Türkiye, Ticaret açığı Kasım’da emtia rallisi ile genişledi (Tera Yatırım )

Türkiye: Ticaret açığı Kasım’da emtia rallisi ile genişledi

Ticaret Bakanlığı’nın GTS (genel ticaret sistemi) kapsamında açıkladığı öncü Kasım ayı dış ticaret verilerine göre; geçen yılın aynı ayına göre ihracat %33,4 artarak 21,47 milyar USD’ye yükselirken, ithalat ise aynı dönemde %26,7 artarak 26,80 milyar USD olarak gerçekleşti. Bu kapsamda dış ticaret açığı Kasım döneminde %5,4 artarak 5,33 milyar USD oldu.

Kasım ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu İngiltere, ABD ve Irak takip etmektedir. İthalat kalemlerinde; Kasım 2021’de ilk sırayı Çin alırken, onu Rusya, Almanya ve ABD izlemiştir. Mal gruplarına bakıldığında, ham madde (ara mallar) yatırım (sermaye) ve tüketim mallarında ihracatında geçen seneye göre çift haneli artış görülmektedir. İthalat tarafında ise ham madde kategorisinde görülen %39,1 artışa karşılık; yatırım malları %3,4 artmış, tüketim malları ise %13,7 azalmıştır.

 
GTS’ye Göre Aylara Göre Dış Ticaret Verileri… Kaynak: Ticaret Bakanlığı, Bloomberg

Emtia fiyatlarındaki yükselişin ithalatı artırmasıyla birlikte ticaret açığı Kasım’da genişlemiş görünmektedir. Bu kapsamda, özellikle liradaki nerdeyse Kasım döneminde dörtte bir oranında gerçekleşen değer kaybının mal ticaretini dengeleme yönünde katkı yapamadığını gözlemliyoruz. Enerji faturasının bir göstergesi olan mineral yakıt ithalatı, Kasım ayında bir önceki yıla göre %155,5 artarak 6,5 milyar dolar olarak gerçekleşti ve artan petrol ve doğal gaz fiyatlarından kaynaklı Türkiye'nin dış dengesizliklerine yönelik riskleri vurguladı. Çelik ve demir ithalatı aynı dönemde %75,3 artarak 2,55 milyar dolara yükseldi. Öte yandan, tedarik darboğazları, yurt dışına yapılan sevkiyatların %9 ile 2,16 milyar dolara düştüğü otomobil gibi bazı önemli ihracat sektörlerinde büyümeyi yavaşlattı.

Küresel çapta aşının piyasaya çıkması dünya ekonomik büyümesini hızlandırıp ihracata pozitif katkı verirken, emtia fiyatlarındaki geniş tabanlı rallinin etkisini ithalat faturasının artmasına neden olmuştur. Pozitif iç talep, ithalat tarafındaki artış kısmında etkisini sonraki dönemlerde kur artışından kaynaklı tüketim eksikliği nedeniyle azaltabilir. Altın ithalatının normalize olmuş etkisini de yıl içinde gözlemledik. Ancak bu sene de enerji ithalatında fiyat etkili artış öne çıkmaktadır. Ara malı ithalatındaki artışta da emtia fiyatlarındaki artışın devam etmesi etkili olmaktadır. Bu nedenle, artan ithalat faturası kaynaklı olarak dış ticaret açığındaki iyileşmenin sınırlanabileceğini düşünüyoruz. Turizm gelirlerindeki olumlu katkı devam etse de, açılan dış ticaret açığı kaynaklı olarak dönemsel cari işlemler dengesi Kasım’da az da olsa yeniden açık pozisyonuna dönebilir.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
OPEC+ TOPLANTISI BAŞLADI -KAYNAK
OPEC+ JMMC TOPLANTISI SONA ERDİ -KAYNAK
ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ ÖDENEKLER KOMİTESİ BAŞKANI DELAURO: HÜKÜMET FONLAMASI ANLAŞMASI 18 ŞUBAT'A KADAR
ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ ÖDENEKLER KOMİTESİ BAŞKANI: ABD HÜKÜMETİNİN FONLAMASI İÇİN SÜREKLİLİK TAŞIYAN ÇÖZÜME ULAŞILDI
BAKAN NEBATİ: ÖNGÖRÜLEBİLİR BİR PİYASANIN DAHA FAZLA ANLAM KAZANDIĞI ADIMLAR ATACAĞIZ
BAKAN NEBATİ: YÜKSEK FAİZ OLMAYACAK
AB HALK SAĞLIĞI AJANSI: OMICRON VARYANT ÖNÜMÜZDEKİ BİRKAÇ AY İÇİNDE AVRUPA'DAKİ TÜM KOVİD ENFEKSİYONLARININ YARISINDAN FAZLASINI AŞABİLİR
ELVAN: BU YILI MİLLİ GELİRİN % 1'İ CİVARINDA CARİ AÇIKLA KAPATACAĞIZ
ELVAN: BU YIL FAİZ HARİÇ BÜTÇE FAZLASI VERECEĞİZ
BREZİLYA EKONOMİ BAKANI: 2021 YILINDA %5.0'TEN FAZLA, 2022 YILINDA %2'DEN FAZLA BÜYÜME BEKLİYORUZ
S&P: SON GELİŞMELER TÜRKİYE'NİN MEVCUT KREDİ NOTU İÇİN AŞAĞI YÖNLÜ RİSKLER OLUŞTURABİLİR
S&P: TÜRKİYE PARASAL GEVŞEME DÖNGÜSÜNE DEVAM EDERSE, YETKİLİLER TL'DE DAHA FAZLA DÜŞÜŞE İZİN VERMEK ZORUNDA KALABİLİR
Facebookta Paylaş