Türkiye: Eylül ayı konut fiyatları yıllık %189,19 arttı… (Enver Erkan/Tera Yatırım )

Türkiye: Eylül ayı konut fiyatları yıllık %189,19 arttı…

TCMB verilerine göre; 2022 Eylül ayında bir önceki aya göre %4,9 artan HPE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %189,2, reel olarak %58 arttı. İstanbul, Ankara ve İzmir konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde 2022 Eylül ayında bir önceki aya göre sırasıyla %4,6, %4,3 ve %5,8 artış gözlendi. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla %212,1, %196 ve %185,8 arttı.

 
Konut fiyat endeksi (yıllık % değişim)… Kaynak: TCMB, TÜİK, Tera Yatırım

Konut fiyatlarındaki artışın hız kazanmasında döviz kuru ve enflasyondan gelen etkenlerle birlikte, inşaat maliyetlerinde görülen artış ve arz - talep dengesi etkilerini gözlemliyoruz. Özellikle Covid-19 pandemisi sonrası konut arz ve talebindeki değişimler finansman maliyetleri ve hanehalkı talebi kanalıyla fiyatları etkilerken. Sonraki aşamada döviz kurlarındaki oynaklık ile birçok bölgede nominal fiyatlar önemli ölçüde arttı. Ukrayna savaşının yarattığı küresel enflasyonun etkileri ve özellikle Ruslardan gelen talep etkileri konut fiyatları yönünde ciddi asimetri yarattı. Çok yüksek rakamların alım gücünü aşması ve fiyatları ulaşılabilir seviyelerin üzerine çekmesi, özellikle kredili satışlar tarafında talep daralmasına neden olabilir. Sosyal konut projesi hayata geçtiğinde dar gelirliler için konut ve kira fiyatlarına etki edecek ancak genel olarak fiyatları düşürmekten çok fiyat artış hızının yavaşlaması daha muhtemel.

Özellikle Covid-19 pandemisi sonrası konut arz ve talebindeki değişimler, finansman maliyetleri ve hanehalkı talebi aracılığıyla fiyatları etkilerken sonraki aşamada döviz kurlarındaki oynaklık ile birçok bölgede nominal fiyatlar önemli ölçüde arttı. 2Ç22'de GSYİH'nın %7,6 büyüdüğü bir ortamda inşaat sektörü daraldı ve Eylül 2022 itibarıyla inşaat maliyetleri %119,83 arttı. 2022 yılı itibariyle Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı küresel enflasyonun etkileri ve özellikle talep Ruslardan gelen etkiler konut fiyatları yönünde ciddi asimetri yarattı.

TL bazlı kredi faiz oranlarındaki artış, döviz kurunu dengelemeye çalışırken uzun vadede kredi maliyetlerinin artması nedeniyle konut talebinin durgunlaşmasına neden oldu. Mortgage kaynaklı satışların etkisi için özel bankaların döviz kuru risklerini ve maliyet yönetimini izlemeye devam edeceğiz.

https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/161120221449

 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Fitch: Türk bankalarının refinansman riskleri, makroekonomik dengesizlikler arttıkça ve sektörün kısa vadeli dış döviz cinsi borçlanmaları yüksek kalmaya devam ederken daha da arttı
BOE/Bailey: İngiltere enflasyonu bir dizi arz şokunu yansıtıyor
BOE/Mann: İngiltere'de fiyat ve ücret belirlemede daha fazla şok yerleşik hale geldi
BOE/Mann: Önden yüklemeli faiz artışlarının potansiyel olarak daha üstün enflasyon sonuçları vardır
BOE/Bailey: Piyasalarda İngiltere'ye özgü risk primlerinin çoğu gitti ancak sıfır değil
BOE/Bailey : İngiltere istihdam piyasası son rakamlara göre oldukça sıkı
(Kaynağından Düzeltme) OPEC Genel Sekreteri: Petrol piyasalarını korumak için harekete geçmeye hazırız
Facebookta Paylaş