Dünya gazetesinde yayınlanan habere göre; Türkiye’de 356’sı THY ve alt markası AnadoluJet’e ait olmak üzere özel havayolları şirketlerine ait toplam 554 uçak hizmet yürütüyor. Bu kapasiteyle Türkiye, Akdeniz’de ilk sırada, dünyada ise ilk 10 ülke arasında bulunuyor. Yaş ortalaması 9,5 olan uçakları ile en genç filoya sahip olduğu Akdeniz’de Türkiye’yi, 507 ile İspanya izliyor. İspanya uçak filosunun ortalama yaşı 11,8 yıl.
Pandemi, arkasından Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile gelen yaptırımlar, enflasyonist ortam, petrol fiyatlarındaki yükselişin bilet fiyatlarına yansıması ile havacılık sektörü zor bir dönem yaşıyor.
Bu dönemde çok sayıda batan havayolu, kamu eliyle kurtarılan işletmeler ve darboğazı aşmak için şirket birleşmelerine gidenler oldu. Aynı dönemde yeni havaalanları da kuruldu.
Türkiye havacılıkta bu dönemi THY üzerinden en az zararla kapattı. Bu dönemde uluslararası alanda ve bölgede yaşanan gelişmeler Türkiye’ye yaradı. Sektörün lokomotifi ve ülkenin bayrak taşıyıcısı THY bu dönemde uçuş sayısı ve uçuş noktalarını artırdı, doluluk oranını yükseltti, borçlarını azaltıp kârını artırdı. Kardeş kuruluşu AnadoluJet’in sahip oldukları da dahil bünyesinde 356 uçağı bulunan THY, Türkiye’nin açık ara en büyük filosuna sahip havayolu kuruluşu. Diğer şirketlerin de varlığı ile Türkiye’de toplam 554 havayolu uçağı bulunuyor. Yaş ortalaması da 9.5 olan filosu ile Türkiye, turizmin gözbebeği bölgesi Akdeniz çanağında ve dünyada önemli bir konuma sahip. Türkiye uçak sayısı ile dünyada ilk 10’da, Akdeniz bölgesinde uçak sayısı ve genç filo yaşında lider.
Havada da Çin ABD ile yarışıyor
Dünyada 22.799’u aktif, 5.490’ı yerde olmak üzere toplam 28.289 yolcu uçağı var. Dünyadaki üç uçaktan biri Amerika’nın. ABD’nin 9.375 uçağı var. O’nu 4.168 uçakla Çin izliyor. Amerika’daki uçakların ortalama yaşı 16.4 yıl, Çin’deki uçakların ortalama yaşı 8.8 yıl. Buna göre Amerika’daki uçak sayısı Çin’in iki katı. Çin’deki uçakların ortalama yaşı Amerika’nın yarısı.