Türkiye: Haziran sanayi üretimi artışı %1,3… (Enver Erkan/Tera Yatırım )

Türkiye’de Haziran ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,5 artarken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %1,3 artmıştır. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %8,4 oranında artış gerçekleşmiştir.

Genel olarak tüm piyasa katılımcılarının beklentilerinin üzerinde, bizim beklentimizin ise bir miktar altında kalan bir sanayi üretim verisi görüyoruz. Verinin genel eğilimi kuvvetli olmakla birlikte, alt detaylarda başta imalat olmak üzere manşetten daha yüksek artış gösteren kalemler var. Madencilik ve taşocakçılığı genel olarak endekse aylık bazda olumsuz katkı yaparken, sermaye malı tarafının aylık bazda sert düştüğünü gözlemliyoruz. Bu, GSYH’nin alt detaylarından sabit sermaye yatırımcıları açısından olumsuz.

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %2,1 azalırken, yıllık bazda %7,1 daralma göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %1,6 artış görülürken, yıllık bazda ise %10’luk büyüme gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %0,1 artış görülmüş, yıllık bazda ise %0,6 seviyesinde artış gerçekleşmiştir. Aylık bazda dayanıksız tüketim malı %4,9, dayanıklı tüketim malı %3,4 ve ara malı %1 oranında artarken; sermaye malı %2,4 ve enerji %1,3 oranında azalmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; dayanıksız tüketim malı %16,4, sermaye malı %12,4, ara malı %4,9, dayanıklı tüketim malı %2,9 ve enerji %1 artmıştır. Teknoloji gruplarına bakıldığında takvim etkisinden arındırılmış veriler, düşük teknoloji grubunun %3,3, orta-düşük grubun %1,6, orta-yüksek grubun ise %2,4 oranında arttığını göstermektedir. Yüksek teknoloji grubu ise %15,3 oranında azalmıştır.

 
Sanayi üretim endeksi (Yıllık)… Kaynak: TÜİK, Bloomberg

Haziran ayı cari denge ve sanayi üretimi verilerini beraber değerlendirdiğimizde, büyüme yılın ilk yarısını güçlü performansla kapatmış görünüyor. Bu bakımdan, yılın geneline dair büyüme beklentileri de bir miktar yukarı revize edilebilir. İkinci yarı ile beraber, Temmuz imalat PMI’daki sert düşüş ve güven endekslerindeki gerileme kapsamında ilk yansımalar daha zayıf bir eğilime işaret ediyor. TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nde 2022 yılı GSYH büyüme beklentilerini %3,7 olarak okuduk. Biz yılın genelinde %3,9’luk bir büyüme performansının gerçekleşmesini bekleriz.

 

https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/120820221018

 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
SEDDK Başkanı Eroğlu: Faaliyet durdurma kararıyla sadece piyasaya mesaj vermek istedik- Bloomberg HT
SEDDK Başkanı Eroğlu: 1. Basamaktaki otomobiller için primleri ortalama 1000 TL artırdık- Bloomberg HT
SEDDK Başkanı Eroğlu: Trafik sigortasında sürdürülebilirlik için kararlar alacağız - Bloomberg HT
SEDDK Başkanı Eroğlu: Sigorta şirketleri bu branşta zarar etmeye devam edecek, öyle görünüyor- Bloomberg HT
SEDDK Başkanı Eroğlu: Trafik sigortasında maliyeti prime ortalama %18 yansıtmış olduk- Bloomberg HT
Facebookta Paylaş