Türkiye: Katma değer vergisi oranları ve bazı ücretler arttırıldı (Dinamik Yatırım Menkul Değerler)

Türkiye: Katma değer vergisi oranları ve bazı ücretler arttırıldı…

Resmi Gazete'de yer alan kararnameye göre Türkiye, KDV oranlarını %18'den %20'ye ve %8'den %10'a çıkardı. Diğer öne çıkan kararlar;

" 2023 yılında uygulanan harçlar %50 oranında artırılmıştır.
" Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) %10'dan %15'e çıkarıldı.
" Şans oyunlarının vergileri de artırıldı.
" Yolcuyla birlikte getirilen telefon izin ücreti 6 bin 91 liradan 20 bin liraya çıkarıldı.
" Borsaya kote şirketlerin temettü ödemeleri için stopaj vergisi %10'dan sıfıra indirildi.

Vergi artışları ve düzenlemeler gelmeye başladı. Bütçede uzun zamandır gördüğümüz bozulma bu tür vergi artışlarını beklentilerini ortaya koymaktaydı. Dolayısıyla artan bütçe açığı bu gibi düzenlemelerin devamını da getirebilir. Bu gibi düzenlemeleri deprem, seçime yönelik vaatler ve enflasyonun kamu harcama yüküne etkisi nedeniyle artan mali açığın makroekonomik sonuçları olarak görmek gerekir. Bütçe dengesini takviye etmek ve mali disiplini sağlamak için bütçe harcamaları tarafında da ciddi tasarrufa ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.

Vergi artışlarının çoğu doğrudan gelirden alınan vergilere değil, dolaylı vergiler tarafına yoğunlaşmıştır, ki bu doğrudan fiyat artışlarına yol açacaktır. Enflasyon ve enflasyon beklentileri hala çok güçlüdür ve kur, ücret, benzin zammı, hammadde fiyat artışı gibi maliyet kalemlerinin yanında vergi artışı da önemli bir ek olacaktır. Bu maliyetlerin geçişkenliği çok yüksek, özellikle de bu gibi enflasyonist ortamlarda maliyet - fiyat geçişkenliği çok artıyor. Enflasyon beklentileri çıpalanamadığında bu bir sarmal oluşturuyor ve devam eden talebin de enflasyona güçlü bir katkı yapmasına neden oluyor. Bu durum, enflasyon risklerini ciddi şekilde yukarı bükmektedir.

TCMB açısından bakacak olursak; enflasyonla mücadelenin en önemli bacağı da para politikasıdır. Normal şartlar altında para politikasının dönüşü önemli ve olumlu bir adımdır. Ancak KDV, ÖTV gibi artışlar, ücret, kur gibi etkenlerin hepsi fiyat dengeleri için olumsuz ve riskli. Enflasyon konusunda bütün maliyet unsurlarının kontrol alırında kalması gerekli ve kur burada en önemli bileşendir. Mali taraftaki yeni etkenler çok taraflı enflasyon boyutunu da beraberinde getirdiğinden şu andaki piyasaları takip eden kademeli geçiş görece "güvercin" kalabilir. Burada daha ciddi bir proaktiflik ve önden yüklemeli para politikası sıkılaştırması gerekebilir.


Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

 https://www.dinamikyatirim.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Mayıs ayında ithalat miktar endeksi yıllık +32.7 % - TÜİK
TCMB Pazartesi valörlü 2 hafta vadeli 100 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı
TCMB Pazartesi valörlü 2 hafta vadeli 800 milyon euro tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı
TCMB Pazartesi valörlü 3 ay vadeli 100 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı
Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi %0.3 düşüşle 3196,61 puandan kapandı
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 135966,0 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 203318,8 milyon TL
Mayıs ayında ihracat birim değer endeksi yıllık -1.2% - TÜİK
TCMB bugün valörlü 2 hafta vadeli 200 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı
Mayıs ayında ihracat miktar endeksi yıllık +15.8% - TÜİK
Facebookta Paylaş