Türkiye: Merkez Bankası’nın çekirdek enflasyon ölçütü ve politika yönetim modeli… Analizi (Tera Yatırım )

Merkez Bankası’nın enflasyon ölçütünü değişikliğe uğratması ve takip eden süreçte de faiz indirimi gerçekleştirmesi noktasında, manşet enflasyonun artmaya devam etmesini ve ilerleyen dönemde asıl düşüş etkisinin çekirdek enflasyon tarafında olmasını bekleriz. Eylül’de dönemsel enflasyonu %1,8 seviyesinde öngörüyoruz. Bu kapsamda da Eylül ayında %20,2 seviyesine yükselmesini beklediğimiz manşet enflasyonun, artık kısa vadeli para politikası görünümü için bir gösterge olmayacağını düşünüyoruz. Buna karşılık, artan enflasyonun Merkez Bankası’nın takip eden aylarda da faiz indirmesine engel olmayacağını ve kaydırılan odak noktası çerçevesinde çekirdek göstergenin açtığı alanın değerlendirilmesini öngörüyoruz. Bu bakımdan, Merkez Bankası’nın ortodoks olmayan bir karar alma kriteri uygulamasını bekleriz.

Enflasyonda Eylül ayında beklediğimiz yükselişin ana dayanak noktalarını daha yüksek enerji fiyatları ve zayıf lira oluşturmaktadır. Küresel çapta enerji arzında oluşan sıkıntıların maliyetleri yüksek tutmasını ve enflasyonist etkileri artırmasını bekleriz. Bu durum, üretici maliyetlerine ilk etkide yansıyacağından dolayı TÜFE etkisi açısından da gecikmeli periyodu izleme durumunda olacağız. Yani, enflasyonun ikincil etkilerinin de yüksek olmasını öngörüyoruz. Özellikle, kış aylarında buna bağlı olarak enerji tüketimi açısından da gerek sanayi maliyetlerine gerekse de mesken kullanımına yönelik fiyat artışları enflasyonu projekte edilen seviyelerin üstünde tutabilir. Hammadde teminindeki ithal ağırlığı da, sektörel enflasyonist yayılma etkisi kapsamında izlenecektir. Yani, daha yüksek kur daha yüksek enflasyon olarak bir geçişkenlik sergileyecektir. ÜFE’de de artışın devam etmesini bekliyoruz.

 
Manşet enflasyon, TCMB politika faizi ve enflasyon hedefi karşılaştırması.. (Kaynak: Bloomberg, TCMB, TÜİK)

Merkez Bankası, daha önce faiz oranlarını hem gerçekleşen hem de beklenen enflasyonun üzerinde tutma sözünü değiştirerek, odak noktasını çekirdek enflasyona kaydırdı. Dolayısıyla, bundan sonra para politikasının hedef noktasında da daha düşük ve dar kapsamlı olan enflasyon göstergesi yer edecektir. Enerji, alkolsüz içecekler, tütün ve altını hariç tutan çekirdek gösterge Ağustos ayında %16,8’e doğru geriledi, buna karşın manşet enflasyon %19,3 seviyesinde gerçekleşti. Bu bakımdan, yılsonuna doğru olan faiz indirim projeksiyonlarını buna göre yapmak gerekecektir. Temel mal ve hizmet enflasyonu bakımından, gıda ve enerjinin dışarıda bırakıldığı, bir göstergenin baz etkisinden ve bazı iç talep sınırlamalarından etkilenmesi beklenebilir. Buna karşılık, gıda fiyatlarının sapma etkisi ve enerji fiyatlarının dışsallığı ile beraber manşet enflasyon arayı açacaktır.

Bütün bu yaklaşım değişimi ve enflasyon projeksiyonları çerçevesinde biz Merkez Bankası’nın da faizleri indirmeye devam etmesini bekliyoruz. Bu bakımdan, Eylül ayında yapılan faiz kesintisinin devamının Ekim ve takip eden toplantılarda da olması muhtemeldir. Çekirdek enflasyon odak noktası, Merkez Bankası’nın siyasi otoritenin büyüme devamlılığı açısından talep ettiği faiz indirimlerini yapmasına olanak verecek bir seviyede. Buna karşılık, tasarruf sahiplerinin dolarizasyon eğilimleri belirleyicisi bireysel harcama alışkanlıkları ve ağırlıkları bakımından manşet enflasyon olacağından dolayı biz bu politika zemininin döviz kurunu ısıtmasını çok olası görürüz. Merkez Bankası’nın bir sonraki toplantısı 21 Ekim tarihinde gerçekleşecek.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BANKALARIN 2021 YILININ SON ÇEYREĞİ İÇİN BEKLENTİSİ, TÜM İŞLETME KREDİ TÜRLERİNDE TALEBİN ARTACAĞI YÖNÜNDE - TCMB ANKETİ
BİREYSEL KREDİLERDEN KONUT VE TAŞIT KREDİLERİNE YÖNELİK TALEPTE AZALIŞ OLDUĞU, DİĞER BİREYSEL KREDİLERE YÖNELİK TALEPTE İSE ÖNCEKİ DÖNEMDE GÖRÜLEN ARTIŞIN DEVAM ETTİĞİ GÖZLENMEKTE- TCMB ANKETİ
BANKALAR, 2021 YILININ ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞİNDE TÜM İŞLETME KREDİ TÜRLERİ İÇİN TALEPTE ARTIŞ ÖNGÖRÜYOR - TCMB ANKETİ
TCMB'NİN 3 AY VADELİ DÖVİZ KARŞILIĞI TL SWAP İHALESİNDE TEKLİF 2 MİLYAR 405 MİLYON DOLAR
HİNDİSTAN'DA DÖVİZ REZERVLERİ 24 EYLÜL İTİBARIYLA 638.65 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 639.64 MİLYAR DOLAR)
GÜNEY AFRİKA'DA YENİ ARAÇ SATIŞLARI EYLÜL'DE YILLIK %15.8 ARTIŞLA 43.130 ADET OLDU
ALMANYA FDP LİDERİ: YEŞİLLERLE BUGÜN İYİ BİR ATMOSFERDE GÖRÜŞTÜK
ALMANYA FDP BAŞKANI : YEŞİLLER PARTİSİ İLE KÖPRÜ KURMAYA ÇALIŞIYORUZ
ALMAN YEŞİLLER PARTİSİ /HABECK: BUGÜN FDP İLE YAPILAN GÖRÜŞMELER POLİTİKA KONUSUNDA ODAKLANDI
BOFA, AVRUPA HİSSE SENETLERİ İÇİN GÖRÜŞÜNÜ NÖTRDEN NEGATİF'E ÇEKTİ, STOXX 600 ENDEKSİNNİ YIL SONUNDA 420 PUAN OLMASINI BEKLİYOR
Facebookta Paylaş