Türkiye: Nisan sanayi üretimi düşüş aylık %0,9 (Dinamik Yatırım Menkul Değerler)

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi, Nisan’da geriledi. TÜİK’e göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi, Nisan’da aylık bazda %0,9 (beklenti: +%0,6, Dinamik: -%2,6) geriledi, Mart verisi +%5,8’e revize edildi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Mart ayında revize edilen +%0,4'e göre yıllık %1,2 düştü (beklenti: +%0,8, Dinamik: +%0,6). Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %9,8 oranında düşüş gerçekleşmiştir. Böylece sanayi üretiminde üç aylık ortalamalardaki yıllık değişim arındırılmamış endekslerdeki değişime göre -%5,9 olmuştur.

Ekonomist beklentilerinin hafif artış yönünde olduğu düşünülürse, özellikle aylık veriler biraz negatif sürpriz yapmış görünüyor. Bunda özellikle sanayi bölgelerinde yoğunlaşan deprem etkilerinin devamı (öncü göstergelerde deprem kaynaklı etkilerin yansımasını pek görmemiştik) ve bayram etkisini (bayram tatili nedeniyle Nisan ayında ihracat da azalmıştı) gösterebiliriz.

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %0,9 azalırken, yıllık bazda %12,2 daralma göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %1 daralma görülürken, yıllık bazda ise değişim gerçekleşmemiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %0,5 artış görülmüş, yıllık bazda ise %4,3 seviyesinde daralma gerçekleşmiştir. Aylık bazda enerji %0,3 artarken, dayanıklı tüketim malı %4,5, dayanıksız tüketim malı %1,5, sermaye malı %0,7 ve ara malı %0,6 oranında azalmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; sermaye malı %17,7 ve dayanıklı tüketim malı %4 artarken; enerji %7,3, ara malı %6,2 ve dayanıksız tüketim malı %1,8 azalmıştır. Yüksek teknolojili mal grupları aylık bazda %15,5 daralırken, orta-yüksek teknoloji sektörü aylık bazda %2 büyümüştür.

 Sanayi Üretimi, 3 aylık hareketli ortalama, yıllık % değişim… Kaynak: TÜİK, Dinamik Yatırım

Öncü göstergeler Mayıs ayında toparlanma olacağını göstermektedir. Geniş düzlemde ise 1Ç23 döneminde pek güçlü gitmeyen sanayi üretiminin 2Ç23’e de iyi bir başlangıç yapamadığı görülüyor. Mayıs sonrasında tamamen yeni ekonomik programın yansımalarını göreceğiz. Bu program uygulama döneminde dikkate almamız gereken faktörler enflasyonda yeni artış, sıkı para politikasına geçişin yansımaları ve dış alemdeki resesyonist baskılar olacaktır. İhracat TL’deki değer kaybından olumlu etkilenecek gibi gözükse de, enflasyon ve sıkı para politikası üretimi olumsuz etkileyebilir. Dış alem açısından ise Almanya ve Euro Bölgesi’nin dikkatle izlemek gereklidir, çünkü oradaki güncel üretim ve büyüme göstergelerindeki zayıf eğilim ihracatımız açısından aşağı risk teşkil etmektedir. Bu bölgelerin resesyon etkisinde kalması ve büyümede azalma görülmesi bizim açımızdan olumsuz olacaktır.
 
Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

 https://www.dinamikyatirim.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Vietnam'da pirinç ihracatı Ocak- Mayıs dneminde yıllık %30.8 düşüşle 3.62 milyon ton oldu -Gümrük
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi %0.5 artışla 19389,95 puandan kapandı
Vietnam'da pirinç ihracatı Mayıs'ta yıllık %30.6 düşüşle724.609 ton oldu -Gümrük
Vietnam'da kahve ihracatı Mayıs'ta yıllık %8.5 gerileyerek 149.667 ton oldu -Gümrük
Vietnam'da kahve ihracatı Ocak- Mayıs'ta yıllık %3.9 gerileyerek 866.121 ton oldu -Gümrük
İsviçre Hükümeti: UBS ile yapılan anlaşma 14 milyar CHF'nin üzerindeki zararların ele alınmasından söz etmiyor
TCMB, 16.06.2023 vadeli 290.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
UBS, İsviçre Hükümeti ile Credit Suisse'in zarar garantisi konusunda anlaşmaya vardı
Facebookta Paylaş