Türkiye, Ticaret açığı Aralık’ta %46 arttı (Enver Erkan/Tera Yatırım )

https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/030120221333

Türkiye: Ticaret açığı Aralık’ta %46 arttı…

Ticaret Bakanlığı’nın GTS (genel ticaret sistemi) kapsamında açıkladığı öncü Aralık ayı dış ticaret verilerine göre; geçen yılın aynı ayına göre ihracat %24,9 artarak 22,27 milyar USD’ye yükselirken, ithalat ise aynı dönemde %29,2 artarak 28,91 milyar USD olarak gerçekleşti. Bu kapsamda dış ticaret açığı Aralık döneminde %45,9 artarak 6,64 milyar USD oldu.

Aralık ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu ABD, İngiltere ve Irak takip etmektedir. İthalat kalemlerinde; Aralık 2021’de ilk sırayı Çin alırken, onu Rusya, Almanya ve ABD izlemiştir. Mal gruplarına bakıldığında, ham madde (ara mallar) yatırım (sermaye) ve tüketim mallarında ihracatında geçen seneye göre çift haneli artış görülmektedir. İthalat tarafında ise ham madde kategorisinde görülen %41,1 artışa karşılık; yatırım malları %11,7 artmış, tüketim malları ise %20,5 azalmıştır.

 
GTS’ye Göre Aylara Göre Dış Ticaret Verileri… Kaynak: Ticaret Bakanlığı, Bloomberg

İhracattaki güçlü artış eğilimi devam ederken, tüm zamanların en yüksek dönemsel ihracat tutarının kaydedildiği gözlenmektedir. İthalat tarafında ise, enerji ithalatı kaynaklı fiyat etkisi beklediğimiz gibi sürüyor, son dönemde enerji fiyatlarındaki artış çerçevesinde birim bazlı ithalat benzer seviyelerde olmasına rağmen, bunun fatura etkisi dış ticaret açığının artmasında etkin olmaktadır. Enerji ithalatının aylık bazda 7 milyar USD seviyesinde oluştuğu gözleniyor, bu da geçen yılın aynı dönemine göre %152,8’lik artışa işaret etmektedir. Hammadde fiyatlarındaki artışla beraber demir, çelik ithalatı %84,7, plastik ve mamulleri ise %42,2 artmıştır. Tüketim bazlı ithalat ise yavaşlamaktadır, bundan önceki süreçte pozitif iç talep ile beraber enerji ve hammadde etkisi çift taraflı olarak ithalatı artırmaktaydı. Söz konusu fiyat etkenleri, geçen seneki altın ithalatı artışı bu sene elemine olmasına rağmen ithalatın fiyat bazında artmasına neden olmaktadır.

Dış talep, Covid varyantlarının ve tedarik kısıntılarının yarattığı kısmi yavaşlama etkisi ile beraber ihracat tarafında belli oranda momentum yavaşlamasına neden olabilir. Türkiye’nin ticaret ortaklarındaki toparlanma etkisi ihracat eğilimleri açısından halen belirleyici olacaktır. Gelecek yıl cari denge açısından da, ihracattaki dış talep ekseninin, ithalatta ise artan enerji maliyetlerinin ve iç tüketim eğilimlerinin dikkate alınması gerektiğini düşünürüz.


 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
KUVEYTLİ ADAY HAİTHAM AL-GHAİS, OPEC'İN YENİ GENEL SEKRETERİ OLARAK SEÇİLDİ - KAYNAKLAR
KREMLİN: ÇİN, RUSYA, İNGİLTERE, FRANSA VE ABD NÜKLEER SAVAŞIN KAZANANI OLMAYACAĞI KONUSUNDA ANLAŞTI, ASLA BAŞLATILMAMALI
HİNDİSTAN'DA İTHALAT ARALIK'TA 59.27 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 52.94 MİLYAR DOLAR)
HİNDİSTAN'DA DIŞ TİCARET DENGESİ ARALIK'TA -21.99 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: -22.91MİLYAR DOLAR)
BREZİLYA'DA IHS MARKIT İMALAT PMI 49.8 (ÖNCEKİ: 49.8)
HİNDİSTAN TİCARET BAKANI: HİNDİSTAN'IN ÇİN'DEN İTHALATI, YEREL ÜRÜNLERE YÖNELİK ARTAN TALEP NEDENİYLE KONTROL ALTINA ALINDI
İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: BENZER YOLDA GİTMEYE DEVAM EDİYORUZ FAKAT HERŞEYİ GÖZDEN GEÇİRİYORUZ
İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: ŞU ANDA YAPMAYA DEVAM ETTİĞİMİZ İŞLERİN KARIŞIMI, DOĞRU OLAN
HİNDİSTAN TİCARET BAKANI: HİNDİSTAN; KANADA, AVUSTRALYA VE İSRAİL İLE TİCARET ANLAŞMALARI İMZALAMANIN FARKLI AŞAMALARINDA
Facebookta Paylaş