Türkiye: Mart sanayi üretimi aylık %5,5 arttıanalizi (Dinamik Yatırım Menkul Değerler)

Türkiye: Mart sanayi üretimi aylık %5,5 arttı…

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi, Mart ayında beklenen oranlardan daha pozitif gerçekleşti. TÜİK’e göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi, Mart'ta aylık bazda %5,5 (beklenti: %2,7, Dinamik: %4,2) arttı, Şubat verisi %5,9’a revize edildi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Şubat’taki -%8,2’ye kıyasla, yıllık bazda %0,1 düştü (beklenti: %0,5, Dinamik: %1,3). Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %0,2 oranında düşüş gerçekleşmiştir. Böylece sanayi üretiminde üç aylık ortalamalardaki yıllık değişim arındırılmamış endekslerdeki değişime göre -0,4% olmuştur.

Şubat ayı verilerinde deprem etkileri görülmüştü. Mart ayında da yıllık verideki negatif değişimden bu etkilerin kısmi olsa da sürdüğünü anlıyoruz. Aylık değişimde ise geçen ayki sert düşüşün toparlanması gözlenmektedir.

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %3 artarken, yıllık bazda %10,4 daralma göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %6,1 artış görülürken, yıllık bazda ise %1,4’lük artış gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %1,2 artış görülmüş, yıllık bazda ise %7,8 seviyesinde daralma gerçekleşmiştir. Aylık bazda sermaye malı %10, dayanıklı tüketim malı %7,7, ara malı %5, dayanıksız tüketim malı %3,9 ve enerji %2,3 oranında artmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; sermaye malı %29,6 ve dayanıklı tüketim malı %9,2 artarken; enerji %10,4, ara malı %7,7 ve dayanıksız tüketim malı %0,6 azalmıştır. Yüksek teknolojili mal grupları ise aylık bazda %18,7, yıllık bazda %47,4 büyümüştür.

 
Sanayi Üretimi, 3 aylık hareketli ortalama, yıllık % değişim… Kaynak: TÜİK, Dinamik Yatırım

Mart verilerinde deprem sonrası biraz daha hafif etkiler içeren kısmi toparlanma belirtileri gözlemiş olduk. PMI, kapasite kullanım oranı gibi öncü göstergelerin işaret ettiği üzere, Nisan verisinde daha belirgin toparlanma izleri görebiliriz. Mayıs/Haziran dönemi ve sonrasında ise sanayideki eğilimi seçimden sonraki ekonomi politikaları belirleyecektir. Bu dönemde döviz kuru, faiz gibi değişkenlerin ne durumda olacağına bağlı olarak büyüme konsepti belli olacağından sanayideki gidişat da etkilenecektir. Elde olan güncel etkiler ve döviz/faiz/ekonomi politikası belirsizliğinden gelen kırılgan etkiler itibariyle bu sene çok hızlı bir sanayi toparlanması gösterilmesinin zor olacağını değerlendiriyoruz.
 


Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

 https://www.dinamikyatirim.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: Faiz Artırımı Söz Konusu Değil, Bu Çok Net -HT/- Bloomberg HT
Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi %1.2 düşüşle 3319,15 puandan kapandı
TCMB yarın valörlü 1 ay vadeli 100 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı
TCMB yarın valörlü 3 ay vadeli 100 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı
TCMB bugün valörlü 2 hafta vadeli 200 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı
Facebookta Paylaş