Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği tarafından hazırlanan, Türkiye Metal Sanayi İhracat Endeksi, «TR-METALENDEKS» şubat ayı sonuçları açıklandı. Buna göre İhracat Endeksi şubat ayında 5 ay süren gerileme sürecine son verdi ve artış gösterdi. Metal sanayi ihracat değer endeksinin şubat ayında yükseldiğinin belirtildiği raporda, ihracat birim değer endeksi çok sınırlı ölçüde gerileyerek ocak ayında 4,39 dolar/kg iken şubat ayında 4,35 dolar/kg olarak gerçekleşti. Açıklanan sonuçlara göre küresel sanayi PMI verisi Ağustos 2022’den bu yana ilk kez 50 puanı aştı.
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB); metal sanayi ihracat pazarlarındaki gelişmeleri ve ihracat taleplerini izlemek ve değerlendirmek, sektör ve ihracatçıları bilgilendirmek, metal fiyatları, üretim maliyetleri, döviz kurları, kâr marjları, stoklar gibi göstergeleri izlemek, sektör ve ihracatçıları bilgilendirmek için 2023 yılında hayata geçirdiği ‘Türkiye Metal Sanayi İhracat Endeksi’nin şubat ayı sonuçları açıklandı. Açıklanan sonuçlara göre; İhracat Endeksi şubat ayında 5 ay süren gerileme sürecine son verdi ve artış gösterdi. Ocak ayı endeksinde ilk toparlanma işaretleri alınmıştı. Toparlanma işaretlerinin şubat ayında endekse yansıdığı görüldü.
AĞUSTOS 2022’DEN SONRA BİR İLK
Endeksin şubat ayı sonuçlarına göre; küresel iktisadi faaliyetlerde toparlanma işaretlerinin arttığı belirtilirken, küresel PMI verisi 50,0 puandan şubat ayında 50,3 puana yükseldi. Böylece küresel sanayi PMI verisi Ağustos 2022’den bu yana ilk kez 50 puanı aştı. Üretim PMI verisinin 51,2 puana yükselmesi üretim artışını gösterdi. Alınan iç siparişlerin uzun süre sonra 50 puanı aşarak 50,4 puana yükseldiğinin belirtildiği raporda, alınan ihracat siparişleri PMI verisinin ise 48,8 puandan 49,4 puana çıktığı açıklandı.
PMI verileri açıklanan 46 ülke içinde Hindistan, Rusya, Brezilya, Endonezya ve Meksika PMI verileri oldukça yüksek gerçekleşen gelişen ülkeler olduğunun belirtildiği endeks sonuçlarına göre, küresel PMI verisi içinde tüketim, ara malı ve yatırım malları grupları bulunmakta. Her üç mal grubunda da PMI verileri şubat ayında 50 puanın üzerinde ve büyüme alanında gerçekleşti. Ara malları PMI 49,9 puandan 50,2 puana çıktı. Mart ayında büyük merkez bankalarının faiz indirimlerine ilişkin olarak verecekleri mesajlar mart ayı içinde beklentilerde ve iktisadi faaliyetlerde iyileşmelere yol açacağı bilgisi paylaşıldı.
JEOPOLİTİK RİSKLER ÇOK CANLI
2024 yılında jeopolitik risklerin ekonomideki toparlanmanın önündeki en önemli tehdit olarak görüldüğünün belirtildiği sonuçlara göre, İsrail ile Filistin arasında ateşkes sağlanamazsa enerji fiyatlarında da artışların olabileceği açıklandı. Raporda yer alan değerlendirmeye göre, Batı’nın Rusya’ya karşı ekonomik ve mali yaptırımlarının giderek genişlediği ve daha etkili olduğu açıklandı. Rusya’nın uluslararası ödeme sistemlerini kullanarak yapacağı tüm sınır ötesi ödemelerinin engellediği ve tüm ülkenin finansal sistemlerinin yaptırım riski ile karşı karşıya olduğu ifade edildi.
TR-METALENDEKS 5 AY SONRA ŞUBAT AYINDA YÜKSELDİ
Metal sanayi ihracat miktar endeksinin şubat ayında yükseldği bilgisinin paylaşıldığı endeks sonuçlarına göre; ihracat miktar endeksi 5 aylık düşüşün ardından ilk kez şubat ayında artarak pazarlarda durgunluk ve zayıf talebin sürmesine rağmen artış gösterdi. Metal sanayi ihracat değer endeksinin de 5 aylık gerilemenin ardından şubat ayında artış gösterdiğinin belirtildiği sonuçlara göre, ihracat değer endeksindeki artışın nedeninin ihracatın miktar olarak artışından kaynaklandığı ifade edildi.
Metal sanayi ihracat birim değer endeksinin ise şubat ayında çok sınırlı ölçüde düştüğünün açıklandığı sonuçlara göre, ihracat birim fiyatları ocak ayında 4,39 dolar/kg iken şubat ayında 4,35 dolar/kg olarak gerçekleşti. Metal sanayi ihracat endeksinin yeni yıla küresel pazarlardaki durgunluk ile başladığı açıklanırken, ihracat pazarlarında talebin yeni yılın ilk çeyreğinde de görece zayıf kalacağı ifade edildi. İhracat birim fiyatlarının baskı altında kalmaya devam edeceği ve ikinci çeyrek için toparlanma beklentisinin bulunduğu değerlendirildi.
İHRACAT BEKLENTİ ENDEKSİNDE HENÜZ KALICI İYİLEŞME YOK
İhracat Beklenti Endeksi Şubat 2024 sonuçlarının henüz kalıcı bir iyileşme beklentisi olmadığını gösterdiği açıklanırken, alınan ihracat siparişlerinde düşüşün şubat ayında yavaşladığı ifade edildi. Yılın ilk iki ayında alıcıların fiyat baskısı ve fiyat indirim taleplerinin devam ettiği buna rağmen şubat ayında da alınan siparişlerde ihracat birim fiyatlarının sınırlı ölçüde yükseldiği açıklandı. Alınan ihracat siparişlerindeki kar marjlarının, artan küresel rekabetin de etkisiyle gerileme eğilimi içinde olduğu bilgisi paylaşılırken, şubat ayında kar marjlarında düşüş yavaşlayarak sürdü. Alınan ihracat siparişlerinde tahsilat süreleri ise şubat ayında çok sınırlı ölçüde uzadı.
Türk lirası cinsinden üretim maliyetlerinde artışların şubat ayında sürdüğü bilgisi paylaşılırken, şubat ayında ham madde ve girdi stokları bir önceki aya göre arttı. Ham madde ve girdi fiyatlarında artış beklentileri nedeniyle son iki aydır stokların daha belirgin şekilde arttığı ifade edildi.
DEMİR VE DEMİR DIŞINDA İHRACAT İLK İKİ AYDA 2 MİLYAR DOLARA DAYANDI
Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün şubat ayında 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek genel ihracattan yüzde 4,7 oranında pay elde ettiğinin bilgisini paylaşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, 2024 Ocak-Şubat döneminde ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,8 düşüşle 1,96 milyar dolarla ihracattan yüzde 4,7 pay ile sanayi sektörleri arasında en çok ihracat yapan 6. sektör olduğunu belirtti.
Tecdelioğlu, "Sektörümüzün en çok ihracat yaptığı bölge olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımız, 2024 Şubat ayı itibarı ile bir önceki seneye göre yüzde 8,56 azalarak 509,8 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2024 Şubat ayında sektörün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında 118,5 milyon dolar ile Almanya ilk sırada yer alırken, 66,25 milyon dolar ile İtalya ikinci sırada, 51,85 milyon dolar ihracat ile ABD üçüncü sırada yer aldı.
Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün ihracatı Ocak-Şubat 2024 döneminde miktar olarak yüzde 0,13 düşüşle 450 milyon ton seviyesinde gerçekleşirken, sektörün aynı dönem birim ihraç fiyatı 2023 Ocak-Şubat dönemine kıyasla yüzde 5,59 düşüşle 4,37 $/kg oldu.