Türkiye: Enflasyon ve politika faizi farkı daha da derinleşecek (Enver Erkan/Tera Yatırım )

Türkiye: Enflasyon ve politika faizi farkı daha da derinleşecek…

Merkez Bankası’nın birkaç aydır süregelen ve muhtemelen böyle de devam edecek olan eylemsizliği ve bunun bir sonucu olarak da devamı artan bir enflasyon konsepti vardır. Bu kapsamda da bizim genel beklentimiz enflasyondaki durumun kritik olmaya devam etmesi, yükselişin birkaç ay daha ön planda olması ve Temmuz enflasyonunun da %80 bandını aşarak zirve yenilemesidir. Merkez bankasının ana politika kolundaki hareketsizliği fiyatları kontrolsüz tuttuğundan, Türkiye'nin tüketici fiyat enflasyonunun Temmuz ayında %81,3'e yükselmesini bekliyoruz.

Merkez bankası nezdinde enflasyonun durdurulması için yeni bir politika hamlesini tetiklemesi mümkün görünmüyor. 2022'nin başından bu yana politika faiz oranı %14'te kalırken, enflasyona göre düzeltilmiş politika faizi %-64,6 oranında. Temmuz ayında da beklenen enflasyon artışı ve buna karşı para politikasının kullanılmaması neticesinde negatif reel faiz etkisi daha da derinleşecek ve başlıca gelişen piyasalar arasında en düşük olmayı sürdürecektir. Enflasyon Temmuz ayında bizim beklediğimiz doğrultuda gelirse enflasyona göre düzetilmiş faiz oranını da -67,3% seviyesine götürecektir.

 
Cari TÜFE oranı, TCMB politika faizi ve enflasyon hedefi karşılaştırması... Kaynak: Bloomberg, TCMB, TÜİK

Türkiye'de tüketici fiyat enflasyonu Haziran'da %78,6 ile 24 yılın en yüksek seviyesi olan hedefin neredeyse 16 katına ulaştı. Siyasi otorite ve ekonomi yönetimi büyüme destekli politikalar üretilmesi yönünde daha da düşük faiz oranlarını gerekli görmektedir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın da bu büyüme perspektifini destekleyici gevşek para politikasını sürdüreceğini düşünüyor, artan enflasyon karşısında faiz oranlarını sıkılaştırmasını beklemiyoruz.

 
Başlıca enflasyon göstergeleri karşılaştırması… Kaynak: TÜİK, Bloomberg

Mevcut dinamikler, ekonomik yapı, ithalat maliyetleri, geniş politika uygulamaları ve enflasyonun durağanlığı gibi hususlar nedeniyle enflasyonun yukarı yönlü risklerini önümüze koyuyoruz. Merkez bankasının önümüzdeki Ağustos toplantısında faiz oranlarını artırmasını beklemiyoruz. Enflasyonla mücadelede makroihtiyati tedbirler, döviz kurlarındaki artışı telafi edecek TL bazlı finansal ürünler, dövize karşı düzenlemeler ve fiyat kontrol mekanizmaları benimsenmektedir. Fiyatların hanehalkı bütçelerini aşındırdığı ve ekonomide yetersiz talep şoklarına neden olduğu koşullar ağırlık kazanmaktadır. Böyle bir ortamda yüksek enflasyon ve düşük büyüme hikayesi Türkiye için geçerli olabilir. Sabit olmayan beklentiler ve zayıflayan liranın fiyatları daha da beslemesiyle, enflasyonun 3Ç22'de, Enflasyon Raporu sunumunda belirtilen patika çerçevesinde %85 yakınlarında sene içi zirve oluşturmasını (muhtemelen Eylül ayında) ve yılı %73'te bitirmesini bekliyoruz.

https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/020820221448

 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Fed/Daly: Fiyat istikrarını sağlama konusunda hala kararlı ve tamamen birlik halindeyiz
Fed/Daly: Fiyat istikrarı görevinde önüüzde uzun bir yol var
Hindistan'da dış ticaret açığı Temmuz'da 31.02 myr dolar -Ticaret Bakanlığı
İtalya Bütçe İzleme Otoritesi: Bu yıl gsyih'nın %+3.2 büyümesi bekleniyor, 2023'te keskin yavaşlama olası
İtalya Bütçe İzleme Otoritesi: 2023'te gsyih büyümesinin %+0.9 olması bekleniyor
G7 açıklaması : Sivil nükleer ve rusya'dan gelen ilgili mallara bağımlılığımızı daha azaltacağız
G7 AÇIKLAMASI: RUSYA'NIN AGRESYONUNDAN BİR ENERJİ ÜRETİCİSİ OLARAK POZİSYONUNUN FAYDA ELDE ETMEMESİNİ SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ
OPEC+ JTC, 2022 yılı petrol piyasası fazlaıs tahminini 200 bin varil/gün düşürerek 800 bin varil/güne indirdi - Delegeler
G7 açıklaması: Rusya'nın savaştan kar etmesini önleyecek ek tedbirleri araştırmaya devam edeceğiz
G7 açıklaması: Rusya, güvenilir bir enerji tedarikçisi değil
G7 açıklaması: Arz darboğazlarının etkisini hafifletmek için yakın işbirliği ve dayanışma ile hareket edeceğiz
G7 AÇIKLAMASI: RUSYA'NIN ENERJİ İHRACATINI SİLAH OLARAK KULLANMASINI VE JEOPOLİTİK BASKI ARACI OLARAK KULLANMASINA YÖNELİK GİRİŞİMİNİ KINIYORUZ
Facebookta Paylaş