TÜSİAD - Deloitte Digital iş birliği ile hazırlanan “E-ticaretin öne çıkan başarısı, tüketici davranışlarında değişim ve dijitalleşme” raporu tanıtıldı

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

 . Raporda dünyada ve Türkiye’de e-ticaretin gelişimi ve yakın dönem gelişmeleri incelenirken, sosyal ticaret, etkileyici pazarlama, doğrudan tüketiciye satış, e-ihracat ve Çin pazarı gibi güncel başlıklar üzerine değerlendirmeler de sunuluyor.
• Dünya’da nüfus artışı, geçmiş yıllara göre yavaşlamış olsa da gelişmekte olan ülkelerdeki genç nüfus oranı, gelişmiş ülkelere göre yüksek kalmaktadır.
• İnternet penetrasyon oranı %90’lara yaklaşan gelişmiş ülke oranlarıyla karşılaştırıldığında, 2016 yılında Türkiye’de %58 olan internet penetrasyonu hızla yükselmiş ve 2020 itibarıyla %78 seviyesine ulaşmıştır.
• Mobil cihazların e-ticarete etkisi sadece kullanıcı ve tüketici tarafında değil üretici ve sağlayıcılar tarafında da katkı sağlamaktadır.
• Türkiye’de 2015 ve 2020 yılları arasındaki hanehalkı cihaz sahiplik oranlarına bakıldığında en büyük sıçrayışın akıllı telefon ve tabletlerde olduğu görülmektedir.
• 2020 yılında küresel olarak 3,6 milyar sosyal medya kullanıcısı bulunmakta olup 2025 yılında ise bu rakamın 4,41 milyar olması beklenmektedir.
• Dünyada 16-64 yaş aralığındaki kullanıcılar internette günlük ortalama 6 saat 54 dakika geçirirken, sosyal medya da geçirilen süre 2 saat 25 dakika ile ölçülmektedir.
• 2020 yılında dünya genelinde yapılan e-ticaret ödemelerinin %44,5’i dijital/mobil cüzdan ile yapılmıştır. 2024 yılına gelindiğinde dijital/mobil cüzdan ile ödemelerin %51,7 düzeyinde olması beklenmektedir.
• Türkiye’de mobil temassız yapılan ödeme işlem adeti, 2020 yılında 10 milyon 281 bin, 2021 yılında Aralık ayına kadar olan 11 aylık dönemde ise 18 milyon 701 bin olarak gerçekleşmiştir.



• 2020 yılı itibarıyla Çin 2,29 trilyon ABD Doları tutarında e-ticaret satışı ile e-ticaret pazarının en güçlü oyuncusudur. Onu 794,50 milyar ABD Doları ile Amerika Birleşik Devletleri takip etmektedir. Ardından İngiltere, Japonya, Güney Kore ve Almanya gelmektedir.
• Dünyada son 5 yılda katlanarak büyüyen e-ticaret hacmi, COVID-19 ile birlikte beklentilerin üzerine çıkmış ve rekor düzeylere ulaşmıştır.
• Türkiye’de istihdamın %72’si KOBİ’ler tarafından sağlanmaktadır. Türkiye’de elektronik satış yapabilen şirketlerin sayısında artış yaşanması için KOBİ'lerin dijitalleşmesi ve bu konuda olgunluk düzeylerinin yükseltilmesi gerekmektedir.
• 2021 yılının ilk yarısında ülkemizde e-ticaret hacmi 161 milyar TL olarak gerçekleşmiş olup geçen yılın aynı dönemine göre reel büyümede %49 oranında artış gerçekleşmiştir.
• 2019’dan 2020 yılına geçerken e-ticaret rakamlarında en fazla artış gösteren kategorinin %283’lük bir artış ile gıda süpermarket olduğu görülmektedir.
• 2020 itibarıyla çevrimiçi gıda alışverişi harcamaları, ABD’de %54 büyüyerek 95,8 milyar Amerikan Doları olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam toplam e-ticaret harcamalarının %12’sine, gıda alışverişi harcamalarının %7,4'üne denk gelmektedir.
• 2020 yılının son yarısında Tu¨rkiye’nin e-ihracatı 1,42 milyar ABD Doları olarak kaydedilmis¸tir.
• Tu¨rkiye’nin en c¸ok sınır o¨tesi e-ticaret yaptıgˆı u¨lkeler Almanya, ABD ve I·ngiltere’dir.
• Tu¨rkiye e-ihracat kapsamında gönderilerde en c¸ok satıs¸ yapılan u¨ru¨n kategorileri; hazır giyim, ev es¸yaları, su¨sler ve aydınlatma cihazları, otomotiv u¨ru¨nleri olarak sıralanmaktadır.






Diğer Haberler
ABD'DE NFİB KÜÇÜK İŞLETMELER İYİMSERLİK ENDEKSİ OCAKTA:97.10 (ÖNCEKİ:98.90)
HİNDİSTAN'DA SENSEX ENDEKSİ %0.33 ARTIŞLA 57808,58 PUANDAN KAPANDI
AB/VON DER LEYEN: AVRUPA ÇİP YASASI KAMUYA EK 15 MİLYAR EURO SAĞLAYACAK
AB/VON DER LEYEN: 2030 YILINA KADAR DÜNYADAKİ MİKROÇİPLERİN %20'Sİ AVRUPA'DA ÜRETİLECEK
MACRON: (PUTİN İLE GÖRÜŞME SONRASINDA) FRANSA GÜVENİLİR POZİSYONUNDA, KONSOLİDE ETMEYİ BAŞARDI
MACRON: UKRAYNA'DAKİ DURUMUN TIRMANMASINI ÖNLEMEK VE YENİ PERSPEKTİFLER AÇMAK AÇISINDAN BİR HEDEFE ULAŞTI
KREMLİN:PUTİN'LE GÖRÜŞMEDE UKRAYNA'DAKİ DURUMUN DAHA FAZLA TIRMANMADIĞINI ÖĞRENDİM
MACRON: PUTİN'İN HERHANGİ JEST YAPABİLECEĞİNİ BİR SANİYE BİLE ASLA DÜŞÜNMEDİM
KREMLİN: RUSYA VE FRANSA BU AŞAMADA BİR ANLAŞMAYA VARAMADI
KREMLIN: MACRON, PUTİN'E TATBİKATLARDAN SONRA SONRA RUS ASKERLERİNİN BELARUS'TAN AYRILIP AYRILMAYACAKLARINI SORDU, PUTİN, "KİMSE KALACAKLARINI SÖYLEMEDİ" DEDİ
Facebookta Paylaş