Türkiye, Sanayi üretimi güçlenme eğilimini sürdürdü (Tera Yatırım )


Türkiye: Sanayi üretimi güçlenme eğilimini sürdürdü…

Türkiye’de Haziran ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %23,9 artarken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %2,3 oranında artış göstermiştir. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %23,7 oranında artış gerçekleşmiştir. Bizim tahminimiz Haziran ayında sanayi üretiminin arındırılmış verilerle yıllık bazda %19,5 artması, aylık bazda %2,5 artması yönündeydi.

Sanayi üretimindeki mevcut eğilim ve dönemsel Haziran değişimi üzerinde yorumladığımızda; momentumun beklenti üzerinde arttığı ve yıl genelinde oluşturulan olumlu eğilimin güçlü bir şekilde devam ettiği görülmektedir. Özellikle imalat sanayiindeki gelişim, aynı zamanda faaliyet ve ihracat potansiyeli açısından olumlu, aylık bazda imalat sanayiinde %2,6’lık, yıllık bazda %24,8’lik bir artış var. İç pazarda açılma sonrası talep artışı, ihracat tarafında da yine talep artışları etkisiyle sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı gibi öncü göstergeler büyüme resmini olumlu göstermektedir.

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %0,1 azalırken, yıllık bazda %24,3 artış göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %2,6 artış görülürken, yıllık bazda ise %24,8’lik büyüme gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %0,3 daralma görülmüş, yıllık bazda ise büyüme %13,9 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aylık bazda dayanıklı tüketim malı %5, dayanıksız tüketim malı %4,2, sermaye malı %3,6 ve ara malı %0,9 oranında artmıştır. Enerji %0,5 oranında daralmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; dayanıklı tüketim malı %30,9, ara malı %28,3, sermaye malı %25, dayanıksız tüketim malı %18,1 ve enerji %16,8 artmıştır.

 
Sanayi üretim endeksi (Yıllık)… Kaynak: TÜİK, Bloomberg

Sanayi öncü göstergeleri ile uyumlu bir görüntü sergileniyor. Haziran ayında kapasite kullanım oranı tarafında %76,6 oranına olan hareket, Temmuz ayında da olumlu görüntüsüne devam ederek %76,7 oranında gerçekleşmiştir. Reel kesim güven endeksinde de yukarı doğru hareket sürmüştür, dolayısıyla Temmuz ayının da dönemsel sanayi üretimi gerçekleşmesi açısından pozitif eğilime işaret etmesini bekleyebiliriz. Genel ekonomik büyüme tarafında 2020 yılının zayıf eğiliminden sonra (%1,8’lik bir büyüme ile kapatmıştık), 2021 yılında büyüme oranlarında kuvveti bir gerçekleşme göreceğiz. Yılsonunda da 2021 için GSYH tarafında %7 üzerinde bir büyüme olmasını bekleriz.


 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
HONG KONG'DA HANG SENG ENDEKSİ %0.5 DÜŞÜŞLE 26517,82 PUANDAN KAPANDI
İEA: RAFİNERİ AKTİVİTESİNDEKİ TOPARLANMA TEMMUZ AYINDA YENİ COVİD-19 DALGASININ YAKIT TALEBİ VE MARJLARINA ETKİSİ NEDENİYLE YAVAŞLADI
IEA: 2022 YILINDA OPEC+ ÜRETİM KESİNTİLERİNİ AZALTMAYA VE DİĞER ÜLKELER ÜRETİMİ ARTIRMAYA DEVAM EDERSE PETROL PİYASASINDA FAZLA OLUŞABİLİR
IEA: 2021 YILINDA PETROL TALEBİNİN 5.3 MİLYON VARİL/GÜN ARTIŞLA 96.2 MİLYON OLMASI BEKLENİYOR
İEA: DÜNYA PETROL ARZI TEMMUZ'DA 1.7 ARTIŞLA 96.7 MLN VARİL/GÜN
IEA: 2022 YILINDA PETROL TALEBİNİN 3.2 MİLYON VARİL/GÜN ARTMASI BEKLENİYOR
İEA: OECD PETROL STOKLARI HAZİRAN AYINDA 50.3 MLN VARİL/GÜN AZALARAK 2.88 MYR VARİLE GERİLEDİ
FİLİPİNLER MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ (BEKLENTİ: 2.0%, ÖNCEKİ: 2.0%)
Facebookta Paylaş