Türkiye ile Makedonya arasında bazı tarımsal alanlarda işbirliği mutabakat zaptı imzalandı

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Kuzey Makedonya Tarım, Orman ve Su Ekonomisi Bakanı Arjanit Hoxha ile Çevre ve Mekânsal Planlama Bakanı Naser Nuredini ile görüştü.
Görüşmede, iki ülke arasında tarımsal ticaret ve yatırımlar, orman ürünleri ticareti ile tarım sigortaları ve tarımsal araştırmalar, kuraklığın engellenmesi gibi pek çok konu ele alındı.
Bakan Pakdemirli, Kuzey Makedonya’da yeni kurulan hükümetin, ülkenin istikrarına ve refahına katkıda bulunmaya devam edeceğini söyledi.
Türkiye’nin ve uluslararası gündemin en ön sırasında yer alan pandeminin yarattığı zor günlerin uluslararası dayanışma ile geride bırakılacağına inandığını kaydeden Pakdemirli, “Pandemi sırasında sizlerle de paylaştığımız tıbbi ekipmanların faydalı olduğunu umuyoruz. Türkiye, Makedon dostlarımızın yanında olmaya devam edecektir” dedi.
İki ülke arasındaki etkin ve dinamik ilişkilerden memnuniyet duyduğunu dile getiren Pakdemirli, “Siyasi düzeyde kurduğumuz dostluk ve işbirliğinin yanı sıra, Kuzey
 
Makedonya'da yaşayan Türk asıllılar ile Türkiye'deki Makedonya kökenli vatandaşlarımız ülkelerimizi daha da yakınlaştırmaktadır” İfadelerini kullandı.
 
“TÜRK YATIRIMCILAR MAKEDONYA’YA 2020 YILINDA 1,3 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPTI”
İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için var olan siyasi iradenin sevindirici olduğunu dile getiren Pakdemirli, “Kuzey Makedonya'daki Türk yatırımları pandemiye rağmen 2020 yılında da devam etmekte olup, 1,3 milyar Doları bulmuştur. Makedonya’da bulunan Türk firma sayısı 100’e yaklaşmakta; bu firmalar marifetiyle yaklaşık 5.000 kişiye iş imkânı sağlanmaktadır. TİKA tarafından Kuzey Makedonya’da 2005 yılından günümüze toplam büyüklüğü 100 milyon ABD Dolarını aşan yaklaşık 1.000 proje gerçekleştirilmiştir” dedi.
Buna rağmen ikili ticaret rakamlarının istenilen seviyeye ulaşmadığını anlatan Pakdemirli, 2019 yılı rakamlarına göre Türkiye’nin Makedonya’ya 398,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini, bunun 26,3 milyon dolarının tarımsal ürün olduğunu söyledi.
Bakan Pakdemirli, tarımsal ticaretin artırılması için Türkiye’nin mevcut gıda, tarım ve ormancılık sektörü kapsamında, özellikle domates, kuru meyveler, narenciye gibi ürünlerin ihracat potansiyelinin göz önünde bulundurulmasının faydalı olacağını dile getirdi.
İki ülke bakanlıkları arasında 2013 yılında imzalanan Tarımsal İşbirliği Üzerine Mutabakat Zaptı’nın tarım alanındaki işbirliğini güçlendirmesi için hukuki temel oluşturduğuna dikkati çeken Pakdemirli, Tarım Yürütme Komitesi toplantısının pandeminin etkisinin azalacağının beklendiği 2021 yılının ikinci yarısında yapmak istediklerini belirtti.
AB’nin tıbbi ürünlere ilişkin mevzuatına uygun Türkiye’de iyi üretim uygulamaları sertifikasına sahip 35 adet veteriner tıbbi ürün üreticisi bulunduğunu belirten Pakdemirli, “Bunlardan 29 adedi ilaç üreticisi, 1 adedi ilaç etken madde üreticisi ve 6 adedi ise aşı üreticisidir. Bu tesislerde hem ülkemiz ihtiyacını karşılayacak hem de yüksek miktarda ihracat yapabilecek ilaç ve aşı üretim kapasitemiz mevcuttur” dedi.
 
“TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN AŞI VE İLAÇLARIN KUZEY MAKEDONYA’DA RUHSATLANDIRILMASI VE İHRACATININ KOLAYLAŞMASI İÇİN GEREKLİ ADIMLAR ATILACAKTIR”
Bakan Pakdemirli, veterinerlik hizmetleri ve gıda güvenilirliği alanında bugün imzalanan anlaşma çerçevesinde, Türkiye’de üretilen aşı ve ilaçların Kuzey Makedonya’da ruhsatlandırılması ve ihracatının kolaylaştırılmasına yönelik adımların atılması için gerekli görüşmelerin biran önce başlatılacağını umut ettiğini de söyledi.
Görüşmelerin ardından, Veteriner Hizmetleri Politikaları ve Gıda Güvenilirliği Alanında İşbirliği Anlaşması, Ormancılık Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı ve Su Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptları imzalandı.
Bakan Pakdemirli, imzalanan ikili anlaşmaların iki ülke arasındaki tarımsal ilişkileri daha da güçlendireceğini de sözlerine ekledi.
 



Diğer Haberler
KANADA MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ (BEKLENTİ: 0.25%, ÖNCEKİ: 0.25%)
BİST KIYMETLİ MADENLER PİYASASINDA BUGÜN 1.814 KG ALTIN, 2.640 KG GÜMÜŞ İŞLEMİ YAPILDI
MAVİ JEANS CEO’SU YAVUZ: BİRKAÇ YILDA ÇEVREYE MİNİMUM ZARAR VEREN ŞİRKET OLACAĞIZ. BUNU YAPABİLEN MARKALAR GELECEKTE AYAKTA KALACAK-EKONOMİST DERGİSİ TWİTTER
MERKEZİ YÖNETİM İÇ BORÇ STOKU ARALIK SONU İTİBARİYLE: 1 TRİLYON 213,2 MİLYAR TL (ÖNCEKİ: 1 TRİLYON 222,2 MİLYAR TL)- HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
MERKEZİ YÖNETİM DIŞ BORÇ STOKU ARALIK SONU İTİBARİYLE: 102.2 MİLYAR USD (ÖNCEKİ: 102,0 MİLYAR USD)- HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
MERKEZİ YÖNETİM BORÇ STOKU ARALIK SONU İTİBARİYLE: 1 TRİLYON 812,1 MİLYAR TL (ÖNCEKİ: 1 TRİLYON 872.1 MİLYAR TL)- HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -45527,2 milyon TL
HAZİNE ALACAKLARI ARALIK SONU İTİBARİYLE: 17.92 MİLYAR TL (ÖNCEKİ: 18.47 MİLYAR TL)- HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
Facebookta Paylaş