Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB), 2024 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Bankanın konsolide olmayan finansal tablolarına göre 2024 yılı Eylül sonu itibarıyla aktiflerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24,3 artırarak 154 milyar TL seviyesine taşıdı. TKYB, Türkiye’nin yeşil dönüşüm ve sürdürülebilir kalkınma odağındaki projelere sağladığı finansman desteği ile kredi hacmini 97,7 milyar TL’ye yükseltti.
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, 2024 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıkladı. TKYB, bu yılın üçüncü çeyreğinde aktiflerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24,3 artırarak 154 milyar TL’ye yükseltti.
TKYB’nin net kârı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artışla 4,4 milyar TL’ye ulaşırken, kredi hacmi 97,7 milyar TL seviyesine yükseldi. Bankanın 2024 yılı Eylül ayı sonunda ortalama özkâynak kârlılığı yüzde 39,3 seviyesinde gerçekleşti. Brüt takipteki kredilerin toplam kredilere oranı ise yüzde 0,76 düzeyinde gerçekleşti.
“Uluslararası finans kuruluşlarıyla iş birliklerimizi yoğun bir şekilde sürdürüyoruz”
Ülke ekonomisine katkı sağlamak hedefiyle 2024 yılının üçüncü çeyreğinde de uluslararası finans kuruluşlarıyla iş birliklerini yoğun bir şekilde sürdürdüklerini belirten Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, “Yılın üçüncü çeyreğinde uluslararası finans kuruluşları ile iş birliği yaparak ülkemiz ekonomisine kaynak sağlamaya devam eden Bankamız, Türkiye'nin yeşil dönüşüm yolculuğundaki hedeflerini gerçekleştirme yolunda önemli adımlar atmayı sürdürmüştür. Bankamız ve Dünya Bankası arasında, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi altında 200 milyon ABD doları ve 200 milyon Avro tutarında kredi anlaşması, OPEC Uluslararası Kalkınma Fonu’ndan ise (OFID), T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ikrazı ile gıda güvenliği ve tarımsal sanayi alanında kullanılmak üzere 50 milyon ABD doları tutarında finansman anlaşması sağlamıştır. Dünya Bankası (IBRD) ile Türkiye’deki dağıtık güneş enerjisi projelerini desteklemek amacıyla 300 milyon Avro ve Clean Technology Fund (CTF) ile batarya enerji depolama sistemlerinin finansmanı amacıyla 15 milyon ABD doları tutarında finansman anlaşmalar sağlanırken, üçüncü çeyrekte ise Uluslararası İslami Ticaret Finansman Kurumu (ITFC) ile depreminin etkilerinin azaltılması ve gıda güvenliği alanında faaliyet gösteren işletmelerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 100 milyon ABD doları tutarında kredi anlaşması imzaladık. Bankamız önümüzdeki süreçte de ülkemize yeni kaynak girişlerinin sağlanmasına yönelik çalışmalarına devam edecektir” dedi.
“Üst Fon ile Türkiye girişimcilik sistemine yeni bir soluk getirmeyi hedefliyoruz”
Bankamızın iştiraki olan Türkiye Kalkınma Fonu (TKF) tarafından yönetilecek olan TKYB Üst Fonu’nun kuruluşu ile Türkiye girişimcilik sistemine yeni bir soluk getirmeyi hedeflediklerini belirten Öztop, “Girişim sermayesi ile özel sermaye fonlarına yatırım yapacak ‘Üst Fon’, 50 milyon ABD doları tutarında ilk kapanış büyüklüğü ile hayata geçmiştir. Bankamızın 15 milyon ABD doları, Bakanlığımızın ise 35 milyon ABD doları taahhütle katılım sağladığı fonun ilk kapanış büyüklüğü 50 milyon ABD doları olmuştur. Kurulan bu fon ile girişim sermayesi fonlarının etkinliğini arttırarak Türkiye girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi, ülke kalkınmasına katkı sağlanması ve ülkemizin teknoloji yetkinliğinin artırılması hedeflenmektedir” dedi. Bünyesinde sekiz alt fon barındıran Türkiye Kalkınma Fonu ile yenilikçi girişimlere ve yüksek büyüme potansiyeli olan şirketlere sermaye yatırımı yapmaya devam ettiklerini belirten Öztop, “Fon 2024 yılının üçüncü çeyreğinde alt fonu olan TÜBİTAK BİGG Fonu üzerinden TÜBİTAK 1812 programı kapsamında mükemmeliyet mührü alan iş planlarını gerçekleştirmek üzere kurulmuş 234 şirkete doğrudan yatırım gerçekleştirmiştir. TÜBİTAK BİGG Fonu yatırımları hariç tutulduğunda, Türkiye Kalkınma Fonu’nun doğrudan yatırım portföyündeki şirket sayısı 25’e toplam ekosisteme aktardığı doğrudan kaynak miktarı yaklaşık 17,9 milyon ABD dolarına yükselmiştir. Yeni kurduğu üst fonun da katkısıyla TKF yönetilen kaynak büyüklüğünü 125 milyon ABD doları seviyesine çıkarmıştır” dedi.
“Sürdürülebilirlik temalı krediler toplam portföyümüzün %93’ünü oluşturuyor”
Türkiye’nin net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Öztop, “Bankamızın sürdürülebilirlik temalı kredileri toplam portföyümüzün yüzde 93’ünü oluşturuyor. Türkiye’nin yenilenebilir enerji projelerinin yüzde 6’sını finanse eden Bankamız, finanse edilen projelerle toplam 4,6 milyon ton CO2 emisyonunun azaltılmasına destek oluyor. Etki Yönetimi Çalışma Prensipleri’ni (OPIM) Türkiye’de ilk imzalayan Banka olarak, bu yıl üçüncü Etki Raporu’muzu yayımladık. Ülkeminiz sürdürülebilir kalkınmasını desteklemek için büyük bir gayret içerisinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.