Türkiye'de Enflasyonun Çözümü Sadece Makro Uygulamalarda Değildir, Mikro Çözümler Gerekiyor (AlnusYatırım)

TÜİK rakamlarına göre Türkiye’de enflasyon aylık bazda %0,15 olarak açıklanırken, yıllık enflasyon ise tek haneye inerek 10,90’dan %9,79’a geriledi. Bizim takip ettiğimiz önemli değişimlerden biri de Aralık ayına göre değişim. Bu rakam ise 6,05 düzeyinde. Yani Temmuz ayında %6,05’lik enflasyon ise TCMB’nin enflasyon raporundaki beklenti olan 8,70’in yaklaşık %69’unu tamamladık. Yıllık enflasyonun düşüşünde şüphesiz enflasyonun kendi dinamiklerindeki hareket ön planda. Örneğin gıda ve alkolsüz içeceklerin 0,15 puanlık aşağı yönlü etkisi var.

 

Tablo gösteriyor ki önümüzdeki iki ay boyunca bu ay lehimize olan baz etkisi aleyhimize dönecek. Bu nedenle Ağustos ayında enflasyonun yıllık bazda ikinci bir zirve yapması beklenebilir. Son çeyrekte ise enflasyonda kademeli olarak düşüşün devam edeceğini öngörmekteyiz. Tahminlerimiz, yıl başında izlediğimiz döviz kuru geçişkenliği etkisinin azalmaya devam ettiği yönünde. Sepet kurda 3,85 - 3,95 bandını korumaya devam edersek yılı çift haneye yakın bir enflasyonla kapatabiliriz.

Sonuç ve Öneriler
Veri üzerine uzun bir yoruma gerek görmüyorum. İçerik zaten kendini net bir şekilde gösteriyor. Enflasyon neden bu kadar yüksek sorusunda ise çözümler belli. Öncelikle Türkiye'de enflasyon sadece parasal bir olgu değil. Yani sadece sıkılaştırıcı bir para politikası uygulaması enflasyonu aşağı çekmekte yetersiz kalabilir. Bu nedenle politika yapıcıların enflasyon dinamiklerine özel uygulamalarının bir an önce uygulamaya geçmesi gerekiyor. İkinci nokta ise geçen yıl Aralık ayında düştüğümüz önemli hatalardandır. Aralık ayında getirilen vergiler yıl sonu enflasyonunu yukarı çekmiş, bu da doğal olarak bir sonraki yılın bütün sözleşmelerinde etki yaratmıştır. Yıl sonu enflasyonu bir sonraki döneme ilişkin sözleşmelerde fiyat değişimlerini etkilediğinden, Türkiye'de enflasyonun sarmala dönmesi riski vardır. Bu bağlamda yılın son çeyreğini sadece baz etkisiyle değil, geniş ekonomik önlemler ile tamamlarsak, 2016 yılının enflasyonda yaratttığı yükseliş etkisini nispeten törpüleyebiliriz. Bizim yıl sonu beklentilerimiz hala çift haneli bir enflasyona işaret ediyor. Yılın son çeyreğinde döviz kurundaki hareketlenme enflasyonda belirleyici olacak. Birtakım mevsimsel etkilerin de yıl sonu enflasyonunda pozitif baz etkisine karşın yükseliş yaratabileceğini düşünmekteyiz. Türkiye'de enflasyonu sadece faizleri yukarıda tutarak çözemeyiz. Bu, faiz indirilmelidir anlamına gelmez. Enflasyonun çözümü sadece makro değil, mikro iktisadi çözümleri de gerektirmektedir.


Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş
www.alnusyatirim.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesindee sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş