Türkiye: Erdoğan önde, ufukta ikinci tur görünüyor (Dinamik Yatırım Menkul Değerler)

Türkiye: Erdoğan önde, ufukta ikinci tur görünüyor…

Türkiye, ön sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın önde olduğu seçimde ikinci tura gidecek bir seçime hazırlanmakta. Erken sonuçlar, Erdoğan'ın oyların %49,3'ünü kazandığını gösterirken, Kılıçdaroğlu ikinci turdan kaçınmak için gereken %50 barajının altında, %45 desteği aldı. Diğer aday Sinan Oğan ise %5,2 oy alarak yarıştan elendi. Seçime katılım yaklaşık %89 olarak açıklandı. Erdoğan’ın halen sayılmayan oylar itibariyle ilk turda da seçimi kazanması olası görünmekle beraber, piyasalar şu anda ikinci turu en olası sonuç olarak görmektedir.

Seçimin sonrasında belirsizlik oluşturan faktörlere bakacak olursak;

İlk belirsizlik faktörü tabii finansal piyasalar ile alakalıdır. İki hafta daha belirsizlik beklentisi lira üzerinde baskı oluşturabilir. Bununla beraber, halen lirayı savunmak için devlet bankaları öncülüğünde yapılan satışlar ve arka kapı müdahaleleri spot ekranlara bakmayı biraz gereksiz hale getirmektedir. Bu süreçte, aynı seçim öncesindeki iki haftada olduğu gibi sokak marjı gerçek durumu ortaya koyabilir. CDS'ler ise 70 baz puan artarak 576 seviyesine yükseldi. Cuma günü 493 idi, en düşük ise seviye geçen hafta 477 baz puan ile test edilmişti. İlk turda bitecek varsayımı ile borsada alım yapanlar da satış yapabilirler. Dolayısıyla iki haftalık süreç piyasalar açısından biraz zorlu geçebilir.

İkinci belirsizlik faktörü de elbette ekonomi ile alakalıdır. Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında Cumhur ve Millet ittifaklarının uygulamayı düşündüğü ekonomi politikaları arasında ciddi bir fark vardır. Cumhur ittifakının mevcut politikalar ile devam edeceğini varsayıyoruz. Bu politikaların şu ana kadarki sonuçları hanehalkı bütçelerini gitgide daha fazla zorlayan bir enflasyon örgüsü şeklinde gerçekleşti. Düşük faizle enflasyonu ve kuru kontrol etmek ekonomi için oldukça maliyetli ve bu şekilde oluşturulmaya çalışılan bir kontrol mekanizması büyümenin ekonomik destek/teşvik mekanizması ve daha fazla enflasyon oluşturan bir borçlanma silsilesi ile sağlanmasına neden olmaktadır. Nitekim bu tip genişlemesi etkilerin 2018’den sonra ciddi enflasyon etkileri oluşturduğunu görmüştük.

Millet ittifakı ise ekonomik ortodoksiye geri dönüş vadediyor. Bu da ekonomide yüksek faize geçileceği için ekonomik koşulların sıkılaşması ve talebin dizginlenmesi anlamına geliyor. Kısa vadede elbette popülerlik vadeden bir politika değil ve ekonomide 2Y23 itibariyle ivme kaybını da getirecek bir olgu. Ancak ekonominin 2018'den beri ekonomik destek ve genişlemeci anlayışla enflasyonla iç içe bir şekilde ivmelenme içinde olduğunu ve kendi döngüsünde bir yavaşlama içinde olduğunu da göz önünde bulundurmak gereklidir.

Şubat ayında gerçekleşen deprem felaketi nedeniyle ekonomik desteklerin azaltılmasını olası görmemekle birlikte, oluşan mali baskı ve enflasyonla mücadele gerekliliği her sonuçta geçiş döneminin sancılı olacağına işaret ediyor.

Üçüncü belirsizlik faktörü de dış siyasi ilişkilerle alakalı, ki bu ekonomiyi etkileyecek bir başlık. Türkiye, Erdoğan yönetiminde Ukrayna ve Suriye gibi bölgesel krizlerde aktif bir rol üstlenmekle birlikte, Rusya ile ilişkiler (S-400 krizi, yaptırımlar, İsveç'in NATO üyeliği) konusunda Batı ile gerilimli bir vaziyettedir.

İkinci tur sonuçları birçok faktörden etkilenebilir;

Birincisi; Parlamento dağılımıdır. Milletvekili seçimine göre Cumhur İttifakı meclis grubu çoğunluğunu koruyacak görünüyor. Bu durumda kamu, sistemin "topal ördek" ile kilitlenmesini istemeyeceğinden tercihini güçlü hükümetten yana kullanabilir.

İkincisi; göçmen karşıtı platformun adayı olan Sinan Oğan'ın ilk turda sürpriz bir şekilde belirleyici bir etki ile öne çıkması ve diğer iki adayın da mutlak çoğunluğu elde etmesini engelleyen bir X faktör olması. Dolayısıyla Oğan oylarının ikinci turda nasıl dağılacağı konusu seçimin sonucuna etki edecek. Oğan iki adayı da açıkça desteklemekten kaçınan bir duruş sergilemekte. Oğan'ın göçmen karşıtı görüşleri ve mevcut ekonomik politikaları eleştiren tutumu itibariyle ikinci turda tabanını nasıl yönlendireceği merak konusu..

Üçüncüsü ise; iki haftalık süreçteki gelişmeler olacaktır.

Bu ortamda, Merkez bankası bir sonraki faiz oranlarını belirleme toplantısını 25 Mayıs'ta, ikinci tur seçimlerinden önce yapacak. Bir "non-event" olacağını ve herhangi bir aksiyon olmayacağını, "bekle-gör" şeklinde geçeceğini tahmin ediyoruz.


Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

 https://www.dinamikyatirim.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB, 22.05.2023 vadeli 155.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
Merkezi yönetim bütçe dengesi Nisan ayında -132.47 milyar tl - Hazine ve Maliye Bakanlığı
Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri yükselişini sürdürerek 606 baz puana çıktı (Cuma kapanış: 492 baz puan)
Turk İlaç: DMO tarafından açılan Tıbbi Beşeri İlaç alım ihalesi TURKFLEKS markası ile 37.595.805,47 TL (KDV HARİÇ) tutarla ortaklığımız uhdesinde kalmıştır
YSK Başkanı Yener: Saat 09:45 Itibariyle Erdoğan %49,40, Kılıçdaroğlu %44,96, Sinan Oğan %5,2 oya sahip
Facebookta Paylaş