Türkiye: Enflasyon yıl içinde ilk kez %50'nin altına düştü (Dinamik Yatırım Menkul Değerler)

Türkiye: Enflasyon yıl içinde ilk kez %50'nin altına düştü…

Nisan ayında enflasyon beklentilerin bir miktar altında gerçekleşti. Tüketici fiyatları bir önceki yıla göre %43,7 artarken (Mart: %50,5), aylık bazda fiyatlar %2,4 arttı (Dinamik Yatırım beklenti: %3,5 m/m, %45,2 y/y). Böylece enflasyon yıllık bazda, geçen yıldan işleyen yüksek baz etkisinin önemli yardımıyla Ocak 2022'den sonra ilk defa %50'nin altına gerilemiş oldu. Seçimlere iki hafta fiyat istikrarsızlığının ilerleyen dönemde nasıl bir ekonomi politikası ile ele alınacağı belirsiz olduğundan, enflasyon düşüşü de baz etkisi ve birkaç kamu hizmetindeki indirimden kaynaklı olduğundan bir trend kırılmasından henüz bahsedilemez.

TÜİK rakamları, hafta sonu açıklanan İstanbul enflasyonu rakamı %4,6 ve ENAG hesaplaması olan %4,9'un altında gerçekleşmiştir.

Enflasyon geçen Kasım ayından bu yana baz etkisi yardımıyla hızlı bir şekilde yavaşlıyor. Nisan 2022'de %7,25 olan aylık enflasyon itibariyle bu ayda da kritik bir baz etkisi meydana gelmiş görünmektedir. Mayıs'ta muhtemelen benzer bir etki işlemeyecektir, ancak Haziran 2022'deki %4,95'lik dönemsel enflasyon itibariyle Haziran 2023'te bir kademe daha gerileme görülebilir. Baz etkisi kaybolduktan sonra ise enflasyonun birkaç ay boyunca mevcut seviyelere yakın seyretmesi muhtemel görünmektedir. Trend belirlemesi ise seçimden sonra uygulanacak ekonomi politikalarına kalmıştır ve buradan kaynaklı bir aşağı/yukarı belirsizlik aralığı oluşacaktır.

Yeni gelen veriler itibariyle yılsonu için enflasyon beklentimizi %45,2 olarak görmekle beraber, ekonomi politikasının seçimden sonraki stratejisi (büyüme hedefli/enflasyon hedefli ayrımı) aşağı/yukarı sapmalarda etkili olacaktır

Enflasyonun alt kalemlerine bakacak olursak; ana harcama gruplarındaki birçok kalemde aylık bazda artış olmuştur. Enerji ve gıda gibi değişken kalemleri hariç tutan çekirdek enflasyon, Mart ayındaki %47,4'ten yıllık %45,5'e geriledi. Manşet rakam düşüşte olsa da, fiyat baskılarının yüksek kalmaya devam ettiğinin bir işareti olarak çekirdek enflasyon hala sıcak seyrediyor. Yıllık bazda gıda enflasyonu %67,89'dan %53,92'ye geriledi. Enflasyon sepetinin dörtte birini oluşturan gıda ve alkolsüz içecekler baz etkisi kaynaklı bir yavaşlama gösterse de aylık bazda %3,95 artış ile yüksek seyrini sürdürüyor.

Enflasyonun erken göstergelerinden üretici fiyatları yıllık bazda Mart'taki %62,5'ten yıllık %52,1'e geriledi. ÜFE tarafında aylık bazda en fazla artış %4,74 ile metal cevherleri, %4,13 ile diğer madencilik ve taşocakçılığı ürünleri, %4,08 ile gıda ürünleri olurken, Nisan ayında en fazla azalan gruplar %16,98 ile elektrik, gaz, buhar oldu.

Manşet enflasyondan daha yüksek artış gösteren kalemler olarak haberleşme %5,93, lokanta ve oteller %4,24, gıda ve alkolsüz içecekler %3,95, giyim %3,82, eğitim %3,08, ulaştırma %2,54, eğlence ve kültür %2,53 ve sağlık %2,50 ile öne çıkmaktadır. Nisan ayında azalan tek grup %1,47 ile konut olmuştur.

Enflasyondaki ılımlı görünümde elektrik fiyatlarındaki düşüşün etkili olduğu görülmektedir. Konut grubu altındaki tüketici elektriğinin enflasyon sepetinde %3,6 ağırlığı var. Yani %15 indirim enflasyonu 0,5 puan aşağı etkiledi. Bunun dışında haberleşme, lokanta ve oteller, gıda, giyim gibi kalemlerde ise yüksek gerçekleşmeler devam ediyor. Şubat ayındaki depremlerden sonra ve seçimlerden önce mali harcamaların arttığını da akılda tutmakta fayda var.

14 Mayıs seçimlerinin ardından ise döviz kuru geçişkenliğini daha fazla konuşabiliriz, çünkü lirada sonuçtan bağımsız olarak beklenen değer kaybı döviz talebini artırmakta ve bir enerji birikmesine neden olmaktadır. Yılbaşından bu yana dolar karşısında %4 değer kaybetmiş olan ve gelişmekte olan ülke kurları içindeki en kötü performanslardan birini kaydetmiş (döviz kurunun sabit kalmasını sağlayan önlemlere rağmen) liranın daha fazla değer kaybına maruz kalması, enflasyondaki açıklayıcı değişkenler içinde ağırlığını artırabilir.

TCMB açısından bakacak olursak; Şu anda uygulanan politikalar Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan'ın ekonomi doktrini doğrultusunda büyümeyi önceliklendiren ve enflasyonu düşük faiz ortamında indirmeyi hedefleyen bir perspektife sahip. Seçimden sonra da mevcut politikalar devam ederse enflasyonun düşmesi çok zor. çünkü faiz enstrümanı hiçbir şekilde para politikasında kullanılmamakta ve palyatif tedbirlerle dövizi dizginleme planı sağlıklı ve uygulanabilir bir strateji olmamaktadır. Bu strateji devam ettirilişe enflasyon %40'ın altına düşmekte zorlanacağı gibi, tekrar yukarı risk biriktirebilir.

Ortodoks politikalarda ekonomide normalleşme süreci başlayacak ve daha uygun bir faiz politikası izlenecektir. Nitekim, muhalefet seçilirse geleneksel politika yoluyla enflasyon hedeflemesine geçecek ve lirayı istikrara kavuşturmak için kullanılan düzenlemeleri ve arka kapı müdahalelerini sona erdirecektir. Erken dönem yansıması ise enflasyon ve kurlardaki durumu hemen düzeltmeyecektir. Dolaşımdaki enflasyon belirsizlikleri ve döviz kuru belirsizliği nedeniyle enflasyon birkaç ay daha yüksek kalabilir. Ancak, yılsonu gerçekleşmesine yakın riskler aşağı yönlü olabilir.

Yılın ikinci yarısında enflasyon üzerindeki baz etkisinin sona ermesinin ardından, enflasyonla mücadelede daha farklı ve normalleştirilmiş para politikalarının gerekli olacağını düşünüyoruz.

Yarın Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bu yılın ikinci üç aylık enflasyon raporunu sunacak. Son Enflasyon Raporu'nda 2023 yılsonu %22,3 ve 2024 enflasyonu %8,8 olarak tahmin edilmişti. Bu haliyle bakıldığında, piyasa rasyonelinden uzakta görünen bu tahminlerin yukarı revizyona uğrayacağını düşünüyoruz.

PPK ise 25 Mayıs'ta toplanacak. Politika faizi son toplantıda değişmemekle beraber, liraizasyon stratejisinin devamına referans verilmiş, enflasyon eğilimleri dış fiyat baskılarına bağlanmış, depreme ilişkin ise kalıcı olmayan kısa dönemli etkiler öngörülmüştü. Mayıs PPK'sında değişim beklememekle beraber, (seçim ikinci tura kalırsa 14-28 Mayıs arasına denk geliyor) sonraki döneme ilişkin olarak seçim sonrası önemli dönüşümler görebiliriz.


Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

 https://www.dinamikyatirim.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Almanya/DIHK Bu yıl Almanya'nın ihracatının reel büyümesine yönelik beklentisini %1'e düşürdü (Önceki:%2.5)
Alman DIHK, yurt dışındaki Alman şirketlerinin anketine dayalı tahmini düşürdü
Nebati: Manşet enflasyonundaki gerileme ve ÜFE-TÜFE arasındaki makasın giderek kapanmaya devam etmesi, enflasyon beklentilerini de olumlu etkilemektedir
Nebati: Tüm dünya resesyon endişeleri ve istihdam kayıpları ile boğuşurken, bizler üretimden, istihdam ve büyümeden taviz vermeden enflasyonla mücadelemize kararlı bir şekilde devam ediyoruz
Nebati: Enflasyon ile kararlı mücadelemizin bir sonucu olan bu hızlı gerilemenin, önümüzdeki aylarda da devam etmesini ve yıllık enflasyonun bu yıl içinde çok daha düşük seviyelere gerilemesini bekliyoruz
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi %1.2 düşüşle 19699,16 puandan kapandı
Almanya'da mühendislik siparişleri ilk çeyrekte yıllık %13 azaldı (Yurt içi siparişler %-10, yut dışı siparişler %-13) - VDMA
Facebookta Paylaş