Türkiye: İmalat sanayi PMI Ekim’de 51,2 seviyesine geriledi
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ve IHS Markit’in açıkladığı verilere göre; Ekim ayında imalat PMI 52,5 seviyesinden 51,2 seviyesine geriledi. Tedarik zincirlerindeki aksamaların talep ve üretimi sınırladığı Ekim ayında, halen nette büyüme pozisyonunda kalınmasına rağmen, kısmi yavaşlama sinyali görülmektedir. Aynı zamanda hammadde teminindeki aksamalar ve liradaki değer kaybı sektörde enflasyonist baskıların da artmasına neden olmaktadır. PMI, Haziran 2020’den beri Mayıs 2021 hariç olmak üzere (kapanma etkisi) 50 baz değeri üzerinde büyüme bölgesinde kalmaktadır.
PMI verisinin ayrıntılarına bakacak olursak; üretim son 5 ayda ilk kez yavaşlamıştır. Sektördeki yavaşlama belirtileri özellikle üretim ve yeni siparişlere ilişkin verilerde ön plana çıkmıştır. Bu kapsamda, her iki gösterge de 4Ç21 başlangıcında hız kaybetmiştir. Girdi teminindeki yavaşlamalar ve döviz kurlarındaki olumsuz dalgalanmalar aktivitenin sınırlanmasında etkili olmuştur. Yeni siparişleri kısıtlayan etmenler içerisinde elektronik parça tedarikindeki yetersizlikler ön plana çıkmıştır. Tedarik zincirindeki gecikmelerin, malzeme teminindeki zorlukların yanı sıra nakliye sıkıntıları ve mal ithalatındaki sorunların teslimat sürelerini de uzattığı görülüyor. Buna karşılık; güçlü dış talep ihracat siparişlerindeki görüntüyü, genelin aksine desteklemiştir. Diğer taraftan, stoklar tarafında da gelecekteki olası fiyat artışlarının etkisine karşı öne çekilebilecek talebe ve hammadde arz kısıtlarına karşı tedarikli olma yaklaşımı ile artış gözlemlenmektedir.
Enflasyon tarafında ise; arz kısıtlarının yarattığı girdi maliyeti etkisi ve liranın son aylardaki değer kaybının buna olumsuz katkı vermesi fiyat artışlarını hızlandırmıştır. Bu nedenle, firmalar artan maliyetlerini satılan malın fiyatına yansıtmaktadırlar. Bu da, sektörde girdi maliyetlerinin ek fiyat artışlarına yol açabileceğini göstermektedir. Botaş, endüstriyel kullanıcılar için doğal gaz fiyatlarını 1 Kasım'dan itibaren yaklaşık %48 oranında artırdı. Üretim maliyetlerini katmanlandıracak bu etkinin sektördeki enflasyonist baskıları sürdürmesini bekleriz.
PMI Üretim Endeksi… Kaynak: TÜİK, İstanbul Sanayi Odası, IHS Markit, Bloomberg
Büyüme ivmesini genel olarak olumlu görmeye devam etmekle beraber, küresel tedarik zincirindeki sıkıntıların üretim açığı riskini ve aynı zamanda girdi maliyetleri ve döviz kuru etkisiyle artan üretim maliyetlerini önemsiyoruz. Dolayısıyla, sektörü ilgilendiren dinamikler çerçevesinde hem aktivitenin hem de fiyatların küresel girdi teminiyle ve döviz kuru değişkeniyle alakalı görüyoruz. Söz konusu faktörlerin, ekonomideki üretim ve talep dengelerine etkilerinin 4Ç21 açısından firmaları zorlayıcı olmasını bekleriz.
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.