Türkmenistan, Rusya Federasyonu'ndaki en büyük polietilen tedarikçilerinden biri haline geldi. İlk kez, Kiyanlı gaz kimyasal kompleksinin ürünleri geçen sonbahardaki Devlet borsaları aracılığıyla satışa çıkarıldı ve derhal Rus iş dünyasının temsilcileri arasında büyük ilgi uyandırdı.
Uzmanlara göre, popüler polimerin yeni bir üreticisinin Orta Asya'da ortaya çıkışı, Rusya'da düşük basınçlı polietilen ithalatının hızlı bir şekilde artmasına neden oldu. 2019'un dört ayında, neredeyse 108 bin ton olan rekor seviyeye ulaştı. Bu, 2018 yılının aynı dönemine göre 27 bin ton daha fazla. Bu ürünlerin tedarikinde beş lider Özbekistan, Türkmenistan, Finlandiya, Güney Kore ve Tayland.
Temel olarak, Rus girişimciler, Türkmenistan Devlet emtiaları aracılığıyla yüksek yoğunluklu polietilen satın alıyorlar. Su ve gaz borularının imalatında olduğu kadar, konteyner, teneke, varil, oyuncak, bulaşık, mutfak ve banyo için her türlü ürünün, otomotiv ve ev aletlerinin parçaları vb. Üretiminde kullanılır.
Bununla birlikte, yerli polipropilen için hala yüksek bir talep var. Son yıllarda Türkmenistan'ın, Almanya, Güney Kore, Finlandiya, Belçika, Kazakistan, Avusturya, Özbekistan, İtalya, Hollanda, Çin gibi ülkelerden önce, Rusya pazarına bu tür polimer tedarikinde lider olduğunu hatırlatırız. Şimdi sadece Türkmenbaşı petrol rafinerileri kompleksi değil, aynı zamanda Kiyanly'deki polimer tesisi de dünyanın önde gelen polipropilen üreticileri ile başarılı bir şekilde rekabet ediyor.
Rusya Federal Gümrük Hizmetine göre, plastik ürünler Türkmenistan'dan ithal edilen mallar listesinde ilk sırada yer alıyor. Rusya’ya Türkmenistan’dan 2019’un ilk çeyreğinde ihraç ettiği toplam polimer maliyeti 18 milyon ABD dolarını aşıyor. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78 daha fazla. 2017 yılının ilk çeyreğiyle karşılaştırırsak, Rusya pazarına polimer ihracatının hacmi 5 kattan fazla arttı.
Ayrıca, bu yılın ilk üç ayında Türkmenistan'dan Rusya Federasyonu'na çeşitli petrol ürünleri ihracatının toplam hacminin 465,4 bin ABD Doları olduğunu tahmin etmeliyiz. Bu, 2017'den 1,6 kat daha fazla.
-Ekonomi Bakanlığı Bülteni-