Türkiye: Haziran imalat PMI 48,1 (Enver Erkan/Tera Yatırım )

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ve S&P Global’in açıkladığı verilere göre; Haziran ayında imalat PMI 49,2’den 48,1 seviyesinde geriledi. Son açıklanan veriler, üst üste 3 ay eşik seviyesinin altında kalan bir sanayi aktivite endeks değerine işaret etti. Mayıs 2020’den sonraki en düşük endeks değeri kaydedilirken, Covid-19 sonrası dönemin en yavaş ivmesi gerçekleşmiş oldu.

PMI verisinin ayrıntılarına bakacak olursak; Üretim ve siparişlerde yavaşlama kaydedilmiştir. Fiyat baskıları nedeniyle yetersiz talep ortamının oluşması bu yavaşlama eğiliminin belirginleşmesine neden olmaktadır. Girdi maliyetleri ve ürün fiyatları üzerindeki enflasyonist baskılar ise devam etmektedir. Girdi fiyatlarındaki yükselişte hammadde ve enerji maliyetlerindeki artışın yanı sıra döviz kurlarının olumsuz seyri etkili olmuştur. Böylece firmalar satış fiyatlarını keskin bir şekilde artırdılar. Hammadde kıtlığı, tedarikçilerin teslimat sürelerinin uzamasında rol oynadı. Tedarik zincirlerindeki aksaklıklar Mayıs ayına göre artış gösterse de en kötü gecikmelerin yaşandığı önceki dönemlere göre çok daha hafif geçti.

 
PMI Üretim Endeksi… Kaynak: TÜİK, İstanbul Sanayi Odası, S&P Global, Bloomberg

İstihdam, son anket verilerinde olumlu gelişmelerin kaydedildiği alanlardan biri oldu ve şirketler personel sayılarını artırmaya devam etti. Ancak, istihdam artışı 25 aylık yükseliş trendinin en yavaş ikinci hızında kaydedildi. Sanayinin yoğun talep döneminde karşılaştığı döneme benzer bir istihdam ihtiyacı gözlemleniyor. Ancak ilerleyen dönemde yüksek enflasyonist baskı ve yetersiz talep firmaların kapasitelerinin altında üretim yapmasına ve buna bağlı olarak istihdam yavaşlatmasına neden olabilir. İstihdamdaki mevsimsel etkiler ortadan kalkınca 3Ç22 sonu ile beraber daha belirgin bir yavaşlama göreceğimizi düşünüyoruz.

Sonuç olarak; son dönemdeki büyüme projeksiyonlarındaki öne çıkan yavaşlama eğilimini öncü göstergeler onaylamaktadır. Merkez Bankası’nın İktisadi Eğilim anketlerinde de gelecek 3 aya ilişkin üretim, siparişler gibi beklentilerde düşüş vardı. Aynı şekilde maliyet artışlarındaki yüksek baskıların da devam edeceği düşünülüyor. Üst üste 3 ay ivme kaybını yansıtır şekilde gerçekleşen PMI verileri, Türkiye ekonomisinin yavaşlamakta olduğunu net şekilde ortaya koyuyor. Büyümedeki yavaşlamanın 3Ç22 dönemi ile beraber iyice belirginleşeceğini ve bu yıl büyümenin %3,2 seviyelerine doğru gerileyeceğini düşünüyoruz.


 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizi enflasyon verisinin ardından 3.5 baz puan artarak %1.4 seviyesine çıktı
İSTANBUL'DA TOPTAN EŞYA FİYAT ENDEKSİ HAZİRAN AYINDA YILLIK +94.19% (ÖNCEKİ: +79.12%) - İTO
İSTANBUL'DA PERAKENDE FİYAT ENDEKSİ HAZİRAN AYINDA YILLIK +94.19% (ÖNCEKİ: +87.35%) - İTO
İSTANBUL'DA PERAKENDE FİYAT ENDEKSİ HAZİRAN AYINDA ÖNCEKİ AYA GÖRE +4.03% (ÖNCEKİ: +5.84%) - İTO
İSTANBUL'DA TOPTAN EŞYA FİYAT ENDEKSİ HAZİRAN AYINDA ÖNCEKİ AYA GÖRE +8.17% (ÖNCEKİ: +5.76%) - İTO
Gazprom: BDT dışı ülkelere doğal gaz ihracatı Ocak-Haziran döneminde 68.9 milyar metreküp
Güney Kore Finansal Piyasa Düzenleme Otoritesi: Borsada volatiliteyi azaltmak için adımlar atacağız
BDDK Başkanı Akben: Bankaların faiz oranlarının makul bir seviyede kalması önemli - NTV
BDDK Başkanı Akben: Bu tedbirler faydası olmuyorsa iyileştirilir veya takviye tedbirler ilave edilir - NTV
BDDK Başkanı Akben: Bu karar şirketleri KKM'ye yönlendirmek gibi amaçla alınmış değil- NTV
Facebookta Paylaş