Türkiye PMI, Pandeminin yükselmesi kaynaklı aylık yavaşlama(Tera Yatırım )

Türkiye PMI: Pandeminin yükselmesi kaynaklı aylık yavaşlama…

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ve IHS Markit’in açıkladığı verilere göre; Nisan ayında imalat PMI 52,6 seviyesinden 50,4 seviyesine geriledi. Geçen yıl Nisan ayında Covid-19 kaynaklı ekonomide durgunluk etkisiyle 33,4 olan imalat PMI endeksi, sonraki aylarda toparlanma göstermiş ve Haziran itibariyle büyüme pozisyonuna geçmişti. Nisan ayında ise yavaşlama gösteren endeks, Covid-19 pandemisinin yeniden hızlanmasının etkilerini yansıtmaktadır. Endeks, Haziran ayından sonraki 11 ayda da büyüme pozisyonunda kalmıştır.

PMI verisinin ayrıntılarına bakacak olursak; üretim ve yeni siparişler Türkiye’deki Covid-19 vaka sayılarındaki artıştan etkilenerek ivme kaybetmiştir. Bu etki geçen yılın Nisan ve Mayıs ayındaki kapanma kaynaklı daralma ile kıyaslanacak boyutta olmasa bile, salgın önlemlerinin kısmi bir yavaşlamaya neden olduğu görülmektedir. Toplam yeni siparişler daralma gösterirken, ihracat siparişleri ise yurtdışı talebin güçlenme sinyalleri ile beraber artış göstermiştir. İmalat sanayiinde istihdam ise, önceki aylara göre yavaşlama göstermekle beraber artmaya devam ediyor. Enflasyonist baskılar ise, girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatları belirgin şekilde yükseldiği için sürmektedir. Hammadde tedariğinde sıkıntılar, artan maliyetler, navlun, arz kaynaklı yüksek fiyatlandırma gibi etmenler bu enflasyonist baskıda etkilidir. Bu durum, satılan mamul fiyatını da artış yönünde etkilemektedir.

 
PMI Üretim Endeksi… Kaynak: TÜİK, İstanbul Sanayi Odası, IHS Markit, Bloomberg

Sanayide Covid kısıtlamalarının etkisi direkt hissedilmese de, önceki aylara yönelik olarak bir ivme kaybının olduğu görülmektedir. Piyasadaki durgunlaşmanın siparişlere yansıması, siparişlerdeki yavaşlamanın üretime yansıması çerçevesinde bu etkiler dolaylıdır. Kapanma dönemi içerisinde de belli bir etki hissedilebilir. Sonraki süreçte, vaka sayılarının azalması, açılmaların gerçekleştirilmesi ve aşılamanın ilerletilmesi önemli olacaktır. Salgın koşullarından sıyrılabilmiş bir imalat sektörünün iş yapma kapasitesi de olumlu etkilenecektir. Cari olarak ise, iş faaliyetlerinin derecesi geçen yılın bu zamanından daha iyi, ancak önceki 3 aydan daha düşüktür.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
18.01.2023 itfa tarihli ihale öncesi kamuya 0.00 milyon TL satış yapıldı
18.01.2023 itfa tarihli ihale öncesi PY'na 350.00 milyon TL rot satış yapıldı
NİSAN AYINDA ÖTS İHRACAT BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE % 111,63 ORANINDA, İTHALAT İSE % 68,01 ORANINDA ARTMIŞTIR.- BAKANLIK
NİSAN AYINDA GTS KAPSAMINDA İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI % 85,7 OLDU - BAKANLIK
NİSAN AYINDA ÖTS KAPSAMINDAİHRACAT, % 111,63 ARTARAK 17 MİLYAR 835 MİLYON DOLAR OLDU - BAKANLIK
NİSAN AYINDA ÖTS KAPSAMINDA İTHALAT, % 68,01 ARTARAK 20 MİLYAR 913 MİLYON DOLAR, OLDU- BAKANLIK
Facebookta Paylaş