Türkiye Eylül ayında 3 ay üst üste cari fazla verdi…
Türkiye’de Eylül ayında cari işlemler dengesi, piyasa tahmini olan 2,15 milyar USD’nin üzerinde 2,48 milyar USD fazla verdi. Böylece yıllıklandırılmış bazda cari fazla Eylül ayında 5,9 milyar USD seviyesine gelmiştir. Geçtiğimiz yıl yaşanan ekonomik sarsıntıdan sonra iç talebin durması ve ithalat talebini azaltıcı etkisi cari işlemler dengesi üzerinde etkili olmayı sürdürüyor.
Cari işlemler dengesinde aylık ve yıllık bazda rakamsal iyileşme devam etmekle beraber, bu durum zayıf büyümenin bir yansıması olmayı sürdürmektedir. Finansman tarafında ise, daha çok portföy yatırımlarının, yani kısa vadeli sıcak para girişlerinin etkisinden söz edilebilir. Doğrudan yatırım kaynaklı net girişler Eylül ayında sadece 8 milyon USD olarak gerçekleşirken, portföy tarafında 144 milyon USD net giriş olduğu görülmektedir. Resmi rezervler 29 milyon USD artmış, net hata ve noksandan kaynaklı net çıkışlar ise Eylül ayında yüksek bir gerçekleşme ile 1,76 milyar USD olmuş. Ocak - Eylül 2019 dönemi cari işlemler dengesi 3,69 milyar USD fazla verirken, NHN kaleminin 9 aylık dönemde 1,84 milyar USD net girişe işaret ettiği gözlenmektedir.
İlerleyen aylarda cari işlemler fazlasının azalmasını ve tekrar açık pozisyonuna dönmesini bekleriz. Yaz ayları cari fazlanın arttığı bir döneme işaret etmişti, bunda turizm gelirlerinden kaynaklı hizmetler dengesi katkısı etkiliydi. Eylül ayı da bu etkinin devam ettiği bir dönem. Ekim’den sonra bu etki gidiyor, buna ek olarak ekonomide canlanma ve büyümenin hissedilir duruma gelmesi, iç talepteki hareketlenmeler cari işlemler dengesinde tekrardan açık vermemizde etkili olacak.
Finansman tarafının kalitesi ise, ekonomik güven faktörüne ek olarak yatırımcının risk algısına bağlı olacaktır. Bu noktada portföy girişlerinin belirleyici olmasını bekleriz. Brüt döviz rezervleri ise Ekim ayında TCMB’nin verilerine göre Eylül ayının sonundaki 75,66 milyar USD seviyesinden 1 Kasım haftasında 78,27 milyar USD seviyesine hareket etmiş görünmektedir, burada aylık bazda 3 milyar USD’ye yakın bir artış olmuş görünmektedir. Ekim ayında rezerv hareketlerinin, Ekim - Kasım dönemlerinde ise portföy girişlerinin, özellikle borçlanma senetlerine olan girişlerin finansman tarafında olumlu etki göstereceği görülmektedir.
Yılsonunda yıllık cari fazlanın 3 milyar USD civarında gerçekleşmesini bekleriz. Hükümetin YEP beklentileri cari açık / GSYH tarafında 2020 için %1,2 ve 2021 için %0,8 seviyesindedir.
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.