Türkiye, Ukrayna savaşı sırasında Rusya'dan en çok fosil yakıt ithal eden üçüncü ülke - CREA

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi'nin (CREA) analizine göre, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana geçen altı ay içinde petrol, gaz ve kömür ihracatından elde ettiği kazanç, işgalin toplam maliyetini geride bıraktı. Rapora göre Rusya'nın en büyük fosil yakıt ithalatçıları arasında Türkiye üçüncü sırada.

Rusya, savaşın başladığı 24 Şubat tarihinden 24 Ağustos'a kadar olan 6 aylık süreçte fosil yakıt ihracatından 158 milyar euro gelir sağladı. İşgalin Rusya'ya toplam maliyetinin 100 milyar euro civarında olduğu tahmin ediliyor.

Rusya'nın fosil yakıt ihracatının yüzde 54'ünü temsil eden 85 milyar dolarlık bölümü Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle yapıldı.

AB'yi 35 milyar dolarlık fosil yakıt ithalatıyla Çin ve onu da 11 milyar dolarlık ithalatıyla Türkiye izliyor.

Hindistan 7 milyar dolar ve Güney Kore 2 milyar dolarlık ithalatlarıyla 4'üncü ve 5'inci sıradalar.

AB içinde en büyük ithalatçılarsa 19 milyar euro hacmiyle Almanya; 11 milyar dolarla Hollanda; 8,6 milyar dolarla İtalya; 7,4 milyar dolarla Polonya; 5,5 milyar dolarla Fransa; 5,2 milyar dolarla Bulgaristan; 4,5 milyar dolarla Belçika ve 3,3 milyar dolarla İspanya olarak sıralandı.

Rapora göre fosil yakıt ihracat gelirleri, Rusya'nın federal bütçesine tahmini 43 milyar euro katkıda bulunarak, Ukrayna'daki savaşın finanse edilmesine katkıda bulundu.

Savaşın başlangıcına kıyasla, toplam fosil yakıt ihracatında yüzde 18; AB'ye yapılan ihracatta yüzde 35'lik düşüş yaşandı.

AB'nin kömür ithalat yasağı, Rusya'nın başka alıcı bulamaması nedeniyle en çok veren yaptırım oldu.

AB, NATO ve G7 ülkeleri (AB, Türkiye ve Japonya) Temmuz-Ağustos aylarında Rusya'nın fosil yakıt ihracatının yüzde 56'sını ithal etti. İşgalden önce bu oran yüzde 75 olsa da ülkeler hala Rusya ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor.

 BBC internet sitesinde yayınlanan habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

 https://www.bbc.com/turkce/articles/cp94rn9v7p0o



Facebookta Paylaş