Türkiye PM, İmalat sanayi Mayıs 2020’den sonra ilk defa daralma bölgesinde (Tera Yatırım )

Türkiye PMI: İmalat sanayi Mayıs 2020’den sonra ilk defa daralma bölgesinde…

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ve IHS Markit’in açıkladığı verilere göre; Mayıs ayında imalat PMI 50,4 seviyesinden 49,3 seviyesine geriledi. En son geçen yıl Mayıs ayında daralma gösteren imalat sanayi, Haziran 2020 itibariyle büyüme pozisyonuna geçmişti. Bir önceki aya göre kısmi bir düşüş gösteren endeks, özellikle etkili olan kapanma önlemleri ile beraber bu yavaşlama ivmesini artırmış ve 1 yıl aradan sonra ilk defa daralma bölgesine gerilemiştir. Kapanma önlemlerine ek olarak, daha önceki analizlerimizde işaret ettiğimiz tedarik zinciri sorunlarının da hammadde teminine olumsuz etkilerinin imalat sanayiinin yavaşlamasında etkili olduğunu düşünüyoruz.

PMI verisinin ayrıntılarına bakacak olursak; üretim ve yeni siparişler Covid-19 kısıtlamalarından etkilenerek yavaşlamıştır. Söz konusu kısıtlamalar hem talep üzerinde, hem de firma faaliyeti üzerinde etkide bulunmuştur. Aslında, imalat sanayi için direkt etkisi olmayan kapanma döneminin, endirekt şekilde faaliyet azalmasına yol açtığı görülmektedir. Nisan ayındaki kısmi yavaşlama da bu kapsamda söz konusu dönemde ivmesini artırmıştır. Bu etkiler, elbette salgının geçen yıl görülen etkisine kıyasla daha hafiftir.

Üretim bandının aktif kalması, faaliyet devamlılığı ve genel ekonomik büyüme açısından olumlu olarak değerlendirilmekle beraber; firmalar da bu kapsamda istihdam artırmaya devam etmişlerdir. Sektörün istihdam ihtiyacını artıran temel etmenler, ekonomik toparlanma ile beraber artan müşteri talebi ve bunun üretim ihtiyacını artırması idi. Ancak tedarik süreleri, hammadde teminindeki zorluklardan dolayı uzamıştır. Aynı zamanda satılan malın maliyetinin artması ve bunun mamul fiyatlarına yansıması ile beraber genel enflasyonist baskılar artmaktadır. TRY’nin değer kaybının hızlanması ve devam etmesi de hammadde fiyatlarının ve buna bağlı olarak girdi maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. ÜFE, Nisan ayında %35,2 seviyesine kadar yükseliş gösterdi ve bu artışın devam etmesini bekleriz.

 
PMI Üretim Endeksi… Kaynak: TÜİK, İstanbul Sanayi Odası, IHS Markit, Bloomberg

1Ç21’de %7 olarak gerçekleşen büyümenin en önemli sürükleyici olarak imalat sanayi faaliyeti öne çıkmıştı. 2Ç21’de ise kısmi yavaşlama etkilerini görmekteyiz. Bunu dönemsel verilerde rakam etkisi olarak görebiliriz, buna karşılık yıllık karşılaştırmada 2Ç21 GSYH büyümesi, geçen yıldan gelen bazla önemli ölçüde desteklenecek ve güçlü çift hanelerde olacaktır. 3Ç21 ve 4Ç21 açısından ise, makroekonomik dengeler açısından belirleyici bir unsur olarak döviz ve faiz etkileri, hammadde tedariği ve oluşturduğu maliyet enflasyonu gibi etmenleri imalat sanayi aktivitesi açısından takip etmeyi sürdüreceğiz



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
G.AFRİKA'DA İŞSİZLİK ORANI 1.ÇEYREKTE %32.6 (ÖNCEKİ: %32.5)
FRANSA MALİYE BAKANI: FRANSA, ORTA ÖLÇEKLİ FİRMALARI KREDİ VEYA SERMAYE İLE DESTEKLEMEYE YÖNELİK 3 MİLYAR EUROLUK YENİ BİR FON KURACAK
KUVEYT PETROL BAKANI: PİYASALAR OPEC'İN KADEMELİ PETROL ÜRETİM ARTIŞLARINI ABSORBE EDEBİLİR
G.AFRİKA'DA ABSA İMALAT SEKTÖRÜ PMI MAYIS'TA 57.8 (ÖNCEKİ: 56.2)
FRANSA'DA YENİ ARAÇ KAYITLARI MAYIS'TA YILLIK %+46.4 (ÖNCEKİ: %+568.6)
İSTANBUL'DA TOPTAN EŞYA FİYAT ENDEKSİ MAYIS AYINDA ÖNCEKİ AYA GÖRE +2.27% (ÖNCEKİ: +0.70%) - İTO
İSTANBUL'DA PERAKENDE FİYAT ENDEKSİ MAYIS AYINDA YILLIK15.78 % (ÖNCEKİ: 16.34%) - İTO
İSTANBUL'DA TOPTAN EŞYA FİYAT ENDEKSİ MAYIS AYINDA YILLIK 19.03% (ÖNCEKİ: 17.52%) - İTO
EURO BÖLGESİNDE İŞSİZLİK ORANI NİSAN'DA:%8.0 (BEKLENTİ:%8.1 ÖNCEKİ: %8.1)
İSTANBUL'DA PERAKENDE FİYAT ENDEKSİ MAYIS AYINDA ÖNCEKİ AYA GÖRE +1.67 % (ÖNCEKİ: +1.01%) - İTO
Facebookta Paylaş