Ukrayna hattı kapandığı için Gürcistan-Rusya sınırında 20 km’yi aşkın TIR kuyruğu oluştu - Dünya

Dünya internet sitesinde yayınlanan habere göre; Rusya-Ukrayna savaşının taşımacılık sektörüne faturası ağırlaşıyor. Ukrayna’ya yönelik taşımaların tamamen durmasının ardından, Rusya hattında da büyük sıkıntılar başladı. Türkiye’den Rusya’ya Ukrayna üzerinden gidemeyen TIR’lar, Gürcistan hattına yöneldi. Ancak kapasite sınırlı olduğu için Gürcistan- Rusya sınırında 20 km kuyruk oluştu. Güvenlik endişesiyle Rusya’ya gitmek istemeyen nakliyeciler de olunca ihracatçı kamyon bulamaz hale geldi. Navlunda ise şimdiden yüzde 50’ye yakın artış olduğunu belirtiyor. Batı’nın Rusya’ya yaptırımları artırması, hava ve denizyolunda da sorunları büyütüyor.

Türkiye’den çıkışta da 7 km TIR kuyruğu var
Türkiye’den Rusya’ya yapılan ihracat taşımalarının yüzde 50’den fazlası karayolu ile yapılıyor. Türkiye’den Rusya’ya yıllık yaklaşık 40 bin TIR seferi yapılıyor. Bu taşımaların da yüzde 60’a yakını Ukrayna üzerinden gerçekleştiriliyordu. Savaş sonrası Ukrayna hattı kapanınca hacmin neredeyse tamamı alternatif bir güzergah olan Gürcistan hattına yönelmişti. Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nden (UND) alınan bilgilere göre; bu hattın kapasitesi sınırlı olduğu ve Rusya’ya girişler eskisi kadar kolay olmadığı için Gürcistan- Rusya sınırı olan Verhniy Lars Kapısı’nda 20 km’den fazla kuyruk oluştu. Ve bu kuyruk giderek uzuyor. 20 km kuyruk, binden fazla TIR’ın beklemesi anlamına geliyor. Bekleyen araçların yarıdan fazlasının Türkiye’den giden TIR’lar olduğu belirtiliyor. Sınırda bekleyen araçların Rusya’ya girişi günler alıyor. Türkiye’den Gürcistan’a çıkış kapısı olan Sarp Sınır Kapısı’nda da 7 km’ye yakın TIR kuyruğu oluştu. 450’den fazla Türk TIR’ı da Ukrayna ve Rusya’da mahsur kalmış durumda. Öte yandan, Türkiye’deki birçok nakliyeci de bu bölgeye gitmeye çekiniyor.

İhracatçı, lojistik krizinin genişlemesinden endişeli
Tüm bu gelişmelerin sonucu olarak, ihracatçının deyimi ile kamyon ‘karaborsaya’ düşmüş durumda. Mobilya ve Yatak Sanayicileri Derneği (MOYSAD) Başkan Yardımcısı Davut Doğan’ın yanı sıra TOBB Konfeksiyon ve Hazırgiyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat, İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Melisa Tokgoz Mutlu da Rusya’ya mal gönderecek kamyon bulmakta zorlandıklarını, navlunun da artışa geçtiğini söylüyor.

https://www.dunya.com/ekonomi/rusyaya-ihracatta-kamyon-karaborsada-navlun-tirmanista-haberi-650677