Türkiye’nin doğalgaz keşfinin potansiyel dönüşüm etkisine bakış (Tera Yatırım )

Türkiye’nin doğalgaz keşfinin potansiyel dönüşüm etkisine bakış…



Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan'ın Türkiye'de "yeni bir dönem" başlatan müjdeli haberi ilan etmesiyle enerjide dönüşümden bahsedilmeye başlandı. Türkiye'nin cari açığının itici gücü olarak enerji önemli bir noktada durmaktadır. Bulunan rezervler ise, Türkiye’nin yıllık tüketimi baz alınarak basit bir hesap yapıldığında 8 yıllık enerji ihtiyacımızı karşılıyor. Tabii, işin içine çıkarım, nakliye, sondaj gibi maliyetler de girecek. Eğer bu tür kaynakların keşfinin devamı gelirse, ki bunun olma olasılığı yüksek, daha büyük faydalar sağlanacaktır. Türkiye'yi döviz duyarlılığından kurtarmak ekonomik dönüşümü için çok önemlidir. Enerjide döviz kaynaklı maliyetlerin düşmesi ve yerlileşme oranının artması hanehalkı ekonomisine de, üretim ekonomisine de katkı sağlayacaktır.



chart

Türkiye’nin enerji ithalatı…. Siyah: Türkiye enerji ithalatı, Mavi: Türkiye enerji ihracatı, Yeşil: Enerjiden doğan dış açık… (milyon USD) Kaynak: TCMB, Bloomberg…



Cari açık kompozisyonu ve ekonominin ilerleyen yıllarda dönüşümü açısından önemli bir potansiyel gelişme olduğunu belirttik. Bulunan 320 milyar metreküp, kaynak haberlerinde geçen ve beklenen miktarın altında gibi görünüyor, ancak ilgili saha içerisinde ilave kaynakların keşfi de söz konusu olabilir. Bu enerji rezervlerinin keşfi, hem Karadeniz’de hem de Akdeniz’de önemli elbette.. Türkiye’nin de bunları işleyebilmesi ve kullanabilmesi önemli.. Bunun önemi iki açıdan öne çıkıyor; birincisi, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, ikincisi ise Türk doğalgazının ihraç edilmesi yoluyla ülkeye döviz girişi sağlanması. Bu potansiyel avantajların derecesini belirleyecek birden fazla faktör var elbette. Çıkarma maliyeti, işleme, sondaj, nakliye gibi çıkarılan doğalgazın maliyetini etkileyebilecek unsurlar uluslararası pazarlardaki rekabet koşulları açısından belirleyici olur. Bu maliyet faktörleri, iç ekonomi açısından oluşacak maliyet faktörlerini de belirler. Bunun cari açık için etkilerini öngörürken de, başlangıçta görünür olmayan bu gibi etkenleri hesaba kaymalıyız.



Ve tabii Türkiye’nin enerji kaynaklarına erişimi kadar, yenilenen dünyanın enerji normlarına da uyum sağlayabilmesi önemlidir. Petrol, doğalgaz gibi geleneksel yakıtların yanı sıra, yenilenebilir enerji, güneş enerjisi, çevreci enerji kaynaklarıyla yeşil ekonomiye geçiş, elektrikli otomobil teknolojisi gibi alanlarda da potansiyelini geliştirmeli, yatırımlar yapmalı ve uluslararası rekabet koşullarına uyum sağlamalıdır.


 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
IEA/BİROL: DOĞALGAZI MÜMKÜN OLDUĞUNCA HIZLI ÇIKARMAK GEREKİYOR - BLOOMBERG HT
IEA/BİROL: MEVUT ORTAM DOĞALGAZI DÜŞÜK MALİYETLE ÇIKARMAYA İMKAN VERİYOR - BLOOMBERG HT
IEA/BİROL: KARADENİZ'DE BULUNAN REZERVİN DEĞERİ 80 MİLYAR DOLAR - BLOOMBERG HT
HONG KONG'DA HANG SENG ENDEKSİ YÜZDE 1.7 ARTIŞLA 25551,58 PUANDAN KAPANDI
TCMB, 23.09.2020 vadeli 10.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
TÜRKİYE'YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLER TEMMUZ AYINDA YILLIK -85.90% (ÖNCEKİ: -95.96%) - K.TURİZM BAKANLIĞI
Facebookta Paylaş