Türkiye İtibar Akademisi/Baydarol: Türk müteahhitler son 48 yılda 127 ülkede 412 miyar dolarlık proje üstlendi

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

 Türk inşaat ve müteahhitlik şirketlerinin Kamu Özel Sektör İşbirliği, Yap İşlet Devret ve özel sektör talepleri çerçevesinde 1972’den Kasım 2020’ye kadar 127 ülkede 411,8 milyar dolar değerinde 10 bin 338 proje üstlendiğini kaydeden Türkiye İtibar Akademisi Danışma Kurulu Direktörü Can Baydarol, “Yurtdışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörü, sürdürülebilir büyüme açısından Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biridir. Her yıl yaklaşık 8,5 milyar dolar döviz kazandıran Türk inşaat ve müteahhitlik şirketlerinin yurt dışı proje üstlenimlerinde Türkiye’deki benzer proje deneyimleri tercih edilirliklerindeki en önemli etkendir” dedi.
Küresel ekonomik koşulların hızla değiştiği günümüzde hizmet sektörlerinin ekonomik aktivitenin temel bileşenlerinden biri haline geldiğine dikkat çeken Can Baydarol, “Özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasında gelişmiş ekonomiler, tarım ve sanayi sektörüne dayalı ekonominin yerine hizmet sektörlerinin ağırlıkta olduğu bir ekonomik yapıya doğru yöneldi. Ardından da hizmetler sektörünün ekonomilerindeki payını artırma çabası içine girdiler. Hizmet İhracatçıları Birliği verilerine göre; Türkiye’deki hizmet sektörleri bir çok ülke ekonomisine oranla en hızlı büyüyen sektör durumunda. Son yıllarda, yabancıların doğrudan yatırımlarında meydana gelen gelişmeler, bilgi teknolojilerindeki ilerlemeye bağlı olarak ortaya çıkan hizmet sektörlerinin ticarete konu olmaları ve uluslararası iş gücü hareketliliğinde meydana gelen artış neticesinde, hizmet sektörleri dünya ticaretinde önemli bir yer edinmeye başladı. Dünya Ticaret Örgütü Trademap verilerine göre, hizmet sektörlerinin 2019 yılı küresel ihracat hacmi 6 trilyon ABD dolarını aşmış durumda” diye konuştu.

2019’da rekor kırdılar
Türkiye İtibar Akademisi Danışma Kurulu Direktörü Baydarol, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de oluşturduğu katma değer ve yarattığı istihdam olanakları ile hizmet sektörleri, son yıllarda önemli bir ivme yakalamıştır. 2002 yılında 14 milyar ABD doları düzeyinde olan hizmet ihracatı, 2019 yılında Cumhuriyet tarihi rekorunu kırarak 64,8 milyar ABD doları seviyelerine yükseldi. Merkez Bankası istatistiklerine göre, 2018 yılında 59 milyar ABD doları ihracat gerçekleştiren Türk Hizmet Sektörleri, 2019 yılında yaklaşık yüzde 10 artışla 64,8 milyar ABD Doları ihracata erişti” dedi.

“Ticaret Bakanlığımızın verilerine göre; Türkiye’nin milli gelirinin yüzde 60’ından fazlasını oluşturan hizmet sektörleri, ihracat ve istihdama önemli katkılar sunmanın yanı sıra, imalat sanayinin ve küresel değer zincirlerinin de önemli bir bileşenidir” diyen Can Baydarol, “Milli gelirin yaklaşık 3’te 2’si, toplam ihracatın ise yüzde 26’sını oluşturan ve bu yönüyle ülke ekonomisine yüksek katma değer sağlayan stratejik bir sektör konumunda olan hizmet sektörü ihracatının önümüzdeki dönemde de ağırlığını korumasını bekleyebiliriz” diye konuştu.

Türk inşaat ve müteahhitleri her yıl 8,5 milyar dolar kazandırıyorlar
Baydarol, “4 trilyon dolara ulaşan ve dünya ekonomisinde gün geçtikçe daha fazla önem kazanan, Türkiye’nin de son derece rekabetçi olduğu müteahhitlik sektöründe Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre; 2011 yılında 38 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleşmiş ve bu oran ile dünyada 17. sırada bulunan ülkemizin dünya hizmet ticaretinden aldığı pay her geçen gün artmaktadır. İhracatımız içinde Türk yurtdışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörünün rolü artmaya devam etmektedir. Yurtdışına açıldığı 1972’den bugüne kadar muazzam büyüme rakamları kaydeden ve yakın coğrafyasında haklı bir itibar kazanan Türk yurtdışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörü, 2003 yılından bu yana iş hacmini giderek artırmakta. Sektör, Kamu Özel Sektör İşbirliği, Yap İşlet Devret ve özel sektör talepleri çerçevesinde 1972’den Kasım 2020’ye kadar 127 ülkede 411,8 milyar dolar değerinde 10 bin 338 proje üstlenmiş. Her yıl yaklaşık 8,5 milyar dolar döviz kazandıran Türk inşaat ve müteahhitlik şirketlerinin yurt dışı proje üstlenimlerinde Türkiye’deki benzer proje deneyimleri tercih edilirliklerindeki en önemli etkendir” dedi.

Azerbaycan’daki gelişmeler önemli
Türk yurtdışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörünün ödemeler dengesi içerisinde, sadece inşaat kalemi altında değil, lojistik, işçi gelirleri ve mal ihracatı kalemleri altında da ciddi gelir kaynakları yarattığını, lojistikten ihracata pek çok alt sektörün de yurtdışına açılımına yardımcı olduğuna dikkat çeken Türkiye İtibar Akademisi Danışma Kurulu Direktörü Can Baydarol, “Yurtdışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörü, sürdürülebilir büyüme açısından Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olup, Türkiye’nin hizmet ihracatının hali hazırda en olgunlaşmış, en rekabetçi ve en kapsamlı bölümünü oluşturmakta. Azerbaycan ile son dönemdeki güçlü ilişkiler ve Dağlık Karabağ’ın yeniden gündeme gelecek inşası Türk inşaat ve müteahhit firmaları için önümüzdeki dönemde büyük fırsatlara da işaret etmekte.” diye konuştu.



Diğer Haberler
İNGİLTERE SAĞLIK BAKANI: ÜLKENİN DOĞU VE GÜNEYDOĞUSUNDA 3. AŞAMA KISITLAMA ÖNLEMLERİNE GEÇİLECEK
ROSATOM, AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ'NİN %49'UNUN SATIŞI İÇİN GÖRÜŞMELERİ SÜRDÜRÜYOR -BN - BLOOMBERG HT
RUSYA: AB, EKONOMK YAPTIRIMLARINI 6 AY DAHA UZATTI
PUTİN: AB EKONOMİK YAPTIRIMLARI BİR 6 AY DAHA UZATTI
MEVDUAT BANKALARI TASFİYE OLACAK KREDİ KARTLARI 11 ARALIK'TA HAFTALIK % 0.07 DÜŞÜŞ İLE 7 MİLYAR 872 MİLYON TL
Facebookta Paylaş