Türkiye: Ocak endüstriyel üretim +%1,9 m/m (Dinamik Yatırım Menkul Değerler)

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi Ocak ayında ekonomistlerin beklediğinden fazla arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, Aralık ayında revize edilen -%0,4'e kıyasla yıllık %4,5 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi Ocak'ta %1,9 a/a arttı ve Aralık ayı verisi %1,7'ye revize edildi. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %7 oranında artış gerçekleşmiştir. Böylece sanayi üretiminde üç aylık ortalamalardaki yıllık değişim arındırılmamış endekslerdeki değişime göre %1,6 olmuştur.

TÜİK, depremlerden etkilenen bölgelerden gelen yanıt oranlarının düşük olması nedeniyle e-fatura dahil alternatif veri kaynakları kullanmıştır. Veriler Ocak ayına ait olduğundan dolayı, depremin etkileri henüz yansıma göstermemiştir. PMI başta olmak üzere öncü göstergeler eşiğinde Aralık ve 4Ç22 dönemine göre belli bir toparlanma beklenmekle beraber, Ocak gerçekleşmesi beklentilerin biraz üzerinde. Bu bakımdan %4,5'lik yıllık artış olumlu görünmekle beraber, Şubat sonrası veriler deprem etkilerini de içereceğinden temkinli yaklaşımı gerektirmektedir.

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda % 4,4 artarken, yıllık bazda %7,6 daralma göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %2,1 artış görülürken, yıllık bazda ise %5,8'lik artış gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %1,4 artış görülmüş, yıllık bazda ise %5,7 seviyesinde daralma gerçekleşmiştir. Aylık bazda ara malı %4,9, dayanıksız tüketim malı %1,5 artmıştır. Sermaye malı %0,5, enerji %0,2 ve dayanıklı tüketim malı %0,1 oranında azalmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; sermaye malı %18,9, dayanıklı tüketim malı %6,6 ve dayanıksız tüketim malı %6,6 artarken; enerji %6,5 azalmıştır. Ara malı ise yıllık bazda eğişim göstermemiştir. Yüksek teknolojili mal grupları ise aylık bazda %12,5 daralmış, yıllık bazda %10,1 büyümüştür.

Şubat sonrasındaki veriler deprem etkilerini de içereceğinden bölgede başta demir/çelik sektörü olmak üzere üretim kaybı etkilerini içerecektir. Genel ekonomideki etki Marmara Bölgesi kadar belirleyici olmasa da, sanayideki olumsuz etkilerin bölgesel dağılımı 1Ç23 GSYH'sini de kısmi olarak aşağı çekecektir. Diğer yandan, fabrika ve tesislerde yüksek bir hasar olmaması ilk etkilerin daha çok istihdam kaybı bazlı olacağını ve sonrasında bir toparlanma olabileceğini ortaya koyuyor. Bölgenin yeniden kalkınmasına yönelik teşvikler de buna yardımcı olacaktır. Sanayi üretiminde sonraki aylarda dönemsel bazda daralma veya durgunluk olabilir. 1Ç23 ve 2Ç23 için GSYH hesabında üretim ve ihracat katkısını zayıf, tüketim ve kamu harcamaları etkisini güçlü olarak değerlendiriyoruz.

Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

 https://www.dinamikyatirim.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş