2009 yılında devreye alınan Orta Asya-Çin boru hattıyla, 10 yıl içerisinde Çin’e 270 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı gerçekleştirildi.
China Daily gazetesinin haberine göre, Orta Asya-Çin boru hattı, Türkmenistan’dan başlayarak, Özbekistan ve Kazakistan üzerinden Çin’e ulaşmaktadır. Hâlihazırda bu hattın gaz taşıma kapasitesi yıllık 55 milyar metreküptür. Bunun 35 milyar metreküpü Türkmenistan tarafından sağlanmaktadır.
Bloomberg Intelligence verileri göre, Çin’in gaz ithalatına bağımlılığının 2017’de % 57’den 2020’de % 75’e çıkması beklenmektedir. 2020 yılına kadar Orta Asya ve Rusya'dan Çin'e boru hattıyla doğalgaz sevkiyatının 85 milyar metreküp seviyesine ulaşması bekleniyor. Bu miktarın çoğunun da Türkmenistan'dan sağlanması öngörülmektedir.
Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Gas 2019 raporuna göre, Türkmenistan 2024 yılına kadar yıllık 45 milyar metreküplük sevkiyat ile Çin'in en büyük boru gazı tedarikçisi olacak.
Aşkabat inisiyatifi üzerine inşa edilmiş olan Türkmenistan-Çin doğal gaz boru hattı, Orta Asya'daki önemli bir gaz ihracat hattıdır. Şu anda, bu doğal gaz boru hattı, Çin'e gaz sağlayan üç hattan (A, B ve C) oluşmaktadır. Türkmenistan’ı Çin’in 15 iline bağlayan boru hattının toplam uzunluğu 9 bin kilometreden fazladır. Bu, dünyanın en büyük boru hattı projelerinden biridir.
Türkmenistan, Rusya, İran ve Katar'dan sonra dünyada doğal gaz rezervlerinde dördüncü sırada yer almaktadır.
Çin, Türkmen ve Rus gazları için depolama tesisleri kuracak
Çin Ulusal Petrol Şirketinin (CNPC), 2030 yılına kadar 23 gaz depolama tesisleri için 7.26 milyar dolar harcaması beklenmektedir. Toplam gaz depolama hacmi 15 milyar metreküpü aşacak, bunun yanında şirketin kışın nüfusa kesintisiz gaz verilmesini sağlamak için 11 bölgesel gaz deposu inşa edecek.
Uzmanlar, Çin’in yeraltı gaz depolama sistemi yaratma fikrinin Türkmenistan’dan artan boru hattı gazı teslimatı ve Sibirya Boru Hattı Gücü ile Rus doğal gaz arzlarının başlaması nedeniyle yapıldığını ifade etmektedirler. Gazprom ile CNPC arasında 30 yıllığına imzalanan anlaşmaya göre, Rus tarafının yıllık 38 milyar metreküp tedarik etmesi gerekiyor
Kaynak: Ticaret Bakanlığı Bülteni