Türkiye: Enflasyon faizlerin çok üzerinde (Enver Erkan/Tera Yatırım )

Türkiye: Enflasyon faizlerin çok üzerinde…

Türkiye’nin enflasyon konusunda dış etkenler ve içsel fiyatlama gelişmeleri eksenindeki sarmalı devam etmekte. Buna bağlı olarak, açıklanacak Mayıs ayı enflasyonunda da yukarı seyrin devam etmesini ve %72,5 seviyesine ulaşmasını bekliyoruz. 2002’den beri en yüksek enflasyon oranlarıyla karşı karşıya olan Türkiye ekonomisinin, en son 1998’de görülen üç haneli enflasyon oranlarını hatırlatan yükselişi son aylarda iyice hız kazanmış durumda. Buna karşın, hükümet ve ekonomi yönetiminin büyüme hedeflerini ve yeni ekonomik model uygulamasını bu kadar önceliklendirdikleri bir noktada faiz artırımını arzu etmedikleri görülüyor.

Enflasyon, Merkez bankası nezdinde bir faiz oranı artışını tetiklemeyecek. Nisan ayında enflasyon %70’e ulaşan enflasyon, gösterge politika oranının 56 puan üzerindedir. Mayıs ayında da beklenen enflasyon artışı ve buna karşı para politikasının kullanılmaması neticesinde negatif reel faiz etkisi daha da derinleşecek ve başlıca gelişen piyasalar arasında en düşük olmayı sürdürecektir.

Artan emtia fiyatları ve zayıf lira nedeniyle Mayıs'ta enflasyonun daha da yükselmesi muhtemeldir. Döviz kuru, iç fiyatlama faktörleri, petrol ve emtia fiyatları, bozulan enflasyon beklentilerinin neden olduğu talep yönlü hareketler ve merkezi fiyat ayarlamaları gibi nedenlerle yüksek fiyat etkisi izlenmeye devam edilecektir. Son enerji, doğalgaz, elektrik, gıda zamlarının da Haziran enflasyonu üzerinde direkt ve yayılım üzerinden etkilerini izleyeceğiz.

 
Manşet enflasyon, TCMB politika faizi ve enflasyon hedefi karşılaştırması... Kaynak: Bloomberg, TCMB, TÜİK

Enflasyon beklentilerindeki bozulma devam etmektedir. Enflasyondaki istikrarsızlık ve oynaklık 12-24 ay gibi gelecek beklentilerini de etkiliyor. Son gelişmelerle birlikte tarımsal girdi enflasyonu da tüm hızıyla artıyor. Daha önceki arz koşullarını olumsuz etkileyen kuraklık ve iklim değişikliği gibi faktörlerin yanı sıra küresel bazda tahıl ticaretini olumsuz etkileyen Rusya-Ukrayna savaşı ve buna bağlı olarak birçok ülke tarafından arz güvenliği açısından koruyucu önlemler uygulanması küresel gıda enflasyonu açısından çok olumlu bir duruma işaret etmemektedir. Ülkede petrol fiyatlarının etkileri ile son derece gevşek ekonomi ve para politikası, mal ve hizmet gruplarında enflasyonist baskının yoğun bir şekilde hissedileceğini göstermektedir.

Merkez bankası, yılsonu enflasyon tahminini Nisan ayında %42,8'e yükseltti. Gelecek yıllara ve bu yıla ilişkin bizim projeksiyonlarımız enflasyonda daha yüksek beklentilere işaret etmektedir. 2024’ün ötesinde %5 olarak görülen orta vadeli hedef ise güncel dinamikler, ekonomi yapısı, ithal maliyetleri, geniş politika uygulamaları, enflasyon ataleti gibi konular nedeniyle halen çok iyimser kalıyor. Merkez bankası 26 Mayıs'taki toplantısında faiz oranlarını yükseltmemeyi tercih etti. Takip eden Haziran toplantısında da faiz oranlarını yükseltmesini beklemiyoruz.

Hükümet ise ekonomik büyümeyi desteklemek için düşük faiz uygulanmasından yanadır, yüksek faiz oranlarının yüksek enflasyonu engelleyebileceğine inanmamaktadır. Bu temelde enflasyonla mücadelede makroihtiyati tedbirler, döviz kurlarındaki artışı telafi edecek TL bazlı finansal ürünler, dövize karşı düzenlemeler ve fiyat kontrol mekanizmaları benimsenmektedir. Bu ekonomik uygulamaların enflasyonun temel nedenlerini ortadan kaldırmak için yetersiz olduğunu düşünüyoruz.


https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/020620220842

 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Çin Ticaret Bakanlığı: ABD, Tayvan ile ticari ve ekonomik ilişkileri ihtiyatlı bir şekilde ele almalı
Ticaret Bakanı Muş: İthalatımızdaki artışın temel nedeni dünya enerji fiyatlarındaki artıştır
Ticaret Bakanı Muş: Mayıs ayında ihracat % 15.2 artışla 19 milyar dolar
Çin Ticaret Bakanlığı: (ABD'nin Tayvan'la ticaret girişimi) Tayvan ve diğer ülkeler arasında her türlü resmi temasa karşı çıkıyoruz
Ticaret Bakanı Muş: Bu tüm zamanların en yüksek mayıs ayı ihracatıdr
Ticaret Bakanı Muş: Mayıs ayında ithalat 29.6 milyar dolar
Çin Ticaret Bakanlığı: (ABD'nin yeni Çin şirketlerini ekonomik kara listeye almayı düşünmesi) Çin şirketlerinin meşru çıkarlarını korumak için önlemler alacağız
Çin, ABD'nin tarifeleri kaldırmasının ABD'deki tüketicilere yararı olacağını yineledi
ECB/Villeroy: Avrupa'nın maliye politikası Kovid borçlarıyla sınırlı
ECB/Villeroy: ECB politikasının normalleşmesi gerekiyor
Facebookta Paylaş