıklandı. Markit Üretim PMI Ağustos ayında 61,2 beklentisine paralel bir şekilde 61,1 olarak gerçekleşti. ISM üretim 58,5 beklenirken 59,9 olarak beklentinin üzerinde gerçekleşti.
S&P 500 endeksinde yeni zirve zorlanırken özellikle Gayrimenkul 1,39% ve Altyapı sektörü öncülüğünde 1,35%’a yakın primlenme görülürken, Enerji ve Finans sektörleri sırasıyla 1,73% ve 0,64%’lik gerileme ile en çok değer kaybeden sektör oldu. S&P 500 endeksinde işlem hacimleri 30 günlük ortalamanın 5% üzerinde gerçekleşti. Endekslerdeki yatay hareket sonrasında Volatilite endeksi VIX de 3,64% kayıpla 15,88’e ulaştı. FAANG hisselerine baktığımızda Facebook, Apple ve Google 52 hafta en yüksek seviyesine ulaşırken; Facebook 1,12%, Apple 0,84%, Amazon 0,67%, Netflix 2,61% ve Google 0,43% performans ile günü sonlandırdı.
Avrupa tarafında Merkez Bankalarının sıkılaştırma adımlarına rağmen global ekonomik toparlamanın devam edeceği beklentisi primlenmeye destek oldu. Yatırımcı iyimserliğinde değişimin göstergesi olan işlem hacimleri son 30 günlük ortalamanın yaklaşık 10% üzerinde gerçekleşti. DAX endeksi yatay 0,07%’e yakın kayıpla negatif alanda kapatırken, Altyapı 0,74% ve Temel Tüketim 0,65% artarak endeksi en çok yukarı taşıyan sektörler olurken, Gayrimenkul sektörü ise 1,10% ile en çok kaybettiren sektör oldu. Endekste yer alan 18 hisse değer kazanırken 12 hisse de değer kaybetti.
Yarın veri takviminde Haftalık işsizlik başvuruları ve Devam eden başvurular, Ticari denge ve Fabrika siparişleri verileri yer alacak.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Güne 92.66 seviyesinden başlayan Dolar Endeksi 92.79 seviyelerine kadar yükseldikten sonra ABD seansının açılmasıyla gerileyerek 92.46 seviyesinden günü sonlandırdı. Hafta boyunca değer kaybeden USD, bugün de G10 ülke para birimlerinin geneli karşısında değer kaybetti., G10 para birimlerinden USD’ye karşı en çok değer kazananlar ise sırasıyla %0.71 ve %0.30 ile AUD ve NZD oldu. Avrupa Merkez Bankası üyelerinden gelen teşviklerin azaltılması ve enflasyona odaklanılması gerektiği açıklamaları EURUSD paritesinde satışa sebep olurken 1.18’in altına gerileyen parite, %0.30 primlenerek 1.1845 seviyesinden seansı sonlandırdı. GBP USD’ye karşı %0.14 değer kazanarak 1.3775 seviyesine yükseldi. 50 ve 100 günlük hareketli ortalamasının bulunduğu 1.3810 seviyesi yukarı yönlü hareketin devamı durumunda önemli direnç seviyeleri olarak öne çıkıyor.
Güne $1813 seviyesinde başlayan spot Altın, Jackson Hole sonrası yükseldiği $1809 seviyesinde bulunan 200 günlük hareketli ortalamasının üzerinde seyrederek $1815 seviyesinden seansı kapattı. 100 ve 200 günlük hareketli ortalamaların değerli metale destek olamaması durumunda $1800 psikolojik sınırı ve $1795 seviyesinde bulunan 50 günlük hareketli ortalama takip edilecek destek noktaları olacaktır. Güne 23.89 seviyesinden başlayan ve %1.16 değer kazanarak $24.17 seviyesine yükselen gümüş için $24.94 seviyesindeki 50 günlük ortalama en önemli direnç olacaktır. LME metallerinden genelinde satıcılı seyir hakimdi. Alüminyum %1.03, Nikel %1.10 ve Bakır %1.94 değer kaybederken, Kurşun %0.78 değer kazandı. ABD’de açıklanan petrol stoklarına göre ham petrol stokları 2.5 milyon varil azalma beklentisine karşılık 7 milyon varilden fazla azalırken benzin stoklarında ise artış dikkat çekiyor. 1.6 milyon varil azalması beklenen benzin stokları yaklaşık 1.3 milyon varil artmış. Aktif vade ham petrol stol verisi öncesinde $67 seviyesine kadar gerilese de işlem gününü hafif kayıpla $68.30 seviyelerinden sonlandırdı. $69 ve $69.60 seviyesinde bulunan 50 günlük hareketli ortalama takip edilecek önemli direnç noktaları olarak öne çıkıyor.

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.