Türkiye: Ticaret açığı Nisan'da %98,1 genişledi (Enver Erkan/Tera Yatırım )

Ticaret Bakanlığı’nın GTS (genel ticaret sistemi) kapsamında açıkladığı öncü Nisan ayı dış ticaret verilerine göre; geçen yılın aynı ayına göre ihracat %24,6 artarak 23,36 milyar USD’ye yükselirken, ithalat ise aynı dönemde %34,9 artarak 29,47 milyar USD olarak gerçekleşti. Bu kapsamda dış ticaret açığı Nisan döneminde %98,1 artarak 6,10 milyar USD oldu.

Nisan ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu ABD, İngiltere ve İtalya takip etmektedir. İthalat kalemlerinde; Nisan 2022’de ilk sırayı Rusya alırken, onu Çin, Almanya ve İtalya izlemiştir. Mal gruplarına bakıldığında, ham madde (ara mallar), yatırım (sermaye) ve tüketim geçen seneye göre çift haneli artış görülmüştür. İthalat tarafında ise ham madde kategorisinde görülen %44,9 artışa karşılık; yatırım malları %11,5 artmış, tüketim malları ise %7,5 azalmıştır.

 
GTS’ye Göre Aylara Göre Dış Ticaret Verileri… Kaynak: Ticaret Bakanlığı, Bloomberg

Emtia fiyatlarındaki yüksek artış etkisi, ithalatın ana belirleyicisi olmayı sürdürmektedir. Bu kapsamda ithalat bedeli geçen seneye göre belirgin artış gösterirken dış ticaret açığının da büyümesine neden olmaktadır. Enerji ithalatı Nisan ayında 7,75 milyar dolar olarak gerçekleşirken 4 aylık toplam enerji ithalatı 32,75 milyar dolar olmuştur. Rusya ve Ukrayna krizi devam ettikçe daha da kötüleşebilecek olan tedarik zincirleri ve enerji arzı dış talep üzerinde önemli bir baskı oluşturabilir.

İhracat profili açısından ise, Euro Bölgesi’ndeki ekonomik durumu hem mevcut faaliyet ivmesi, hem de Rusya-Ukrayna savaşı ekseninde izlemeyi sürdürüyoruz. Euro Bölgesi’ndeki mevcut ekonomik faaliyet ivmesi ihracatımızı artış yönünde desteklemeyi sürdürmektedir, ancak son dönemlerde ivme kaybı ve aşağı yönlü riskler izlenmektedir. Söz konusu jeopolitik risklerin tedarik zinciri üzerinden ekonomik yavaşlama etkisi, dış talep üzerinde baskılayıcı olabileceği gibi savaşın getirdiği lojistik aksaklıklar ve taşıma, sigortalama maliyetlerindeki artış dış ticaret hacminde olumsuz etkilere neden olabilir. Söz konusu aksaklıkları hem ithalat bedelini artırıcı, hem de ihracat artışını aşağı çekici etkenler üzerinden okumaktayız.


 https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/050520221553
 
  Enver Erkan
  Araştırma - Başekonomist
  Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Scope Ratings, İtalya'nın 2022 büyüme tahminini %3.0 civarından %2.0-2.5'e düşürdü
Polonya Merkez Bankası: Para politikası ufkunda TÜFE'nin hedefin üzerinde kalma riski var
Polonya Merkez Bankası: Döviz piyasasına müdahale edebiliriz
Japonya Başbakanı Kishida: (Trans-Pasifik Ticaret Anlaşması) Bu konuda ABD Başkanı Biden'a baskı yapacağım
Japonya Başbakanı Kishida: ABD'nin Trans-Pasifik Ticaret Anlaşması'na dönmesini arzu ederiz
Japonya Başbakanı Kishida: Japonya, yaz seçimlerinden sonra enerji benzeri alanlarda reformda dünyaya öncülük edecek
Japonya Başbakanı Kishida: Ukrayna kaynaklı enerji fiyatlarındaki artış, Japon ekonomisinde yapısal değişikliğe neden olabilir
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -91336,2 milyon TL
Japonya Başbakanı Kishida: Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrar uluslararası istikrar için kritik öneme sahip
Japonya Başbakanı Kishida: Kovid önlemlerini Haziran'da gözden geçireceğiz
POLONYA MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ ARTTIRDI 5.25 % (BEKLENTİ: 5.50%, ÖNCEKİ: 4.50%)
ECB/Rehn: Faiz artırımına Temmuz'dan sonra da kademeli olarak devam edilmeli
ECB/Rehn: Mevduat faiz oranı sonbahar geldiğinde sıfır olmalı
Facebookta Paylaş