TZOB/Bayraktar:Elektrik şirketleri, DSİ- sulama birlikleri, diğer su kullanıcı teşkilatların üreticilerimizin desteklerine koydukları blokeleri kaldırmalarını bekliyoruz

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sulama ve elektrik borçlarını ödeyemeyen üreticilerin desteklerine bloke konulduğunu bildirerek, "Elektrik şirketleri, DSİ- sulama birlikleri, diğer su kullanıcı teşkilatların üreticilerimizin desteklerine koydukları blokeleri kaldırmalarını bekliyoruz" diye konuştu.
DSİ- sulama birlikleri ve diğer su kullanıcı teşkilatlara olan sulama suyu borcu ve elektrik dağıtım şirketlerine olan tarımsal sulamada kullanılan elektrik borçlarını vadesinde ödeyemeyen üreticilerin, 2020 yılı Mart ayında hesaplarına yatan gübre ve mazot desteklerine bloke konulduğunu ifade eden Bayraktar, "Dicle Elektrik A.Ş. desteklere konulan blokeleri kaldırmıştır. Kendilerine teşekkür ediyor, diğer şirketlerin de örnek almasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

-"Üreticilerimizin borçları son yıllarda uygulanan zamlar nedeniyle ödenemez duruma geldi"

Üreticilerin sulama ve elektrik borçlarının, son yıllarda uygulanan zamlar nedeniyle ödenemez duruma geldiğine işaret eden Bayraktar şöyle devam etti:
"2017 Aralık ayında 35,6 kuruştan elektrik alan üreticilerimiz yapılan yüzde 126,2'lik artışla birlikte 2019 Aralık ayında 80,60 kuruştan elektrik kullanmak zorunda kalmıştır. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce her yıl yayınlanan 'Su Kullanım Hizmet Bedeli Tarifelerine' göre de 2015 yılından bu yana sulama ücretlerinde yüzde 43,3 ile yüzde 47,1 arasında değişen oranlarda artış olmuştur.
Üreticilerimizin birçoğu bu artışlar karşısında çaresiz kalmış, borçlarını ödeyememiştir. Koronavirüs salgını nedeniyle önünü görmekte, üretimini planlamakta güçlük yaşayan üreticilerimizin bu borçlarını ödemesine imkan bulunmamaktadır.
Üreticilerimizin sulama ve elektrik borçları 1 yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmeli, desteklere konulan blokeler kaldırılmalıdır."
Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odaları olarak üreticilerin sorunlarının çözümü için girişimlerde bulunduklarını ifade eden Bayraktar, "Dün Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi arayarak talebimizi ilettim. Pakdemirli, bu konuda bir çalışma yaptıklarını söyledi. Kendilerinden en kısa zamanda üreticilerimizi memnun edecek bir haber bekliyoruz" diye konuştu.



Diğer Haberler
GOLDMAN SACHS, İŞSİZLİK BAŞVURULARI NİSAN AYI BOYUNCA MUHTEMELEN TIRMANACAK
GOLDMAN SACHS, ABD'DE İŞSİZLİK BAŞVURU BEKLENTİSİNİ 22-28 MART HAFTASI İÇİN 5.25 MLNDAN 6 MLNA YÜKSELTTİ
HONG KONG'DA HANG SENG ENDEKSİ YÜZDE 0.8 ARTIŞLA 23280.06 PUANDAN KAPANDI
MART AYINDA ÖTS KAPSAMINDA İHRACAT, % 17,99 AZALARAK 12 MİLYAR 680 MİLYON DOLAR- BAKANLIK
MART AYINDA ÖTS KAPSAMINDA DIŞ TİCARET HACMİ, %7,40 AZALARAK 30 MİLYAR 640 MİLYON DOLAR - BAKANLIK
MART AYINDA ÖTS KAPSAMINDA İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI DA %70,6 SEVİYESİNDE GERÇEKLEŞMİŞTİR- BAKANLIK
MART AYINDA DIŞ TİCARET HACMİ BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE % 6,76 AZALARAK 32 MİLYAR 247 MİLYON DOLAR OLMUŞTUR- BAKANLIK
MART AYINDA ÖTS KAPSAMINDA • İHRACAT, % 17,99 AZALARAK 12 MİLYAR 680 MİLYON DOLAR - BAKANLIK
FAO'NUN DÜNYA BUĞDAY ÜRETİM TAHMİNİ 763.3 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 763,1 MİLYON TON)
FAO'NUN DÜNYA PİRİNÇ STOK TAHMİNİ 182.6 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 182,2 MİLYON TON)
FAO'NUN DÜNYA BUĞDAY STOK TAHMİNİ 272,9 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 277,2 MİLYON TON)
TCMB, 09.04.2020 vadeli 11.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
Facebookta Paylaş